• 瀏覽: 18,950
  • 回覆: 105
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 victor01 於 2020-6-28 12:25 PM 發表

我估你去得日本郊區地方少, 或者你唔鍾意浸溫泉!

通常有混浴的温泉一定景觀靚, 泉質好! 為咗女士們可以浸浴, 會有女士專用時間(通常最差時間)。

北海道, 日本東北, 日本中部比較多呢啲混浴。 女士混浴袍是吊帶形式的不織布, 通常有混浴的地方可能有得賣(好似一千日元, 通常紅色的)。 ...
你估錯,我住日本時經常揸車去鄉下秘湯浸

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北海道人 於 2020-6-28 03:19 PM 發表

這只是如果是女溫泉就不可帶12歲以上的男童,男温泉就不可帶12歲女生!
但北海道有些温泉是寫明露天部份是混浴!首先付日帰温泉錢時有職員以中、英文字的牌問女士要否付款租用落水温泉毛巾浴裾,出去露天門口大大隻字寫明外面是混浴。
另外吹上温泉是野外免費露天!只可脫光,不準用毛巾,有當地男人浸。J2王子的城堡也有介紹。 ...
吹上温泉白銀莊有混浴, 男女要租浴衣和短褲!

回覆 引用 TOP

野外温泉未必啱香港人, 由其是水温有時唔太熱, 有時就熱過頭! 温泉旅館附屬的比較好 和清潔!

回覆 引用 TOP

在日本只去過普通分男女的溫泉,留意到即使在男湯,仍然又清潔大嬸走來走去,又有男仕帶七、八歲的女兒一起入內。看來當地人對此並不太介意,或許女湯那邊才嚴格吧……

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北海道人 於 2020-6-28 03:19 PM 發表

這只是如果是女溫泉就不可帶12歲以上的男童,男温泉就不可帶12歲女生!
但北海道有些温泉是寫明露天部份是混浴!首先付日帰温泉錢時有職員以中、英文字的牌問女士要否付款租用落水温泉毛巾浴裾,出去露天門口大大隻字寫明外面是混浴。
另外吹上温泉是野外免費露天!只可脫光,不準用毛巾,有當地男人浸。J2王子的城堡也有介紹。 ...
我只想話,条例就係度,雖然唔同法例咁死板,但發生乜事就可以用条例去告不守嘅人。我都話想唔守例,就只可以搵啲無人管理嘅溫泉,因為唔需要申請營業許可。但由於始終係公眾地方裸露,如果有人投訴一樣要處理。你之前所講嘅niseko溫泉攞正牌做生意,都要做吓樣話有溫泉着(上面講個都係)。而除咗果條講明歲數嘅条例,你應該睇埋其他部份,講明男女湯要分開,而浴室設計係要由外面睇唔穿男或女湯及脫衣地方(之前條link嘅第3条及第4条法令)。法例難明啲,就不如睇埋維基解釋,基本上係禁止混浴。
https://ja.m.wikipedia.org/wiki/%E6%B7%B7%E6%B5%B4
乜《王子的城堡》我係唔睇架,有興趣就睇多啲當地嘅旅遊介紹好過啦。

附件

Screenshot_20200628-203521.png(204.51 KB)

2020-6-28 08:39 PM

搵少人煙嘅溫泉旅館,包你放開自由裸體心態去浸溫泉,完全無拘無束壓力大解放

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbc16M 於 2020-6-28 08:39 PM 發表

我只想話,条例就係度,雖然唔同法例咁死板,但發生乜事就可以用条例去告不守嘅人。我都話想唔守例,就只可以搵啲無人管理嘅溫泉,因為唔需要申請營業許可。但由於始終係公眾地方裸露,如果有人投訴一樣要處理。你之前所講嘅niseko溫泉攞正牌做生意,都要做吓樣話有溫泉着(上面講個都係)。而除咗果條講明歲數嘅条例,你應該睇埋其他部份,講明男女湯要分開,而浴室設計係要由外面睇唔穿男或女湯及脫衣地方(之前條li ...
你列出的是浴場的例!浴場是沖涼的地方!我們大家在講浸溫泉!而且我或其他師兄不斷在講更衣或內温泉是男女分開,只有露天温泉有混浴溫泉!其實嚴格來講日本大部份地區已取消混浴溫泉,但北海道還有!另外鬼怒川溫泉也有露天混浴,男女也要穿上一次性藍色不織布袍落水!
另外我在二世古生活過,成日經過那條橋!完全可以看到清楚入面,唔信大家可以自己去看,橋頭下車用腳行就最清楚!十年前那酒店很多客住,甚至有些2、3樓的窗可看到露天温泉,不過近2年酒店有一邊少客人住。

這個夏天星期六、日及假期很多人去。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 noel2046 於 2020-6-28 10:24 AM 發表

附近嘅草叢應該可以
在草叢脫??

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 九死邪功 於 2020-6-29 07:44 AM 發表

㗎妹冇咁開放
咩冇,遇過幾次鳥,一個年輕嘅靚媽媽仲抱著bb一起浸

引用:
原帖由 paoon 於 2020-6-29 09:58 AM 發表

非也,㗎妹通常唔會一個人入混浴,但都見過男女一齊或一家人或幾個女一齊入混浴。
不過一定係包到密不透風。
咁又唔一定

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sandychankm 於 2020-6-29 05:24 AM 發表

在草叢脫??
係啊,一啲野湯就係咁

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右