• 瀏覽: 25,229
  • 回覆: 31
  • 追帖: 2
律師今時今日,發展平平,競爭太大,人工可能得1萬多……值得用十幾萬投資?

引用:
原帖由 cwk2003 於 2020-6-10 15:11 發表
律師今時今日,發展平平,競爭太大,人工可能得1萬多……值得用十幾萬投資?
我之前都有OFFER, 但放棄左~ 因為覺得唔值~

引用:
原帖由 20060701 於 2020-6-10 07:17 PM 發表

我之前都有OFFER, 但放棄左~ 因為覺得唔值~
same here.. feel frustrated

CPE/ GDL/ LondonU 除非你名校底 (at least 三大level), 否則PCLL出嚟根本唔會有中型 local firms 請, 更遑論 international law firms. 港中城有咗JD programmes, 根本輪唔到你哋。當然,如果打算local firms qualified 後20-30k 一個月+做到死 (no OT and 等如冇嘅bonus) ,讀下又冇壞。

唔好有太高expectation, 10 皮當進修冇所謂。事實喺好多中城JD 或 中港城 / overseas LLB 嘅legal career 都一般般。相比較,10皮小數目。

我報MMU讀黎真係為興趣
老老實實

次幾級大學既LLB/CPE
你都預計到就算俾你讀埋PCLL會有咩offer

讀黎唔好諗住會有好好前途
用黎for promotion或者多樣技能旁身
咁樣諗會好d

引用:
原帖由 wesleysai 於 2020-6-11 06:35 PM 發表
老老實實

咁樣諗會好d ...
You are working law-related job?

引用:
原帖由 cwk2003 於 2020-6-11 09:10 PM 發表

You are working law-related job?
Yes
所以先話讀黎為興趣/promotion
雖然有三大背景
但諗過度過之後
都係想平平地報MMU當進修下拎埋個LLB算

上面都好多人講左個現實
俾你讀完做到個律師
都係做細細間firm搵幾皮野

其實依家好多工都有
何必一定要揀做律師爭餐死呢

引用:
原帖由 wesleysai 於 2020-6-11 09:14 PM 發表

Yes
所以先話讀黎為興趣/promotion
雖然有三大背景
但諗過度過之後
都係想平平地報MMU當進修下拎埋個LLB算

上面都好多人講左個現實
俾你讀完做到個律師
都係做細細間firm搵幾皮野

其實依家好多工都有
何必一定要揀做律師爭餐死呢 ...
You get offer this year?

引用:
原帖由 cwk2003 於 2020-6-11 09:29 PM 發表

You get offer this year?
上個月報
都仲未有信丫

個d院校吹到法律呢科好神好glorious 令到d人產生美好幻想 但其實讀落先知讀law係又難又大壓力 讀唔到pcll就bye lan bye d工又西 簡直係世紀大伏科!!! 回頭是岸!!!

引用:
原帖由 knivan 於 2020-6-11 10:36 PM 發表
個d院校吹到法律呢科好神好glorious 令到d人產生美好幻想 但其實讀落先知讀law係又難又大壓力 讀唔到pcll就bye lan bye d工又西 簡直係世紀大伏科!!! 回頭是岸!!! ...
Have you studied this program ?

引用:
原帖由 cwk2003 於 2020-6-12 08:47 AM 發表

Have you studied this program ?
not studying mmu but jd & other gdl
唔太清楚mmu 但都係類似6月迫埋一次過考3-4科 仲要closed book 3粒鐘3條problem question 即係成個course 所有內容都要背哂 咁多野背full time讀都難頂la 佢又唔可以比你3-4個月 一科科咁考 係要迫埋哂一次過考

引用:
原帖由 knivan 於 2020-6-12 11:23 AM 發表

not studying mmu but jd & other gdl
唔太清楚mmu 但都係類似6月迫埋一次過考3-4科 仲要closed book 3粒鐘3條problem question 即係成個course 所有內容都要背哂 咁多野背full time讀都難頂la 佢又唔可以比你3-4個月 一科科咁考 係要迫埋哂一次過考 ...
How's your JD study ?

引用:
原帖由 wesleysai 於 2020-6-11 06:35 PM 發表
老老實實

咁樣諗會好d ...
Ching, 可唔可以分享點解報MMU,點樣比較其他programs,例如U of Law GDL / U of London / HKU / PolyU? 五花八門,真係唔係好識分,thanks

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]