• 瀏覽: 18,949
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 cl1403 於 2020-6-26 04:22 PM 發表

真正温泉是有認証的, 你去超過五十次應該知道喎.
日本溫泉差唔多全部有認証啦!有源泉掛流, 有溝水, 有重用, etc . 咁同混浴著不織布袍有乜関係?  我之前舉例, 二世古Grand , 新穗高溫泉, 吹上溫泉, 全部真正温泉, 都可以著浴衣!

照我經驗, 可以混浴的溫泉, 泉質好, 景觀靚, 是浸溫泉首選! 請參考日本秘湯會網址!

依家仲夠膽去溫泉️啊?

回覆 引用 TOP

樓上版友會否大家焦點都不同呢?

樓主標題混浴溫泉 女士著專用內衣打...?
我理解係. 乜野專用內衣 ?

浴衣間間有啦, 但浴衣祇能著到入浴前,
要放係籃或lockers. 才能入去溫泉喎.
故此不能著xx內衣下池喎..

回覆 引用 TOP

我係日本不老不死露天混浴溫泉見過,日本老婦(6-7)個,穿著好似釣蔕裙咁.

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 輕輕鬆 於 2020-6-26 05:50 PM 發表

我係日本不老不死露天混浴溫泉見過,日本老婦(6-7)個,穿著好似釣蔕裙咁.
呢個又好似有d印象..thanks .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 victor01 於 2020-6-26 17:22 發表

日本溫泉差唔多全部有認証啦!有源泉掛流, 有溝水, 有重用, etc . 咁同混浴著不織布袍有乜関係?  我之前舉例, 二世古Grand , 新穗高溫泉, 吹上溫泉, 全部真正温泉, 都可以著浴衣!

照我經驗, 可以混浴的溫泉, 泉質好, 景觀靚, 是浸溫泉首選! 請參考日本秘湯會網址! ...
我答係冇專用內衣,咁又同不織布袍有咩關係?

回覆 引用 TOP

蒹葭蒼蒼白露未晞
引用:
原帖由 sandychankm 於 2020-6-25 07:58 AM 發表

今時今日的日本混浴, 很多都有女生專用內衣打用, 但是否全部也有??
果啲應該係叫做[温泉着],男女款都有,即係二世古著果隻.
我喺一啲好偏僻地方嘅百貨公司見過,如伊那市/七尾市
我問過售貨員啲衫咁怪有乜用,雖然鷄同鴨講,都明白佢哋話係俾混浴著嘅
日本度度都有溫泉,有啲喺人跡少到嘅地方,例如黒部峽谷果個猿飛峽咪有呢類野外温泉,咁咪可以著呢啲服式囉

回覆 引用 TOP

又要威又要戴頭盔。去得混浴就唔好著衫

どさくさ触ってんじゃねえ!!オレのメタボを~

回覆 引用 TOP

我去過下呂河邊溫泉,講到明要著泳衣。阿寒湖酒店頂樓可合家歡,就一定要著泳衣/溫泉着。呢啲類似水上樂園(健康land),預咗一家玩所以著泳衣,只不過泉水係抽溫/冷泉。
基本上唔著衫嘅話,日本係禁咗混浴,不過有啲鄉下地區,無人管嘅溫泉先會有混浴,因為預咗係當地居民先用。

引用:
原帖由 victor01 於 2020-6-26 05:22 PM 發表

照我經驗, 可以混浴的溫泉, 泉質好, 景觀靚, 是浸溫泉首選! 請參考日本秘湯會網址! ...
可以穿浴衣浸嘅溫泉唔會好得去邊

現代化之前日本温泉是「混浴」,大家赤條條的浸。西方人初來時也覺得奇怪,溫泉後來才分男、女。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 noel2046 於 2020-6-27 10:07 AM 發表

可以穿浴衣浸嘅溫泉唔會好得去邊
酸湯温泉、白骨泡の湯,哩D以泉質出名的都話唔會好得去邊?
大丸温泉、宝川温泉哩D又入唔入流呢?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]