• 瀏覽: 6,365
  • 回覆: 71
  • 追帖: 2
引用:
原帖由 garykuok 於 2020-6-25 09:57 PM 發表

係啦,我諗唔明?點解澳門豬扒包會好食?
即是去北京飲豆汁,或者去日本食納豆一樣,

沒有食那能代表說去過?

請注意我在這網發表的,純粹是個人的見解,當提到某些看法時,那都我自己的印象及瞭解,這世界之美好是在於各人皆有不同的想法,信仰和喜惡。你與我的不同,並不重要。
熱賣及精選
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-6-27 04:21 PM 發表

因為個豬仔包囉...澳門以前啲豬仔包新鮮出爐特別好食,大利來自家有個火爐燒添,特別外脆內啖啖肉,豬扒話秘制肉汁鮮嫩。
以前我香港親戚會買豬仔包返港,餐前焗一焗,佢地話比起香港啲包特別香脆。 ...
當時哋豬仔包新鮮出爐真係好食.依家好多間比佢好食.豬扒包鼻祖葉熾記現在還可以👍👍👍

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-7-11 10:57 PM 發表

當時哋豬仔包新鮮出爐真係好食.依家好多間比佢好食.豬扒包鼻祖葉熾記現在還可以👍👍👍
係好好食!
講起豬扒包,唔知你有無聽過青洲劉記(鐵皮屋,近青洲小學),結業好耐,最近開返新店,青洲坊巴士站旁,試業中,每次去到都人山人海想入都入唔到

以前我們唔係去氹仔食,係去呢間,因為多位又好泊車(電單車私家車位都有),鐵皮屋無冷氣,好經典架。食麵食咖喱腩,豬扒包,咖喱雞絲包,凍奶茶咖啡,我記得好便宜!當年仲見到未紅的Isabella, 因為澳門人好多都知道她會過香港做明星,聽人講,望多幾眼!

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-7-11 10:57 PM 發表

葉熾記我未去過,位置問題,我覺得嗰度好難搭車,但經你推薦,好想試下

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-7-12 06:37 PM 發表

係好好食!
講起豬扒包,唔知你有無聽過青洲劉記(鐵皮屋,近青洲小學),結業好耐,最近開返新店,青洲坊巴士站旁,試業中,每次去到都人山人海想入都入唔到

以前我們唔係去氹仔食,係去呢間,因為多位又好泊車(電單車私家車位都有),鐵皮屋無冷氣,好經典架。食麵食咖喱腩,豬扒包,咖喱雞絲包,凍奶茶咖啡,我記得好便宜!當年仲見到未紅的Isabella, 因為澳門人好多都知道她會過香港 ...
劉系台山新城市有間叫美味園劉記應該同青洲舊戈間有関係呢

引用:
原帖由 笑看人生2018 於 2020-7-12 07:02 PM 發表

劉系台山新城市有間叫美味園劉記應該同青洲舊戈間有関係呢
真嗎?我覺得美味園好好食 因為唔就腳,只去過一次,但雲吞麵超爽口。如果近我應該經常幫襯。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cosisi 於 2020-7-10 03:30 PM 發表

即是去北京飲豆汁,或者去日本食納豆一樣,

沒有食那能代表說去過?
聽說豆汁是北京勞動階級喝的,現在要喝的到也不容易了

引用:
原帖由 garykuok 於 2020-6-25 09:57 PM 發表

係啦,我諗唔明?點解澳門豬扒包會好食?
我都有相同疑問,根本香港既仲好食d

引用:
原帖由 same-same 於 2020-7-16 02:20 PM 發表

聽說豆汁是北京勞動階級喝的,現在要喝的到也不容易了
周街都係,有d一碗豆汁收人十幾蚊人仔,唔係只係勞動階層飲

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 32chris 於 2020-7-17 12:46 PM 發表

係 返深圳吃

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 32chris 於 2020-7-17 12:46 PM 發表

受葡萄牙文化影響,豬仔包是我們的一個地道文化,就好似蛋撻是香港的地道文化。

澳門人很喜歡食包,加上生活節奏慢,下午茶時間慢慢食個包,嘆杯咖啡奶茶成為我們生活常事。不是繁忙時段,一般茶餐廳不會限制坐幾耐或不耐煩的,澳門以人情味行先,不可以趕食客食嘢,我都經常去嘆個下午茶坐個半鐘,無人等位就得。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-7-17 01:31 PM 發表

受葡萄牙文化影響,豬仔包是我們的一個地道文化,就好似蛋撻是香港的地道文化。

澳門人很喜歡食包,加上生活節奏慢,下午茶時間慢慢食個包,嘆杯咖啡奶茶成為我們生活常事。不是繁忙時段,一般茶餐廳不會限制坐幾耐或不耐煩的,澳門以人情味行先,不可以趕食客食嘢,我都經常去嘆個下午茶坐個半鐘,無人等位就得。 ...
「hea活」、「小確幸」都是幸福生活

到外地不去享受當地文化,即虛度此行

引用:
原帖由 same-same 於 2020-7-17 01:34 PM 發表

「hea活」、「小確幸」都是幸福生活

到外地不去享受當地文化,即虛度此行
平淡就是福

講飲食文化,不及香港。澳門搵食勝在簡單,不用排隊,hea吓hea下又一日。

別去輕易否定自己
你擁有你的天地
沒人能夠把你定義
快樂才是真諦
引用:
原帖由 冬天的冰雪 於 2020-7-17 03:29 PM 發表

平淡就是福

講飲食文化,不及香港。澳門搵食勝在簡單,不用排隊,hea吓hea下又一日。
文化各地不同,難講誰比較優異。澳葡菜有葡、非、印、粵...痕跡,十分精彩。以前官也街 Antonio 老哥手藝非凡,他公子Nel 繼承得不錯。(邊間餐廳就不替他做廣告了;反正火紅得很。)

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]