• 瀏覽: 3,614
  • 回覆: 20
  • 追帖: 1
我媽1950年在澳門出世,不過當時公公冇幫我阿媽拎出世證明文件; 媽出世後就到左香港生活,冇拎過澳門身份證。

媽早年病逝,請問我有咩方法去拎到萄國護照? 我係咪應該去媽出世既醫院先拎佢既出世證明,再去萄葡牙領事館辦理?

投資, 是同大戶鬥耐性
引用:
原帖由 simon7878 於 2020-6-3 10:24 PM 發表

我媽1950年在澳門出世,不過當時公公冇幫我阿媽拎出世證明文件; 媽出世後就到左香港生活,冇拎過澳門身份證。

媽早年病逝,請問我有咩方法去拎到萄國護照? 我係咪應該去媽出世既醫院先拎佢既出世證明,再去萄葡牙領事館辦理? ...
即使能證明令堂在澳門出生,但令堂無葡藉,亦無法申請葡藉,即你無法憑令堂的關係取得葡藉。

引用:
原帖由 iwm1234 於 2020-6-3 10:52 PM 發表

即使能證明令堂在澳門出生,但令堂無葡藉,亦無法申請葡藉,即你無法憑令堂的關係取得葡藉。
即使1981年前在澳門出世都無法取得萄藉?

投資, 是同大戶鬥耐性
引用:
原帖由 simon7878 於 2020-6-3 10:24 PM 發表

媽早年病逝,請問我有咩方法去拎到萄國護照? 我係咪應該去媽出世既醫院先拎佢既出世證明,再去萄葡牙領事館辦理? ...
你可以為過世的先人作宣誓和代簽有關的文件嗎?

引用:
原帖由 simon7878 於 2020-6-4 07:12 AM 發表

即使1981年前在澳門出世都無法取得萄藉?
如能證明,係擁有葡藉,但需要經一定手續申領。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 filipino- 於 2020-6-4 08:49 AM 發表

你可以為過世的先人作宣誓和代簽有關的文件嗎?
其實正常手續係點? 要拎返澳門身份証先可以辦萄國護照? 我完全唔識程序,多謝ching指點

投資, 是同大戶鬥耐性
提示: 違規內容已被屏蔽
提示: 違規內容已被屏蔽
引用:

你攞澳門身份証都有難度,更唔洗講萄國護照.

回覆 引用 TOP

攞葡藉唔係一定要有澳門身份証,反而有當年澳門出世紙仲緊要。我太太都無澳門身份証,但佢係澳門1981年(唔肯定要係81定82年前)前出世有澳門出世紙,佢都入到葡藉。至於樓主母親係澳門出世,但無出世紙,亦無攞過認別証,而且過世,相信樓主攞葡藉非常有困難…

引用:
原帖由 numan123 於 2020-6-5 11:36 PM 發表

攞葡藉唔係一定要有澳門身份証,反而有當年澳門出世紙仲緊要。我太太都無澳門身份証,但佢係澳門1981年(唔肯定要係81定82年前)前出世有澳門出世紙,佢都入到葡藉。至於樓主母親係澳門出世,但無出世紙,亦無攞過認別証,而且過世,相信樓主攞葡藉非常有困難… ...
我回覆冇話要有前,先有後

回覆 引用 TOP

10多年前都要識人先取到,宜家無可能取了...

回覆 引用 TOP

想問問我是澳門出生的沒有領出世紙有澳門身份證🉑️以申請葡國護照嗎?

引用:
原帖由 海邊綠色 於 2020-6-7 03:25 PM 發表

想問問我是澳門出生的沒有領出世紙有澳門身份證🉑️以申請葡國護照嗎?
澳門回歸後出生的居民、是沒份的!

回覆 引用 TOP

我朋友在澳門出生,有葡國護照,但佢子女都在香港出世(99前),現正透過父親身份申請緊,不過已經攪了3年,看來仲有排等!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]