• 瀏覽: 826
  • 回覆: 14
  • 追帖: 1
中共於1949年建國,建國伊始,全國各地受盡戰火摧殘,百廢待興。新中國成立後,毛澤東以實行社會主義改造為理由,屢興政治運動;先有三反五反、鎭反運動、整風運動、反右運動、鳴放運動及於1966年發生的文化大革命,直至華國鋒上台推翻「四人幫」的統治,中國實行「改革開放」的新經濟政策,政治運動才告停止。中共建國以來,政治運動更迭不斷,當中原因是甚麼?

毛澤東要鞏固權力,清除黨內外反對勢力,定於一尊。三反五反運動確有成效,將國民黨在大陸遺留的勢力連根拔起。

保持中立,不予置評 以和為貴,事緩則圓
鼎力支持亞洲電視,是香港第一間電視台,全球首間華語電視台!
我們要戒邪淫、反邪淫!https://www.facebook.com/Jiexieyin0/

回覆 引用 TOP

因為有人想做皇帝,有人爭住做皇帝,又有功臣唔俾,所以鬥餐懵。

回覆 引用 TOP

其實好簡單
中共行的係現代社會的社會主義制度
唔想好似滿清咁倒退唔開放
又想政權永固
如果帝制就簡單
但係主席制又成為你做得時我得勢我又想爭
同契丹早期汗制好似
只要姓耶律就想爭
所以發生諸弟之亂

世界觀而言
歐洲同中國永遠長期強而短期弱
而鄰國或新生代的發達國家唔想回復中歐強勢局面

中國
秦漢 唐 宋(經濟)明
其實都係世界前列的強國
只要中國擺脫一些國家的牽制
而內部唔出問題
一定會回復世界強勢

阿仙奴忠實球迷
希望阿記係阿聯球場捧上聯賽錦標

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 M4A3E8 於 2020-6-26 03:38 PM 發表

中共於1949年建國,建國伊始,全國各地受盡戰火摧殘,百廢待興。新中國成立後,毛澤東以實行社會主義改造為理由,屢興政治運動;先有三反五反、鎭反運動、整風運動、鳴放運動及於1966年發生的文化大革命,直至華國鋒上台推翻「四人幫」的統治,中國實行「改革開放」的新經濟政策,政治運動才告停止。中共建國以來,政治運動更迭不斷,當中原因是甚麼? ...
因為要剷走橫行千年嘅地主階級,
因為毛澤東帝王欲太強

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-6-26 07:15 PM 發表

因為要剷走橫行千年嘅地主階級,
因為毛澤東帝王欲太強
問題係共產黨諗法同做法太反人類
乜膠都係好心做壞事

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2020-6-26 09:04 PM 發表

問題係共產黨諗法同做法太反人類
乜膠都係好心做壞事
佢只係俾人抹黑

朱洪武/曹孟德/始皇帝同太祖一樣都係畀儒生抹黑成暴君

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-6-27 02:34 PM 發表

佢只係俾人抹黑
邊個都好,共產黨無論要踩定要抬都係渣莊條友話事
再者當代知識分子唔係比佢玩撚死就係玩撚謝,一係走佬去台灣
係國內唔係共產黨需要邊會有人得閒抹黑老毛

細個翻大陸,的士佬係倒後鏡都仲會掛個老毛像
而家?? 如果人民幣轉習習個頭我諗無人記得佢添

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2020-6-28 09:47 PM 發表

邊個都好,共產黨無論要踩定要抬都係渣莊條友話事
再者當代知識分子唔係比佢玩撚死就係玩撚謝,一係走佬去台灣
係國內唔係共產黨需要邊會有人得閒抹黑老毛

細個翻大陸,的士佬係倒後鏡都仲會掛個老毛像
而家?? 如果人民幣轉習習個頭我諗無人記得佢添 ...
基本上18, 19 世紀西方國家完成咗土地權轉移, 例如英國圈地運動, 土地權及農民由農業地主去咗工業家手上,
美國, 日本內戰結果亦係工業佬搶奪地主的話事權,
每個國家都要完成呢個轉移先可以成功工業化,
20 世紀初蘇聯亦面對同一問題, 結果斯太林用極殘忍方法犧牲地主利益進行改做, 結果創做咗經濟奇蹟,
而毛澤東打爛哂舊有社會結構搞暴力土改並吾係佢屎忽痕或特別原因, 其實佢都係學蘇聯, 因為咁樣先可以迫咗班農民入工廠, 完成中國工業化,
只係喺十八世紀做呢樣暴力轉移無咁ODD, 喺20世紀去做會俾人鬧爆

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-6-29 04:49 PM 發表

基本上18, 19 世紀西方國家完成咗土地權轉移, 例如英國圈地運動, 土地權及農民由農業地主去咗工業家手上,
美國, 日本內戰結果亦係工業佬搶奪地主的話事權,
每個國家都要完成呢個轉移先可以成功工業化,
20 世紀初蘇聯亦面對同一問題, 結果斯太林用極殘忍方法犧牲地主利益進行改做, 結果創做咗經濟奇蹟,
而毛澤東打爛哂舊有社會結構搞暴力土改並吾係佢屎忽痕或特別原因, 其實佢都係 ...
中國早就工業化左啦(由洋務運動至清末新政...甚至乎係""北伐""之前都一直做緊)
係佢要玩推倒重置先要重新""再工業化""---仲要失敗收場
香港可以發展某程度上都要多謝佢一而再再而三地柒...或者趕班地主/知識分子黎香港

至於後來再工業化就真係靠香港人第一批翻大陸(傳入技術/資金)
到中國入埋世貿後就正式現代化

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2020-6-29 10:47 PM 發表

中國早就工業化左啦(由洋務運動至清末新政...甚至乎係""北伐""之前都一直做緊)
係佢要玩推倒重置先要重新""再工業化""---仲要失敗收場
香港可以發展某程度上都要多謝佢一而再再而三地柒...或者趕班地主/知識分子黎香港

至於後來再工業化就真係靠香港人第一批翻大陸(傳入技術/資金)
到中國入埋世貿後就正式現代化 ...
清代至民國嗰d工業嚇死人,吾止d 槍做咗出嚟無人敢用,連安全火柴都做吾掂,

中國真正工業化(重工業,石油,軍工)要在49年後發生,技術上都係多得蘇聯無私教導,

坦白說,香港嗰d原始簡單輕工業吾係真係好幫到手,
台灣日本的電子工業技術先至真正有用,呢樣香港都吾識

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-6-30 01:12 AM 發表

清代至民國嗰d工業嚇死人,吾止d 槍做咗出嚟無人敢用,連安全火柴都做吾掂,

中國真正工業化(重工業,石油,軍工)要在49年後發生,技術上都係多得蘇聯無私教導,

坦白說,香港嗰d原始簡單輕工業吾係真係好幫到手,
台灣日本的電子工業技術先至真正有用,呢樣香港都吾識 ...
工業化唔係靠資本家/地主,係靠國家政策/教育研發為基礎長期發展先會實現
所以老毛殺撚哂D地主同玩謝哂趕走哂班知膠咪只能夠靠蘇聯;
你估有塊空地有堆無田耕既農民有堆有錢佬就能變出個資本主義/工業革命出來?
老毛個套自己極致既發展咪搞出個大躍進出來...

至於香港,由於無天然原料亦都唔近原料出產地加之唔係國家/某國戰略重心
所以馬鞍山礦場收皮後,加之於老毛既保祐(有錢有技術有體力既走難黎香港)
就轉型至輕工業,而呢堆廠佬亦係90年代北上,直接導致董建華後尾要搞無出現過既六大產業
至於香港呢堆""輕工業""係咪原始簡單同有無貢獻......
我只能夠講港燦未上去之前係無呢D技術

如果講台積電,呢個係死結,唔好話學,睇都唔會比共產黨睇

引用:
原帖由 你今日抽左水未 於 2020-6-30 07:28 PM 發表

工業化唔係靠資本家/地主,係靠國家政策/教育研發為基礎長期發展先會實現
所以老毛殺撚哂D地主同玩謝哂趕走哂班知膠咪只能夠靠蘇聯;
你估有塊空地有堆無田耕既農民有堆有錢佬就能變出個資本主義/工業革命出來?
老毛個套自己極致既發展咪搞出個大躍進出來...

至於香港,由於無天然原料亦都唔近原料出產地加之唔係國家/某國戰略重心
所以馬鞍山礦場收皮後,加之於老毛既保祐(有錢有技術有體力既走 ...
工業化首先要控制到勞動人口,否則美國使咩打南北戰爭,目的都係爭奪黑奴勞動力
香港廠九成都係製衣手袋嗰類底技術手作仔,得罪講句呢d做多100年都係低技術,
台灣電子廠係與電腦及手機有關行業,呢d技術先可以提升工業層次,
仲有製作大陸晶片技術主要真係來自台積電

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2020-7-1 12:49 PM 發表

工業化首先要控制到勞動人口,否則美國使咩打南北戰爭,目的都係爭奪黑奴勞動力
香港廠九成都係製衣手袋嗰類底技術手作仔,得罪講句呢d做多100年都係低技術,
台灣電子廠係與電腦及手機有關行業,呢d技術先可以提升工業層次,
仲有製作大陸晶片技術主要真係來自台積電 ...
工業化首先係要有技術------呢D係長年累月""投資""仲要唔知 幾時會見到成果/有無成果
如果話香港廠佬帶上去既都係低技術
咁就真係等到2000年入WTO後先有技術輸入了

台灣可以發展電子廠實在有賴佢地企岩邊
係中國改革開放前已經投資...

回覆 引用 TOP

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]