• 瀏覽: 17,687
  • 回覆: 101
  • 追帖: 1
提示: 違規內容已被屏蔽
熱賣及精選
提示: 違規內容已被屏蔽
一係泳衣, 一係有專用浴袍.
我就未聽過內衣都得.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北海道人 於 2020-6-29 12:48 AM 發表

你列出的是浴場的例!浴場是沖涼的地方!我們大家在講浸溫泉!而且我或其他師兄不斷在講更衣或內温泉是男女分開,只有露天温泉有混浴溫泉!其實嚴格來講日本大部份地區已取消混浴溫泉,但北海道還有!另外鬼怒川溫泉也有露天混浴,男女也要穿上一次性藍色不織布袍落水!
另外我在二世古生活過,成日經過那條橋!完全可以看到清楚入面,唔信大家可以自己去看,橋頭下車用腳行就最清楚!十年前那酒店很多客住,甚至有些2、3樓的 ...
一開口就話人唔查,俾埋link你又唔睇,第一条就定義咗公眾浴場包括溫泉。的確可能仲有可營業嘅混浴設施,因為法例無追索期,所以係1948年8月前已營業嘅可能繼續營業,但因風紀問題,有好多以往嘅混浴已取消。我只想提提大家,係有法例規管,唔捉唔代表唔係犯法。犯法嘅野只會靜雞雞做,同埋唔好做出啲會令人報警嘅行為。畢竟唔係個個可以學草彅剛咁全裸被補後叫句「裸だったら何が悪い」警方就唔告佢公衆わいせつ罪!

昭和二十三年法律第百三十九号
公衆浴場法
第一条 この法律で「公衆浴場」とは、温湯、潮湯又は温泉その他を使用して、公衆を入浴させる施設をいう。

如果着住衫都算你地想講嘅混浴,唔使去日本,大家可以去九龍公園或灣仔泳池混。

----------
引用:
原帖由 bbc16M 於 2020-6-29 11:40 PM 發表

一開口就話人唔查,俾埋link你又唔睇,第一条就定義咗公眾浴場包括溫泉。的確可能仲有可營業嘅混浴設施,因為法例無追索期,所以係1948年8月前已營業嘅可能繼續營業,但因風紀問題,有好多以往嘅混浴已取消。我只想提提大家,係有法例規管,唔捉唔代表唔係犯法。犯法嘅野只會靜雞雞做,同埋唔好做出啲會令人報警嘅行為。畢竟唔係個個可以學草彅剛咁全裸被補後叫句「裸だったら何が悪い」警方就唔告佢公衆わいせつ罪! ...
你要留意下你所提出的只係日本通用法例,某些地區會有條件限制去管理一些歷史已久的混浴温泉(可算是特例)(大城巿已經全面禁止,一些其他偏遠地區亦禁晒所有新的混浴浴場牌照申請),所以你講的某程度算是沒錯的,實際上有些地方的確是特例允許,並不是你所講靜雞雞去做(bbc16M會員你可以試下係青森當地報警話啲人係不老不死温泉違反公眾浴場法,睇下有無人會show你),唔好下下以為識小小就去唬人或恐嚇他人,這絕對不是一個良好的討論風氣。
其他會員絕對可以放心去一些出名的混浴温泉,只要跟從當地的要求,就不會被警方唔告公衆わいせつ罪。

回覆 引用 TOP

呢度有篇報導...4月24刊登
https://kknews.cc/travel/m9g22lg.html

回覆 引用 TOP

同「男女同廁」一樣,混浴應該所剩無幾。
其實「男女同廁」都係分開男女,不過女人要經過男人的尿兜範圍,才去到廁格。

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-6-30 03:57 AM 發表

同「男女同廁」一樣,混浴應該所剩無幾。
其實「男女同廁」都係分開男女,不過女人要經過男人的尿兜範圍,才去到廁格。
80年代仍見過「男女同厠」(指公厠),近二十年則未見過。

上年北海道一間新酒店就為了要否做露天混浴溫泉而開會幾天!如果以那「所謂的法例」,根本就不需搜習資料,開O丅!只需在香討查詢下就可以KO老闆呢
我重申任何沖涼的浴室是男女分開,室內溫泉也是分開,但室外露天溫泉在北海道或東北地區、鬼怒川、九州郊區...還是保存

回覆 引用 TOP

真正嘅溫泉係唔會有呢d野

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbc16M 於 2020-6-29 11:40 PM 發表

一開口就話人唔查,俾埋link你又唔睇,第一条就定義咗公眾浴場包括溫泉。的確可能仲有可營業嘅混浴設施,因為法例無追索期,所以係1948年8月前已營業嘅可能繼續營業,但因風紀問題,有好多以往嘅混浴已取消。我只想提提大家,係有法例規管,唔捉唔代表唔係犯法。犯法嘅野只會靜雞雞做,同埋唔好做出啲會令人報警嘅行為。畢竟唔係個個可以學草彅剛咁全裸被補後叫句「裸だったら何が悪い」警方就唔告佢公衆わいせつ罪! ...
我唔覺得混浴可以靜雞雞做.
日本人會識得係法例中走邊緣.

日本也有法例禁止色情業.
但什麼是色情業? 佢地將法例演繹到冇性交唔算色情業.
結果, 有各式各樣玩法的, 五花百門的風俗店

如果講混浴, 我唔係好記得清楚.
好似係說, 如果男女全裸, 係犯法,
但有條毛巾就唔算全裸, 你吹脹嗎?

混浴表面上係禁止, 但又唔算犯法.  

但另一方面,
依家要做旅館, 要拎牌照. 如果你想開混浴, 就必定大減分數.  比較難申請.
尤其係東京等大城市.  發展快, 大城市已經不存在混浴. 因為太難批了.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Nasdap 於 2020-6-30 09:02 發表

早兩年在北海道鄉郊仲見到有.

回覆 引用 TOP

日本的混浴很是出名,著專用內衣也是浴場常見做法,至於是否所有地方都有專用內衣,這個不好說,也不可能所有浴場都去泡一次,也沒有那個必要。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Nasdap 於 2020-6-30 09:02 AM 發表

食店常見

再見了.........
提示:支持鍵盤翻頁左 右