• 瀏覽: 1,740
  • 回覆: 22
  • 追帖: 1
今日喺大圍迴旋處差點撞,我問請教下,我喺迴旋處中間既(左中右)入口,我右邊有架車,我地一齊駛入迴旋處第二個圈,佢差D撞我車身既右邊,我想知道如果喺咁既情況下係邊個錯呢?我係咪需要讓右邊車先行呢?

回覆 引用 TOP

精選汽車
外圈撚出沒?

引用:
原帖由 辣雞梅西 於 2020-6-20 07:26 PM 發表

外圈撚出沒?
一齊入迴旋處...

引用:
原帖由 中午消失的膠樽 於 2020-6-20 07:28 PM 發表

一齊入迴旋處...
你不如畫個圖比大家睇睇

引用:
原帖由 辣雞梅西 於 2020-6-20 07:29 PM 發表

你不如畫個圖比大家睇睇

引用:
原帖由 中午消失的膠樽 於 2020-6-20 07:35 PM 發表

其實你講既野都幾矛盾....
點樣兩部車同時入迴旋處但佢又會係你右邊
其實照咁講我覺得係老友你問題多囉...
你入中線想出邊個出口?2定3?

大家未入正線,撞左, 各自維修,機會大

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 辣雞梅西 於 2020-6-20 07:37 PM 發表

我想出第三個出口,所以我中線入第中圈,我右邊架車右線入中圈,所以如果撞的話,佢會撞我右邊車身T

引用:
原帖由 中午消失的膠樽 於 2020-6-20 08:08 PM 發表

我想出第三個出口,所以我中線入第中圈,我右邊架車右線入中圈,所以如果撞的話,佢會撞我右邊車身T
反正我想問問你點解出第三個出口點解唔行內線
你咁樣出我個人覺得最安全

引用:
原帖由 辣雞梅西 於 2020-6-20 08:14 PM 發表

反正我想問問你點解出第三個出口點解唔行內線
你咁樣出我個人覺得最安全
因為大圍名城入迴旋處個位,我冇位cut右邊...

回覆 引用 TOP

你中線入中圈應該正確,右邊架車應該要入內圈至啱,所以你係唔洗讓佢既。不過呢個世界就係好多失魂魚,你留意到佢會入中線避免碰撞讓一讓佢抵讚

引用:
原帖由 laisi2 於 2020-6-20 08:58 PM 發表

你中線入中圈應該正確,右邊架車應該要入內圈至啱,所以你係唔洗讓佢既。不過呢個世界就係好多失魂魚,你留意到佢會入中線避免碰撞讓一讓佢抵讚 ...
我原本都以為佢會入內圈,因為之前有段路係單白佢可以cut去中線...我架車快過佢入中圈,佢爭d撞到我之後係後面怒呠,我想知道係咪我錯,定係佢pk.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 辣雞梅西 於 2020-6-20 07:37 PM 發表

其實係你理解力問題, 又或你無揸過車。樓主其實好清楚講了個情況, 樓主中線打算入中圈, 對方快線入旋唔入內圈而搶住入中圈

回覆 引用 TOP

直口路入大圍迴旋處有三線, 迴旋處有3個圈(外圈中圈內圈), 你中線直路入迴旋處應該行中圈, 你右邊車應該行內圈, 佢撞你應該佢錯, 不過有時呢種情況你應該避免平排一齊入迴旋處, 一係快過佢食位入中圈, 一係跟佢尾入睇佢行邊個圈咁就最穩陣

回覆 引用 TOP

你咁問得..你同對方對迴旋處經驗淺!
講又唔清晰劃又劃咗個痔瘡出嚟@
入旋前後線道每個出口正確動向有需要時必打正確指揮燈提示週邊車輛……你亦要假設每個出入旋嘅都係鬼嚟,盡量避免平排出入~
對方行你右邊線即是內圈快彎,就算同速入因短內彎角度佢都比你快,況且行得內圈唔少係高手或on9殺手嘅內圈L嚟!
睇嚟佢2口出而你就3口先出才互膠疊,你一係高招地板上一係搽愛夫堅收收聞住佢個屁睇住嚟嘆~
如相方係假日友~~老早都互有打適當指揮燈入出…你話誤會機大大減低呢!!

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]