• 瀏覽: 11,890
  • 回覆: 60
  • 追帖: 4
首二年去左拉記,二個c,之後做正常寫字樓換左二個co 又係比b,還有1x年就退休,睇來都係沒有機會,吾通做過快樂的ACO就算?

回覆 引用 TOP

新入職做拉記2年就調走?

樓主,做左幾年ACO咁快諗升職,踏實D,做好自己工作先,升職嘅嘢,隨緣!

引用:
原帖由 狗會Chairman. 於 2020-6-25 05:47 PM 發表

樓主,做左幾年ACO咁快諗升職,踏實D,做好自己工作先,升職嘅嘢,隨緣!
今年新入職同事已經諗住升職

樓主唔早啦

引用:
原帖由 核心幼稚的主席 於 2020-6-25 03:01 PM 發表

首二年去左拉記,二個c,之後做正常寫字樓換左二個co 又係比b,還有1x年就退休,睇來都係沒有機會,吾通做過快樂的ACO就算?
眼見好多好用心做, 但因為運氣及沒有官運, 做到退休都無得個吉, 故此不可以強求喔.

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kh2995 於 2020-6-25 06:00 PM 發表

今年新入職同事已經諗住升職

樓主唔早啦

咁大諗頭?
佢地入得zone 黎, 退休潮都完咗
大部份CO位都俾卅頭的人坐晒
我覺得如果你趕唔切退休潮尾班車上位, 你無番十五年年資都升唔到

引用:
原帖由 核心幼稚的主席 於 2020-6-25 03:01 PM 發表

係,我呢啲新入職,根本唔駛諗升職,既然係咁,目標過bar就算,有屎就上頭自己執返,我就夠鐘即刻收工

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 BBQPORKBUN 於 2020-6-25 07:01 PM 發表

咁大諗頭?
佢地入得zone 黎, 退休潮都完咗
大部份CO位都俾卅頭的人坐晒
我覺得如果你趕唔切退休潮尾班車上位, 你無番十五年年資都升唔到
所以有學歷果的會諗埋轉 2A3O 或 真 OFFICER 位

世事有誰知?活在當下,天時地理人和,要到避也避不到。開心D便可以

引用:
原帖由 WYAUYEUN 於 2020-6-25 08:51 PM 發表

世事有誰知?活在當下,天時地理人和,要到避也避不到。開心D便可以
說得對. 講真, 眼見好多有A REPORT做到退休都係沒有得上CO. 真的要睇有沒有運氣.有運氣就真係擋到擋唔住.

引用:
原帖由 qasimwong 於 2020-6-25 09:17 PM 發表

說得對. 講真, 眼見好多有A REPORT做到退休都係沒有得上CO. 真的要睇有沒有運氣.有運氣就真係擋到擋唔住.
有的舊制 ACO 係已經有物業同有的錢

HEA 做慣 ACO 未必想上 CO ( 驚多野做唔掂同辛苦 ),有得升都唔升

但如果升咗份長糧又多一大舊錢

所以佢地好矛盾架

回覆 引用 TOP

每個人的際遇真的不同,要看看自己工作地方的管理層會否為下屬的前途去想...而且我記得上Induction時,導師曾說有些部門寫appraisal比較嚴,真的要看運氣...

~天生天養~
要升級,除了睇Grade,仲要睇埋comment 寫到你有幾好。

引用:
原帖由 tkinwong 於 2020-6-26 12:33 PM 發表

要升級,除了睇Grade,仲要睇埋comment 寫到你有幾好。
今年又請CA?

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]