• 瀏覽: 2,478
  • 回覆: 13
請教各位師兄,目前幾多錢/個?
有人報32萬(唔包公司稅),大家俾啲意見,唔該晒

回覆 引用 TOP

30-32萬都係目前市價範圍,但你買牌時要肯定車牌係生內承定死內承,因為大部份港珠澳牌將於兩年半後陸續轉新制,每年要交5萬稅先續到牌,內承死咗就交唔到稅,更何況死內承根本唔值呢個價

引用:
原帖由 kawachan 於 2020-6-18 03:35 PM 發表

30-32萬都係目前市價範圍,但你買牌時要肯定車牌係生內承定死內承,因為大部份港珠澳牌將於兩年半後陸續轉新制,每年要交5萬稅先續到牌,內承死咗就交唔到稅,更何況死內承根本唔值呢個價 ...
多謝師兄詳細解釋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kawachan 於 2020-6-18 03:35 PM 發表

30-32萬都係目前市價範圍,但你買牌時要肯定車牌係生內承定死內承,因為大部份港珠澳牌將於兩年半後陸續轉新制,每年要交5萬稅先續到牌,內承死咗就交唔到稅,更何況死內承根本唔值呢個價 ...
師兄,再請教一下
賣方要求我付公司的稅費(即是32萬+幾萬元),這個是行規嗎?合理嗎?

引用:
原帖由 海邊異幻象 於 2020-6-19 06:26 AM 發表

師兄,再請教一下
賣方要求我付公司的稅費(即是32萬+幾萬元),這個是行規嗎?合理嗎?
咁就要了解對方賣出既車牌屬於新制定舊制,如果係新制續期時要交稅,等於牌、公司同稅一齊賣畀你,聽落係合理,但係我覺得新制牌,不論邊個口岸,續期要交稅就唔值錢,所以車牌二手市場好少新牌買賣。

如果係舊制,仲有兩年半時間可以玩,32萬就係淨價,唔應該加稅費

引用:
原帖由 kawachan 於 2020-6-19 09:39 AM 發表

咁就要了解對方賣出既車牌屬於新制定舊制,如果係新制續期時要交稅,等於牌、公司同稅一齊賣畀你,聽落係合理,但係我覺得新制牌,不論邊個口岸,續期要交稅就唔值錢,所以車牌二手市場好少新牌買賣。

如果係舊制,仲有兩年半時間可以玩,32萬就係淨價,唔應該加稅費 ...
有一個簡單既方法可以檢證對方既車牌係唔係新制,就係批文卡上有一行指標編號,如果係G字頭,就係新制,而舊制港珠澳牌,批文卡上既編號係1字頭

引用:
原帖由 kawachan 於 2020-6-19 09:44 AM 發表

有一個簡單既方法可以檢證對方既車牌係唔係新制,就係批文卡上有一行指標編號,如果係G字頭,就係新制,而舊制港珠澳牌,批文卡上既編號係1字頭 ...
非常感謝您的回覆

回覆 引用 TOP

請問師兄係邊收到消息兩年半後轉新制?謝謝

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 3849 於 2020-6-19 04:36 PM 發表

當時第一次出港珠澳大橋牌時已經講左係5年期,5 年後跟當時條款續牌,之後大陸都講左新牌每年比5萬稅續牌,那時所有新舊牌都大跌價,包括深圳灣都大跌,港珠澳牌應該唔會有舊牌免稅,舊牌免稅係牌佬自已講的,否則佢地邊有生意,不過仲有2.5 年,可能大陸會因無咩車行,會放寬政策呢!

附件

Screenshot_20200620_124156_com.whatsapp.jpg(124.32 KB)

2020-6-20 12:48 PM

引用:
原帖由 hehehaha173 於 2020-6-20 12:48 PM 發表

當時第一次出港珠澳大橋牌時已經講左係5年期,5 年後跟當時條款續牌,之後大陸都講左新牌每年比5萬稅續牌,那時所有新舊牌都大跌價,包括深圳灣都大跌,港珠澳牌應該唔會有舊牌免稅,舊牌免稅係牌佬自已講的,否則佢地邊有生意,不過仲有2.5 年,可能大陸會因無咩車行,會放寬政策呢! ...
多謝師兄詳盡解釋,好多人,有意或者無意,唔知道所有港珠澳牌指標有效期只有5年,到期後按當時納稅條件續期,係2019年4月15日省廳公佈新制,以及2019年11月18日新增5000個港珠澳新制配額,都已經清楚說明,港珠澳續期需要納稅5萬元,頭10000個配額2.5年後會按新制管理,不單續牌要交5萬稅,仲有3年內不准換車,1年內不准換司機。

小弟收到消息,遲啲港珠澳大橋會推出單牌車入橫琴既政策,與現時澳門單牌車入橫琴政策一樣,咁樣就可以吸引多啲車行大橋。

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]