• 瀏覽: 4,355
  • 回覆: 17
  • 追帖: 1
做地盤整到隻左手斷骨做左手術(鋼板)。到依家差不多有一年。醫院果邊覆診已完,不需要再去,但隻手搬重野仲係會痛,有時無做運動都有點痛,勞工處通知下個月判傷,請問賠償果度如果太少,可以點做?因咩因素賠償?有朋友建議我去搵法律援助。

熱賣及精選
有無人知道可解答下。感謝。

引用:
原帖由 小朋友齊賭波 於 2020-6-24 04:29 PM 發表

做地盤整到隻左手斷骨做左手術(鋼板)。到依家差不多有一年。醫院果邊覆診已完,不需要再去,但隻手搬重野仲係會痛,有時無做運動都有點痛,勞工處通知下個月判傷,請問賠償果度如果太少,可以點做?因咩因素賠償?有朋友建議我去搵法律援助。 ...
你不用擔心, 收的人一定會認為賠償太少, 所以一定是太少的,

你想appeal 咪申請法援慢慢攪囉, 不過法援未必受理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小朋友齊賭波 於 2020-6-25 11:41 AM 發表

有無人知道可解答下。感謝。
搵法援啦,僱員補償只係一個基本賠償。不論責任同每個月付款用來解決每個月基本生活開支同醫療費用。

引用:
原帖由 r114766a 於 2020-6-25 03:05 PM 發表

搵法援啦,僱員補償只係一個基本賠償。不論責任同每個月付款用來解決每個月基本生活開支同醫療費用。
搵法援是不是個賠償金額會高啲。
同埋成功率吾高?

引用:
原帖由 小朋友齊賭波 於 2020-6-25 05:35 PM 發表

搵法援是不是個賠償金額會高啲。
同埋成功率吾高?
民事索償,個價當然會高過僱傭補償果筆啦,成功率,老實講不高

引用:
原帖由 股市係我提款機 於 2020-6-25 09:39 PM 發表

民事索償,個價當然會高過僱傭補償果筆啦,成功率,老實講不高
你判完傷搵。定係搵定先喇。

引用:
原帖由 小朋友齊賭波 於 2020-6-26 11:10 AM 發表

你判完傷搵。定係搵定先喇。
成功率基本上係跟你個case ,點整親?自己整親定其他人搞到你咁,法援要做案情審查,「有合理勝算機會」通常都會批,反亦其然。

法援做野一般都比較耐,如果覆判後不滿意判傷%,要6個月內上訴。

引用:
原帖由 r114766a 於 2020-6-26 01:35 PM 發表

成功率基本上係跟你個case ,點整親?自己整親定其他人搞到你咁,法援要做案情審查,「有合理勝算機會」通常都會批,反亦其然。

法援做野一般都比較耐,如果覆判後不滿意判傷%,要6個月內上訴。 ...
意外受傷的。都係因工作環境疏忽影響導致受傷。 係吾係都要等判完傷之後先上訴搵律師?搵私人律師好定係法律援助比較好?

引用:
原帖由 小朋友齊賭波 於 2020-6-28 03:49 PM 發表

意外受傷的。都係因工作環境疏忽影響導致受傷。 係吾係都要等判完傷之後先上訴搵律師?搵私人律師好定係法律援助比較好?
搵法援較好, 私人律師好多古靈精怪野, 食左你大部份的賠償

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 小朋友齊賭波 於 2020-6-28 03:49 PM 發表

如果搵法援就要早少少申請,因為政府做嘢好慢。

回覆 引用 TOP

你向勞工署反對左判傷結果?
要十四天內提出反對 然後, 勞工署會排期, 再安排另一醫生覆檢你的情況.

唔駛咁快搵法律援助。

引用:
原帖由 zzzxxx111 於 2020-6-29 04:34 PM 發表

你向勞工署反對左判傷結果?
要十四天內提出反對 然後, 勞工署會排期, 再安排另一醫生覆檢你的情況.
唔駛咁快搵法律援助。
成套野好耐,申請完之後審核到批都要幾個月。

引用:
原帖由 r114766a 於 2020-6-29 07:17 PM 發表

成套野好耐,申請完之後審核到批都要幾個月。
我就撞正疫情政府停工期,10/2019 申請到 6/2020 至批証書。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]