• 瀏覽: 12,329
  • 回覆: 65
  • 追帖: 8
今年唔講社會事件,剩講疫情重挫各行各業,減薪裁員甚至公司倒閉,企業紛紛留番資金鞏固營運而暫停招聘,以致職位空缺少,競爭大令求職困難。以下既問題,大家要認真答。

1. 空白期超過三個月,半年甚至一年,如被HR/主管問起呢段時間有冇搵工,點解冇公司請,好唔好講係全球經濟問題?
2. 空白期原本做開行業裁員,因疫情未能搵番而需要轉行做兼職或臨時工,被HR/主管點解,可否答因為本人要有生活開支,需要做兼職暫維持經濟需求? 會唔會比人感覺jumpy?
3. 做開兼職/散工/臨時工太多數都冇工作証明,返幾日甚至一個月都有,咁見工時問起証明可唔可以講公司冇出? (我N年前試過返美食博覽推廣員,返左四日完全冇簽合約,最後只出支票走人)

熱賣及精選
設計回覆(不是建議),只作參加:

1)已努力送求職信,也有少數的面試機會,但不知為何仍未聘用,猜想與經濟下行關,企業也較審慎處理職位空缺。

2)每位HR或面試官對jumpy的定義不同,未知貴公司對自己在舊公司已有6年工作經驗,是否仍覺得jumpy

3)兼職期間沒有領取工作證明,因大都是短期或數天的散工。如貴公司需要,我可跟兼職公司商議,是否能領取工作證明。

引用:
原帖由 Babi789 於 2020-6-9 11:44 PM 發表

1)已努力送求職信,也有少數的面試機會,但不知為何仍未聘用,猜想與經濟下行關,企業也較審慎處理職位空缺。

2)每位HR或面試官對jumpy的定義不同,未知貴公司對自己在舊公司已有6年工作經驗,是否仍覺得jumpy

3)兼職期間沒有領取工作證明,因大都是短期或數天的散工。如貴公司需要,我可跟兼職公司商議,是否能領取工作證明。 ...
其實我一直都有KEEP住搵工,但適合長工空缺實在太少,期間亦都有搵兼職,仍需等消息。

老吹做散工/長散、僱主走佬,最後決定 搵長工

回覆 引用 TOP

我之前冇返工5個月再搵工都冇問題,幾個月好碎料

回覆 引用 TOP

直接答佢 見工睇眼緣

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-6-9 11:00 PM 發表

今年唔講社會事件,剩講疫情重挫各行各業,減薪裁員甚至公司倒閉,企業紛紛留番資金鞏固營運而暫停招聘,以致職位空缺少,競爭大令求職困難。以下既問題,大家要認真答。

1. 空白期超過三個月,半年甚至一年,如被HR/主管問起呢段時間有冇搵工,點解冇公司請,好唔好講係全球經濟問題?
2. 空白期原本做開行業裁員,因疫情未能搵番而需要轉行做兼職或臨時工,被HR/主管點解,可否答因為本人要有生活開支 ...
做地盤工人,好少問這些。

可以試下去建造業議會報讀免費中工課程,每個月有1萬元津貼,畢業即有工作介紹,做幾年就有5萬人工。

引用:
原帖由 正傻西4 於 2020-6-10 09:41 PM 發表

做地盤工人,好少問這些。

可以試下去建造業議會報讀免費中工課程,每個月有1萬元津貼,畢業即有工作介紹,做幾年就有5萬人工。
有成皮野津貼咩? 失業緊 可以去做wo

寧可花時間搵份真係合適的
都唔想浪費時間係唔合適的工作

引用:
原帖由 Bunryuu 於 2020-6-11 04:11 PM 發表

有成皮野津貼咩? 失業緊 可以去做wo

回覆 引用 TOP

HKIC闊綽架

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Babi789 於 2020-6-9 11:44 PM 發表

3)兼職期間沒有領取工作證明,因大都是短期或數天的散工。如貴公司需要,我可跟兼職公司商議,是否能領取工作證明。 ...
事實sd cv有得in但最後無下文,我真係會咁講

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 油站珍惜理想 於 2020-6-11 06:51 PM 發表

寧可花時間搵份真係合適的
都唔想浪費時間係唔合適的工作
呢樣又真係岩,除非真係好等錢用,唔番工唔得,咁就真係咩工都做住先,如果唔係,都想搵份比較合適

b]
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]