• 瀏覽: 9,793
  • 回覆: 26
本主題由 KaMTsK 於 2020-7-3 08:28 AM 移動
無人講?

呢家D港慘片, 上左都唔知有套咁既 戲

fans 特色 :
1) 永遠向前看 , 有理想,  目光非常長遠
2) 所有講過某台 負面的都是'x手
3) 所有同意了某台 負面的post都是 x手 的friend
4) 人地講 a 台,  佢地一定講 b 台點點點 喇 , 扯開話題

回覆 引用 TOP

頭幾日上眏每日都過二萬人睇,平日黎講算不錯了,網上都好多評論,導演在金像獎亦得奬

回覆 引用 TOP

好戲。编劇出色。18天拍完, 無Budget, 但燒鵝脾質素。如果用商業手化拍攝 (葉念琛), 會好收得。

我覺得整體算唔錯,有少少驚喜。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kwokwc 於 2020-6-20 02:44 PM 發表

好戲。编劇出色。18天拍完, 無Budget, 但燒鵝脾質素。如果用商業手化拍攝 (葉念琛), 會好收得。
換第二個有叫座力男主角會收得好多

引用:
原帖由 dariel 於 2020-6-21 10:16 AM 發表

換第二個有叫座力男主角會收得好多
男主角本來由方力申演

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-6-21 05:51 PM 發表

男主角本來由方力申演
沒可能吧
玩佢哋咩、又唔係荷里活電影

回覆 引用 TOP

唔明白最後女主角仲上去大陸攪咩?

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-6-21 10:11 PM 發表

唔明白最後女主角仲上去大陸攪咩?
係囉,懶係open ending
又唔灑脫啲

回覆 引用 TOP

男主角好樣衰,成個鄧健雲

回覆 引用 TOP

其實好多位都好細緻

亦係近年少有港味電影

很難得主要演員都演得非常自然

後段上大陸初頭以為唔係咁無聊攪人地嘛

後來才知想隱藏說明兩樣嘢:
女角是否貪心的人,即心地如何
女角最後的選擇,唔封鎖電話

算拍得唔錯
導演好清楚自己寫嘅角色優劣點
所以出到嚟就算較掛心鄧麗欣,都唔覺得朱栢康無野好
只係覺得佢差咁啲付出
成個關係比好多愛情片更真實,亦有更多空間攝啲結婚相關嘅細節落去,所以睇得幾舒服

有啲人覺得追求自由偏黃
但其實導演更努力刻劃框框內都可以追求自由
呢點其實反而同依家班黃唱反調

睇完歎息橋覺得太離地同挑戰觀眾
但睇呢套又有超貼地感覺
結果就明白有啲人才係更應獨當一面
唔需要倚靠攪gimmick嘅夥伴

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]