• 瀏覽: 11,900
  • 回覆: 72
  • 追帖: 6
政府於二〇一八年七月推出延長公務員服務年期措施。二○○○年六月一日至二○一五年五月三十一日之間入職的公務員有兩年(即二○一八年九月十七日至二○二○年九月十六日)時間決定是否申請延遲退休。

記住交表!無人會主動提你架!

截至2019年9月各部門交表情況:

https://gia.info.gov.hk/general/ ... 1_1574232714901.pdf
引用:
原帖由 oldjelly418 於 2020-6-6 03:15 PM 發表

政府於二〇一八年七月推出延長公務員服務年期措施。二○○○年六月一日至二○一五年五月三十一日之間入職的公務員有兩年(即二○一八年九月十七日至二○二○年九月十六日)時間決定是否申請延遲退休。

記住交表!無人會主動提你架! ...

回覆 引用 TOP

好似唔交表都當你係延長到65
唔知有無記錯

彩虹憍再會, 延續未完情
領養請在面書搜尋Olausen Lisa
引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-6-6 04:33 PM 發表

唔知有無記錯
不是。正確做法:想延遲退休年齡至65歲,要填表交表。

回覆 引用 TOP

申請延長,但做唔到65歲,是否當辭職,還是提早退休?

引用:
原帖由 床上粉紅的西瓜 於 2020-6-6 06:12 PM 發表

申請延長,但做唔到65歲,是否當辭職,還是提早退休?
辭職 vs 提早退休,對於新制公務員,喺利益上有咩分別?  都係無長俸,無醫療福利,我就睇唔到有分別。

我諗住唔延

有無人一樣?

其實分左幾多批制?
皇家年代等唔等於舊制?
新制即係回歸後?係咪有分兩批?點分?

兩批。
2000年至2015年一批,原定60歲退休,打後入職果班全部定左65歲退休
引用:
原帖由 zero130 於 2020-6-6 10:36 PM 發表

其實分左幾多批制?
皇家年代等唔等於舊制?
新制即係回歸後?係咪有分兩批?點分?

無仔女既要延,人口老化,無仔女照顧你,政府又無咁多資源,賺max人工多幾年,退休後活得有尊嚴;

有仔女既更加要延,香港無咩將來,年青人無哂向上流既機會,賺多5年max人工比仔女做首期好過
引用:
原帖由 kh2995 於 2020-6-6 08:39 PM 發表

我諗住唔延

有無人一樣?

唔延就當你放棄,交表要快,逃生門就快關上!
引用:
原帖由 billyfung11 於 2020-6-6 04:33 PM 發表

唔知有無記錯

回覆 引用 TOP

申請延長退休者可以考慮升職。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Sei 於 2020-6-6 07:03 PM 發表

辭職 vs 提早退休,對於新制公務員,喺利益上有咩分別?  都係無長俸,無醫療福利,我就睇唔到有分別。
Mpf 之下已經係冇左所謂「退休」

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 oldjelly418 於 2020-6-6 10:37 PM 發表

兩批。
2000年至2015年一批,原定60歲退休,打後入職果班全部定左65歲退休

唔該晒😊

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]