• 瀏覽: 8,401
  • 回覆: 49
  • 追帖: 7
昨日搭A巴直達港珠澳口岸,口岸靜英英,搭6點金巴,去澳門約10個人, 而去珠海有8個人(唔係同車)。
到達珠海填表,取樣本做核酸測試,手續公約個半鐘,我哋只係8個人,唔怪之得深圳灣話要3,4少時,有免費杯麵,珠海就冇啦。
之後過關,其中有3個人揸住一個大信封,有專人服侍,相信佢哋係免隔離人士,過左關就唔見左佢哋。我哋5個人就再等安排。大約20分鐘,登記好晒就送我哋上旅由巴。
深圳應該有好多唔同地區揀。 呢度就得幾個人,唔通送去唔同地方咩?所以唔使問,唔使揀,任由佢哋安排。
20分鐘車程左右去到香洲區揚名廣場錦江之星情侶中路店。 呢度又填一大疊表又搞左20分鐘左右安排上房。房費一次過收晒,盛惠2520, 即係180/晚。其他乜費都冇,食就自理叫外賣。
房唔錯,有200呎,夠空間做運動,wifi OK. 做得隔離,當然非常干淨。
32“平板電視,我帶左機頂盒,可以用。順帶一提,我帶左兩個機頂盒,epad 自家app(直播點播)睇唔到, 安博就得,因自帶 China tunnel app. 其他 Android apps 當然冇問題。
朝早有人收垃圾,送黎兩樽水,量體溫。
所以酒店安排非常滿意。
提醒想過珠海嘅人,金巴每2小時一班,而市區去口岸嘅機場巴士大部份都每小時一班,所以要計算好時間。唔好去到口岸錯過金巴時間。
報告係咁多。 我唔會長開漫遊數據,所以唔會好勤回應提問。

附件

IMG20200616104011.jpg(387.66 KB)

2020-6-16 11:34 AM

IMG20200615214432.jpg(137.75 KB)

IMG20200615214404.jpg(188.79 KB)

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-6-16 11:34 AM 發表

昨日搭A巴直達港珠澳口岸,口岸靜英英,搭6點金巴,去澳門約10個人, 而去珠海有8個人(唔係同車)。
到達珠海填表,取樣本做核酸測試,手續公約個半鐘,我哋只係8個人,唔怪之得深圳灣話要3,4少時,有免費杯麵,珠海就冇啦。
之後過關,其中有3個人揸住一個大信封,有專人服侍,相信佢哋係免隔離人士,過左關就唔見左佢哋。我哋5個人就再等安排。大約20分鐘,登記好晒就送我哋上旅由巴。
深圳應該有好多唔 ...
支持師兄分享

回覆 引用 TOP

師兄,祝你隔離愉快。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-6-16 11:34 AM 發表

樓住2個人一間房?

引用:
原帖由 Fantexi 於 2020-6-16 02:33 PM 發表

樓住2個人一間房?
兩公婆咪俾你住一間囉!

回覆 引用 TOP

是否核酸檢查 pass都要住滿十四日先放行?

引用:

Ching終於起行,加油

回覆 引用 TOP

我應該會到左再淘丅Vbox, 同埋一部機打下

引用:
原帖由 焦急野生的波籽 於 2020-6-16 02:48 PM 發表

是否核酸檢查 pass都要住滿十四日先放行?
係,仲要最後一二日再做陰性先走得。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chanman兩件TKO 於 2020-6-16 03:03 PM 發表

我應該會到左再淘丅Vbox, 同埋一部機打下
等送到黎已經過左一個禮拜。

引用:

多謝師兄分享.....唔知珠海隔離完後如果跟住去深圳需唔需去到深圳後再隔離一次?
我都打算返去隔離算了!香港應該今年都唔會解封...

引用:
原帖由 樓上高名錶 於 2020-6-16 03:57 PM 發表

多謝師兄分享.....唔知珠海隔離完後如果跟住去深圳需唔需去到深圳後再隔離一次?
我都打算返去隔離算了!香港應該今年都唔會解封...
珠海同深圳冇“border".

回覆 引用 TOP

可以中途申請去目的地隔離嗎?有地方住的

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-6-16 03:28 PM 發表

等送到黎已經過左一個禮拜。
係咪又要填大陸朋友電話,同埋即時打通俾佢的?

引用:

想問檢測過程如何?係通鼻定係吐口水?難唔難頂?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]