• 瀏覽: 18,930
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
早兩年去酸湯見到兩個大陸女人和攝制隊拍混浴, 果件吊帶嘢好鬼肉酸.
其實拾多年前白浜海舟混浴是有男女不同可以叫𠈹卷帶維住身上.
去得日本多, 我地一家四口有時在山卡拉混浴溫泉都會一下子跳入水, 當然要沖身先.

引用:
原帖由 bbc16M 於 2020-6-27 12:44 AM 發表

我去過下呂河邊溫泉,講到明要著泳衣。阿寒湖酒店頂樓可合家歡,就一定要著泳衣/溫泉着。呢啲類似水上樂園(健康land),預咗一家玩所以著泳衣,只不過泉水係抽溫/冷泉。
基本上唔著衫嘅話,日本係禁咗混浴,不過有啲鄉下地區,無人管嘅溫泉先會有混浴,因為預咗係當地居民先用。 ...
請你查清楚!日本沒有禁混浴的溫泉️北海道有!
就正如樓上師兄所言,二世古的Grand內温泉分男女,但露天溫泉女人可加¥500有溫泉專用毛巾裾,男人只有一條小長毛巾遮到前就遮不到後。那温泉對住條行車路,有行人路,可以在樓上清楚看到温泉內情景。

引用:
原帖由 北海道人 於 2020-6-27 11:24 PM 發表

就正如樓上師兄所言,二世古的Grand內温泉分男女,但露天溫泉女人可加¥500有溫泉專用毛巾裾,男人只有一條小長毛巾遮到前就遮不到後。那温泉對住條行車路,有行人路,可以在樓上清楚看到温泉內情景。 ...
既然你自稱北海道人咁我搵條北海道公眾浴場法你睇,第三頁中第八条(9)中寫明12歲或以上不可混浴,呢點每個都道県府都有唔同寫法,東京都係10歲(即9歲或以下),京都係7歲(即6歲或以下。條例由日本厚生勞働省係昭和23年8月訂立(基本上有睇少少歷史就知係戰後某些原因而訂立,呢個唔多講了),2019年6月有提出過調低年齡嘅要求,有興趣知嘅就請師兄自行查清楚。
http://www.pref.hokkaido.lg.jp/f ... auh7YHez8bhJYQcwB26

附件

Screenshot_20200627-235729.png(355.59 KB)

2020-6-28 12:16 AM

引用:
原帖由 funfun2 於 2020-6-27 02:22 PM 發表

早兩年去酸湯見到兩個大陸女人和攝制隊拍混浴, 果件吊帶嘢好鬼肉酸.
去得日本多, 我地一家四口有時在山卡拉混浴溫泉都會一下子跳入水, 當然要沖身先. ...
我男朋友就是想找山卡拉混浴溫泉, 大自然, 地道風味..... 他和我不介意裸泡....

引用:
原帖由 sandychankm 於 2020-6-28 12:43 AM 發表

我男朋友就是想找山卡拉混浴溫泉, 大自然, 地道風味..... 他和我不介意裸泡....
山卡拉溫泉....日本好多嘅,你當有熱水嘅水氹啦.上youtube有好多片睇.有啲會有人搭間木屋仔喺度,或者set個布帳.
有位師兄咪講咗[温泉]著囉,google吓就知係點嘅樣吧
講真即係喺山坑玩水唧

引用:
原帖由 funfun2 於 2020-6-27 02:22 PM 發表

去得日本多, 我地一家四口有時在山卡拉混浴溫泉都會一下子跳入水, 當然要沖身先. ...
師兄好嘢噃,居然揾到山卡拉混浴溫泉有得冲身

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 繑口巉手 於 2020-6-28 01:29 AM 發表

山卡拉溫泉....日本好多嘅,你當有熱水嘅水氹啦.上youtube有好多片睇.有啲會有人搭間木屋仔喺度,或者set個布帳.
有位師兄咪講咗[温泉]著囉,google吓就知係點嘅樣吧
講真即係喺山坑玩水唧 ...
更衣設備如何?

引用:
原帖由 sandychankm 於 2020-6-28 12:43 AM 發表

我都唔介意

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandychankm 於 2020-6-28 02:06 AM 發表

更衣設備如何?
附近嘅草叢應該可以

引用:
原帖由 sandychankm 於 2020-6-28 02:06 AM 發表

更衣設備如何?
如野外的山旮旯溫泉水氹的話,
自備大毛巾作抹身及更衣囉.
邊得咁多人招呼你.

引用:
原帖由 noel2046 於 2020-6-27 10:07 AM 發表

可以穿浴衣浸嘅溫泉唔會好得去邊
我估你去得日本郊區地方少, 或者你唔鍾意浸溫泉!

通常有混浴的温泉一定景觀靚, 泉質好! 為咗女士們可以浸浴, 會有女士專用時間(通常最差時間)。

北海道, 日本東北, 日本中部比較多呢啲混浴。 女士混浴袍是吊帶形式的不織布, 通常有混浴的地方可能有得賣(好似一千日元, 通常紅色的)。

引用:
原帖由 北海道人 於 2020-6-27 11:24 PM 發表

就正如樓上師兄所言,二世古的Grand內温泉分男女,但露天溫泉女人可加¥500有溫泉專用毛巾裾,男人只有一條小長毛巾遮到前就遮不到後。那温泉對住條行車路,有行人路,可以在樓上清楚看到温泉內情景。 ...
日本有啲野外温泉跟本就在路旁, 山林之中! 如果怕羞就唔好浸!

舊年在白山親谷之湯, 遊客就在浸浴上方睇瀑布, 下方就是日本老伯和我肉帛相見浸浴, 一邊浸一邊睇瀑布! 最抵死有D肥婆又唔落水, 眼望望!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sumsum森 於 2020-6-28 12:04 PM 發表

如野外的山旮旯溫泉大水氹的話,
自備大毛巾作抹身及更衣囉.
邊得咁多人招呼你.
以我經驗, 去山旮旯野外温泉, 大部分都冇更衣。 通常做法, 在車上已經換好浴衣(女士) ,男士就乜都唔使! 通常野外温泉都有膠或木杓在旁, 記得冲完身先落溫泉。

引用:
原帖由 victor01 於 2020-6-28 12:40 PM 發表

以我經驗, 去山旮旯野外温泉, 大部分都冇更衣。 通常做法, 在車上已經換好浴衣(女士) ,男士就乜都唔使! 通常野外温泉都有膠或木杓在旁, 記得冲完身先落溫泉。 ...
同意.
簡單d講,
如怕羞就唔好去浸!
又想乜,又要乜.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbc16M 於 2020-6-28 12:16 AM 發表

既然你自稱北海道人咁我搵條北海道公眾浴場法你睇,第三頁中第八条(9)中寫明12歲或以上不可混浴,呢點每個都道県府都有唔同寫法,東京都係10歲(即9歲或以下),京都係7歲(即6歲或以下。條例由日本厚生勞働省係昭和23年8月訂立(基本上有睇少少歷史就知係戰後某些原因而訂立,呢個唔多講了),2019年6月有提出過調低年齡嘅要求,有興趣知嘅就請師兄自行查清楚。
http://www.pref.hok ...
這只是如果是女溫泉就不可帶12歲以上的男童,男温泉就不可帶12歲女生!
但北海道有些温泉是寫明露天部份是混浴!首先付日帰温泉錢時有職員以中、英文字的牌問女士要否付款租用落水温泉毛巾浴裾,出去露天門口大大隻字寫明外面是混浴。
另外吹上温泉是野外免費露天!只可脫光,不準用毛巾,有當地男人浸。J2王子的城堡也有介紹。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]