• 瀏覽: 7,479
  • 回覆: 53
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 kccarr 於 2020-6-23 03:20 AM 發表

師兄,想請教一下,如果我兩公婆都由香港一齊返去深圳自己屋企(冇其他人住),是否可以一齊於酒店同一房間及之後一同回去做家居隔離?thx
應該無問題,但我聽過龍崗區吾批居家隔離,實際情況要視乎當區而定,南山/福田/羅湖區會穩陣啲,你哋入住酒店後就要盡快同集控申請居家隔離,因為要好幾日去搞。

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2020-6-23 10:01 AM 發表

應該無問題,但我聽過龍崗區吾批居家隔離,實際情況要視乎當區而定,南山/福田/羅湖區會穩陣啲,你哋入住酒店後就要盡快同集控申請居家隔離,因為要好幾日去搞。 ...
多謝師兄回覆,請問龍華區有否,thx

引用:
原帖由 kccarr 於 2020-6-23 11:24 AM 發表

多謝師兄回覆,請問龍華區有否,thx
我淨係聽過龍崗區吾批居家隔離,你可以喺打去你小區所屬街道辦問清楚先。

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2020-6-23 12:52 PM 發表

我淨係聽過龍崗區吾批居家隔離,你可以喺打去你小區所屬街道辦問清楚先。
好的,謝謝

回覆 引用 TOP

今天24號中午終於能轉居家隔離,共住了7晚酒店,另自費做了2次核酸+1次抽血,共約200元人民幣,一有檢核結果會透過微信通知,幾個鐘至一日效率好快,我小區居家隔離無安裝Cam,但有貼封條至門口位置,外賣及速遞可由小區保安送至家中,如有垃圾亦可交給他們處理。如各位會申請居家隔離建議入住酒店後就要向集控取申請表,交完表一般在第二天會收到電話幫你安排,酒店做了第一次核酸後收到結果後就要提集控幫你安排做第二次核酸及抽血,抽血有結果後第二天就會有所屬小區工作人員來接你回家。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ktam 於 2020-6-19 07:57 PM 發表

回家和老婆团聚也不可以?
家裹有一間獨立房比你隔離就得

引用:
原帖由 auok? 於 2020-6-18 10:06 PM 發表

係唔係深圳羅湖區先可以申請7+7?
租蛋殼果類一個大單位內的套房算唔算獨立居所?
多謝回答。
有一間獨立房就得,整個深圳戶都可以申請居家隔離。遠至東莞都有機會,視乎當地街道辦是否同意及派車來深圳接你

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-6-18 10:57 PM 發表

點証明屋企沒有其他人住?回家居住的7天點確保隔離人士冇離開居所?
街道辦會上門跟進,當你居家隔離時你的深圳健康碼會註明你的情況。你偸雞外出一查你手機便穿煲,而且街道辦或小区管理處會突擊上門查你,衰左就隨時行政拘留15天,搏唔過

回覆 引用 TOP

經驗分享: 6月3號到17號隔離。龍華維也納人民南路店325/天。三餐65。申報民治地址已問過小區可以提供7天居家隔離。一入住酒店第二日已申請一開始話有呢個政策點知佢問完上面領導又話政策取消左冇得7+7居家隔離(國內政策好似晴雨表各位小心)

回覆 引用 TOP

根本7十7只是傳聞,有多少普通市民真的可以申請到?

引用:
原帖由 tst58321 於 2020-6-26 11:27 AM 發表

家裹有一間獨立房比你隔離就得
7+7? 家里有人都可以?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-6-30 10:01 AM 發表

根本7十7只是傳聞,有多少普通市民真的可以申請到?
我係南山區,7+7正常申請,集控人員今天到家做最後一次核酸檢核,明天完成隔離。

回覆 引用 TOP

圖片中沒有見到封條或安裝Cam

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-6-30 03:50 PM 發表

圖片中沒有見到封條或安裝Cam
我小區吾需要安裝Cam,封條有的,但影相時是出嚟收外賣。

引用:
原帖由 東方可愛的浴缸 於 2020-6-30 04:30 PM 發表

我小區吾需要安裝Cam,封條有的,但影相時是出嚟收外賣。
可以自己撕走封條出去收外賣?然後返屋內自己再貼回封條?咁幾方便喎

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]