• 瀏覽: 18,847
  • 回覆: 89
  • 追帖: 5
引用:
原帖由 wingsyip 於 2020-6-25 11:50 發表

講真坐監咁,又要自費又唔可以周圍走。正常人都唔會過關自投羅網咁蠢吧
冇辦法,唔做呢d措施又會比人話鬆懈,事實港澳廣東疫情算是管理得幾好

回覆 引用 TOP

隔離係健康問題,不是行政問題喎,只要由內地入境便隔離14天,這樣較容易明白。

http://edwardchankk.blogspot.com/

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 粵東子弟 於 2020-6-25 12:00 PM 發表

師兄有無工介紹最好嚮大陸做嘢
我在大陸廠做外貿,都係顧問形式的。真正在大陸工作的話,香港人係好難頂的,工時長,工資低。

引用:
原帖由 龍騰亨利 於 2020-6-25 02:32 PM 發表

我在大陸廠做外貿,都係顧問形式的。真正在大陸工作的話,香港人係好難頂的,工時長,工資低。
無咁大壓力喺最緊要,其實解除多咗外省嘅人,真喺會對大陸有好多好感,當然乜地方都會有d撲街,香港都唔見得無其實我覺得都多

引用:
原帖由 粵東子弟 於 2020-6-25 04:49 PM 發表

無咁大壓力喺最緊要,其實解除多咗外省嘅人,真喺會對大陸有好多好感,當然乜地方都會有d撲街,香港都唔見得無其實我覺得都多
坦白講,大陸生活耐左,感覺比香港生活還要輕鬆點。人方面,其實當你接受了他們的文化,你會發現,他們比較直接簡單,只是愛面子而已。物價就唔駛講啦。生活上,咩都用微信支付寶,其實便捷了很多,半夜想吃甚麼,美團就送到了。深圳到處都大型商場,選擇很多,如果拿著香港收入水平,在這邊生活的確不錯。大陸近幾年確實已不是10年20年前我們認識的大陸了。不過,若果是剛畢業的香港人要落腳,找工作,那就有點辛苦,畢竟大陸人才很多,有些方面,專業性比香港人還要強(特別制造業方面),最慘就係佢地真係比較捱得,工時長,人工又低一大段,呢個先係要考慮的重點,若果同佢地一樣搵幾千蚊生活在大陸,咁整個世界又會變返同喺香港一樣了。

引用:
原帖由 龍騰亨利 於 2020-6-25 11:40 PM 發表

坦白講,大陸生活耐左,感覺比香港生活還要輕鬆點。人方面,其實當你接受了他們的文化,你會發現,他們比較直接簡單,只是愛面子而已。物價就唔駛講啦。生活上,咩都用微信支付寶,其實便捷了很多,半夜想吃甚麼,美團就送到了。深圳到處都大型商場,選擇很多,如果拿著香港收入水平,在這邊生活的確不錯。大陸近幾年確實已不是10年20年前我們認識的大陸了。不過,若果是剛畢業的香港人要落腳,找工作,那就有點辛苦,畢 ...
我都喺咁理解,甚至如果攞大陸人工嚮深圳做嘢都未必夠駛

回覆 引用 TOP

請問,隔離期間會唔會收回鄉證啊?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 alexwong18 於 2020-6-24 02:48 PM 發表

吾使擔心,佢仲怕過你啦,萬一整親專貴的客人,佢咪仲大獲
ching你果度比5比送酒上房?我谂住帶定D

引用:
原帖由 chanman兩件TKO 於 2020-6-26 12:19 PM 發表

ching你果度比5比送酒上房?我谂住帶定D
記得帶,我這裡連可樂都吾比入房,問大堂有冇供應,回覆都冇,日日飲礦泉水,口都啖,好彩我自備2號軒尼C,check-in 時都要檢查行李。

回覆 引用 TOP

而家大陸用VPN係唔合法。 樓主要小心

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 龍騰亨利 於 2020-6-22 03:04 PM 發表

都唔知幾時先可以自由出入,我在大陸工廠工作,都是因為怕要強制14天才不敢返港的。回鄉證都過期了
回鄉證過期返香港有啲煩,要係你當地公安局出入境管理處申請臨通(即僅供你一次性出境用),如果你係深圳要去羅湖火車站旁邊中旅社搞

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 akina123 於 2020-6-22 03:59 PM 發表

師兄 快啲去攞啦 三個月有效 兩百人仔 係羅湖口岸辦 但我唔知可吾可以用嚟坐高鐵飛機 我依家有一日過一日 求其邊度吾洗隔離14日都返去辦了 唉!
臨通有可能唔可以坐高鐵,飛機

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 akina123 於 2020-6-24 02:46 PM 發表

我依家放多啲係微信度 銀行真係話封就封 等攞番回鄉證先去更新
你大陸手機號碼都要更新證件,否則過期無更新隨時停你機

引用:
原帖由 caucasian 於 2020-6-27 10:38 AM 發表

你大陸手機號碼都要更新證件,否則過期無更新隨時停你機
我銀行都封左,就係因為回鄉證過期

其實每個地方人工係跟當地物價掛勾,大陸無香港人工高,但大陸物價比香港低,珠海租個兩房全家電園林式有會所小區,中高檔電梯樓,租金2500-3000人仔搞掂,香港肯定唔得

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]