• 瀏覽: 28,159
  • 回覆: 141
  • 追帖: 6
熱賣及精選
本港及廣東互認「健康碼」有望率先推出。消息指,獲認可提供新冠病毒檢測的私營醫院或化驗所,增至至少十四間。本港跟廣東省推出先導計劃,在提供有效新冠肺炎檢測呈陰性的證明下,豁免跨境人士強制檢疫。消息指,港府向廣東省政府建議名額3000個,不過內地當局認為最多不過一千個,雙方仍然商討中。至於計劃另一個關鍵,提供檢測的認可機構,消息指就由之前約八間增加至十四間,新增的包括浸會醫院及嘉諾撒醫院及四間化驗所。收費方面,私家醫院價錢約由1500元至3200元不等,部分未計醫生診症費。港大深圳醫院院長盧寵茂稱,香港現時病毒檢測試劑一般均由外國購入,成本約幾百元一劑。而他主管的醫院就採用內地製的試劑,由廣東省政府統一採購,每劑成本約十五元。他指,成分及準確度跟外國試劑相若,又認為內地當局樂意協助港府購買。港大深圳醫院院長盧寵茂稱︰「完全無分別,內地製造核酸測試的試劑,其實對生物科技公司而言是很標準,及在中國須符合中國藥監局標準。聯防聯控下,我很相信省政府一定會大力支持。」他預期若本港引入內地試劑,私營檢測收費有望下調,但由於兩地相關醫療人手成本不同,難以估計下調幅度有多大。

1000個係每星期?

引用:
原帖由 gofreego 於 2020-6-25 07:18 PM 發表

1000個係每星期?
睇內容的感覺, 我就覺得因為本港懶形咁用西洋貨, 內地就覺得驗出來的不一定符合國家標準, 所以咪有D驚而唔敢放太多人過關囉

聯防聯控就更係要用同一測試劑架啦...

內地政府話,香港政府懶理,甘照顧公立醫院,淨係批比私人做,驚做唔切,開個排頭1000, 應該唔會出問題!

引用:
原帖由 BVB 於 2020-6-25 07:38 PM 發表

內地政府話,香港政府懶理,甘照顧公立醫院,淨係批比私人做,驚做唔切,開個排頭1000, 應該唔會出問題!
總之開始左先啦

引用:
原帖由 qqbill 於 2020-6-25 07:45 PM 發表

總之開始左先啦
始終可以有個方法出來,都係好!
就睇可唔可以再傾好少少,短期放寬多少少,計優先次序,我點計都排尾二呢批!
3000,比優先3類人仕,有效期7日,照理解仲係重覆,淨係呢3類人仕都未夠分,當比夠10000, 都消化唔到個量!

回覆 引用 TOP

即係第一次係香港驗,之後入咗內地後就內地驗,就可以慳返啲。

YYY

回覆 引用 TOP

我想知流落在深圳的香港人在深圳驗完核酸之後能否返香港?

我就覺得內地唔敢放香港人過去係健康碼問題,內地係可追蹤,香港保私隱,什麼人出事後無法追蹤,呢個咁大陷阱內地邊個官員敢承擔

提示: 違規內容已被屏蔽
總版規
[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
係唔係人哋怕咗你?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 cktom 於 2020-6-25 09:06 PM 發表

我就覺得內地唔敢放香港人過去係健康碼問題,內地係可追蹤,香港保私隱,什麼人出事後無法追蹤,呢個咁大陷阱內地邊個官員敢承擔
追蹤條毛?係上大巴,飛機可能先check下你,我由2月到現在人在中山沒有健康碼,基本上冇人會check

我爺爺8歲就被美国人杀了 !!
引用:
原帖由 01065r 於 2020-6-25 09:45 PM 發表

追蹤條毛?係上大巴,飛機可能先check下你,我由2月到現在人在中山沒有健康碼,基本上冇人會check
其實深圳都係咁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 01065r 於 2020-6-25 09:45 PM 發表

咁咩碼物碼其實都系自欺欺人!爭取自由通關啦

總版規
[五] 嚴禁使用過大或不雅成份的簽名或頭像圖片
內容必須合乎上述四項規則之標準,頭像圖片圖檔 File Size 不可大於 250KB , 而簽名圖片圖檔 File Size 的總和不可大於 512KB ,圖片加文字同樣以此標準計算,違者會交由管理員或超級版主刪除個人簽名檔,警告無效或張貼不雅成份的圖片或文字,會即時禁訪不作通知。
主題標籤 #香港
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]