• 瀏覽: 3,058
  • 回覆: 29
明年想去西藏,冇心臟病、冇高血壓,但好怕高原反應,係咪出發前食定紅景天/高原安就冇事?

唔好咁緊張。頭一兩日,所有動作慢 D, 飲多 D 水。適應咗就無事。紅景天只是輔助的。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
吸氧/啪半粒偉哥

引用:
原帖由 smalleagle 於 2020-6-27 08:00 PM 發表

明年想去西藏,冇心臟病、冇高血壓,但好怕高原反應,係咪出發前食定紅景天/高原安就冇事?
高原反應,冇定律,好多時心理反應機會大啲。
身體健康,食定紅景天唔一定會冇反應, 唔食定亦好多都冇事。
我建議唔使食定, 但帶定預防葯物,甜品如朱古力糖, 唔好諗高原反應呢樣嘢,旅途中如有輕微反應,食糖,休息,大部分有反應的喺酒店休息一日就冇事。

寶礦力類的飲品。朱古力有幫助。

回覆 引用 TOP

個人經驗:
1. 食diamox(acetazolamide),每次食半粒,每日2次,去高原前2日要開始食
呢隻西藥好有效,我前年去西藏&珠峰大本營+大前年去香格里拉,冇高反

不過食呢隻藥會利尿,副作用係面部麻痹,如果食完唔對路就要即刻停藥

2. 寶礦力沖劑
超有效,高反頭痛時沖嚟飲,好快冇事

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單

出發前食紅景天,去程最好行川藏線或滇藏線,比較易適應高原反應,回程可以行青藏線去埋新疆玩下。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 亞亞豬 於 2020-6-27 10:55 PM 發表

個人經驗:
1. 食diamox(acetazolamide),每次食半粒,每日2次,去高原前2日要開始食
呢隻西藥好有效,我前年去西藏&珠峰大本營+大前年去香格里拉,冇高反

不過食呢隻藥會利尿,副作用係面部麻痹,如果食完唔對路就要即刻停藥

2. 寶礦力沖劑
超有效,高反頭痛時沖嚟飲,好快冇事 ...
自動獻身👍
以身示發
造福版友

散庄約幾多錢十粒?

引用:
原帖由 weisacmei 於 2020-6-28 07:22 AM 發表

自動獻身👍
以身示發
造福版友

散庄約幾多錢十粒?
您文采咁勁,要改名叫您團博士

我喺深水埗藥房買,散裝$3/粒,買幾多粒都得

你的望遠鏡望不到 我北半球的孤單

回覆 引用 TOP

乜都冇食,頭一日頭痛,弟二日頭痛加心痛,弟三日痛小D,弟四日又痛少少,弟五日一切正常

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 smalleagle 於 2020-6-27 08:00 PM 發表

叫醫生開西藥更有效。
紅景天聽聞冇用。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
支持甴近平永续为王 无忘陆肆
引用:

沖葡萄糖水飲,多飲水,深呼吸,diamox。唔好飲酒,吸氧氣罐,暴飲暴食,激烈運動

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ronc2000 於 2020-6-27 09:11 PM 發表

高原反應,冇定律,好多時心理反應機會大啲。
身體健康,食定紅景天唔一定會冇反應, 唔食定亦好多都冇事。
我建議唔使食定, 但帶定預防葯物,甜品如朱古力糖, 唔好諗高原反應呢樣嘢,旅途中如有輕微反應,食糖,休息,大部分有反應的喺酒店休息一日就冇事。 ...
多謝分享,有假期我都中意出去旅遊,西藏一直都冇去,有時間可以去挑戰一下

回覆 引用 TOP

主題標籤 #西藏
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]