• 瀏覽: 2,126
  • 回覆: 20

附件

1.jpg(85.69 KB)

2020-6-5 09:30 PM

2.jpg(102.31 KB)

3.jpg(49.66 KB)

4.jpg(51.9 KB)

附件

TB2_bqvltfJ8KJjy0FeXXXKEXXa_!!684973154.jpg(163.71 KB)

2020-6-5 09:33 PM

夏天飲綠茶好, 我鍾意飲鐵觀音

回覆 引用 TOP

我都係最鍾意呢個茶, 都慣左佢。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 仲夏浪漫的獅子 於 2020-6-5 09:30 PM 發表

夏季了喝點有敗火作用的茶 一直喝慣了金駿眉,也無心去理睬其他的茶葉 ,大家有什麼推薦的嗎?
紅茶金駿眉,阿文間中品飲一下已可!

我今年開泡品飲金駿眉一次甘多,以焗盅沖泡,我落乾茶多咗一啲,茶湯口感比預期差咗很多,算係我失敗的一次泡茶經驗,哈哈哈。

下次當會泡得很好

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
引用:
原帖由 仲夏浪漫的獅子 於 2020-6-5 09:30 PM 發表

夏季了喝點有敗火作用的茶 一直喝慣了金駿眉,也無心去理睬其他的茶葉 ,大家有什麼推薦的嗎?
請教一下,小弟很少品飲此類茶,
早年有幸試過,但唔識怎樣泡法,
都係胡里胡桃,亂泡一通,
請問C兄,怎樣泡湯最宜。
200cc水,用幾多克茶葉比較好?

回覆 引用 TOP

武夷山嘅金駿眉唔錯,可以試。

引用:
原帖由 炎夏來了山羊 於 2020-6-8 11:19 AM 發表

武夷山嘅金駿眉唔錯,可以試。
武夷山紅茶太多,覺得都很好喝,可能也是自己喜歡和發酵茶吧

回覆 引用 TOP

紅茶冬天比較適合,夏天還是綠茶、烏龍茶好一點。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 子時靚海鮮 於 2020-6-15 10:14 AM 發表

泡茶不僅僅跟手法有關,水嘅質量溫度也十分關鍵

斗 茶 味 兮 輕 醍 醐    斗 茶 香 兮 薄 蘭 芷                   宋。范 仲 淹
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]