• 瀏覽: 16,972
  • 回覆: 130
  • 追帖: 2
又有新消息…

消息人士指,三地政府上周商討互認健康碼措施時進度良好,意向一致,並的確快將出台。當中三地在最後階段協商的是配額問題,據了解港府初步向不同政策局及部門了解,急需透過使用「健康碼」往返廣東省及澳門的人數,結果竟有過萬人合資格。惟三地政府初步想法希望由少數人先行先試,初步建議是每日放寬數百人,例如先讓商務及專業人士試行,運行順利再開放予家庭及生活原因而需頻繁往返粵澳人士,最後才考慮是否讓遊客使用。

https://www.google.com/amp/hd.st ... realtime/hk/1795830

熱賣及精選
不過,據悉最近推展三地互認健康碼遇到阻滯,除了香港近來再現本地感染個案,首都北京相隔一百五十多天後,上周四起再現本土新冠病例,短短兩三天已有數十宗呈陽性反應,令人憂慮會爆發第二波疫情。雖然北京距離粵港澳地區甚遠,但首都「復陽」情況已引起各地關注,不敢輕舉妄動,有機會影響健康碼的推行時間。

回覆 引用 TOP

唔好理所謂健康碼,由開始已經唔可行。急需要返大陸或香港就快啲乖乖地接受隔離,想中港兩邊走就諗都唔好諗。
其餘啲人就唯有等全面正常放寬。

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-6-15 11:56 發表

唔好理所謂健康碼,由開始已經唔可行。急需要返大陸或香港就快啲乖乖地接受隔離,想中港兩邊走就諗都唔好諗。
接受隔離, need 14 days and about RMB 6000

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-6-15 11:56 AM 發表

心理準備,唔係優先呢批,自己安排好過,短期內,工作生活二邊選擇,一係無奈等又等,一係取捨!
利申,我都係排後呢批,自己都決定左7月中情況無放松,都要報個14日深圳酒店團,度下假,暫停香港生活!
好多好多各類情況人仕安排唔到,各有無奈!

引用:
原帖由 BVB 於 2020-6-15 02:13 PM 發表

心理準備,唔係優先呢批,自己安排好過,短期內,工作生活二邊選擇,一係無奈等又等,一係取捨!
利申,我都係排後呢批,自己都決定左7月中情況無放松,都要報個14日深圳酒店團,度下假,暫停香港生活!
好多好多各類情況人仕安排唔到,各有無奈! ...
最慘我在港的工作不能沒有我, 否則我都情願留國內隔離14天後等放行才回港...

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 sam0207sam 於 2020-6-15 02:26 PM 發表

由始至終香港🇭🇰都無心去攪,尊注攬炒.貯備用盡之後拍拍屁股走人!
有什麼好攪?听命令吧

回覆 引用 TOP

粵澳已經行緊,係香港唔知咩事傾唔掂數,可能信吾過大陸

其實關你事嗎?你是跨境學童?定上市公司主席?定內地有廠房商務人士?政府講明就算實行健康碼,首批好大機會只限以上人士申請,退一萬步講,就算放寬是有人士,每天得1000個檢測名額,疫情之前關口流動人數係每日70萬,排隊排到出年可能會到你

回覆 引用 TOP

根本香港無可能行健康碼,香港私隱大過天,要全民監控追蹤,根本做唔到,到醫院檢測都係當時未感染,之後接觸感染無人知,又追蹤唔到你到過什麼地方,接觸過什麼人,一日未有預防疫苗,一日都唔使通關

引用:
原帖由 焦急野生的波籽 於 2020-6-15 02:47 PM 發表

粵澳已經行緊,係香港唔知咩事傾唔掂數,可能信吾過大陸
粵澳免疫通关尋日已經暫停左,健康碼根本行唔通

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-6-15 11:56 AM 發表

完全同意,一早已經係咁講
但有啲人仲係死瀬政府唔做野自己就日日無限等待,
自己生活靠人安排
唔願意接受現實,以為世界為你而轉
你估幫你果班耳猿佢地自己冇辦法過关?人地早就搞掂
所謂事不关己何必勞心

引用:
原帖由 hkfk123 於 2020-6-15 03:05 PM 發表

粵澳免疫通关尋日已經暫停左,健康碼根本行唔通
暫停係因為申請人數太多做唔切

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 qqbill 於 2020-6-15 11:39 AM 發表

又有新消息…

消息人士指,三地政府上周商討互認健康碼措施時進度良好,意向一致,並的確快將出台。當中三地在最後階段協商的是配額問題,據了解港府初步向不同政策局及部門了解,急需透過使用「健康碼」往返廣東省及澳門的人數,結果竟有過萬人合資格。惟三地政府初步想法希望由少數人先行先試,初步建議是每日放寬數百人,例如先讓商務及專業人士試行,運行順利再開放予家庭及生活原因而需頻繁往返粵澳人士 ...
等疫苗最實際。

主題標籤 #澳門
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]