• 瀏覽: 1,741
  • 回覆: 31
  • 追帖: 1
🤔成日電視同收音機聽到人講...
其實不用國安法,都可以用香港現有的法律捉人、告人,告不告得入,就看律師個人技術。

咁現有香港法律,可以用邊一條來告:
出錢比人去遊行的人 或
收了錢去遊行的人?

這個比較少在電視或報紙新聞報道過因比錢或收錢比警察活捉。
其實咁犯不犯法的?

ps. 🤔又就快到71,突然想到這問題想問。

係咪講民記有旅遊車接送?食一餐仲係車上派埋藍衫果d呀?

回覆 引用 TOP

“出錢比人去遊行的人 或 收了錢去遊行的人”
只要遊行是合法的(有警方不反對通知書),目前並不犯法。
就算有國安法,也不是犯法。

..

//成日電視同收音機聽到人講...
好彩我無聽即.

簡而言之, 國安法cover既野唔同.
現4項, 如剛剛好只犯了國安法任何一項, 公布國安法前都不犯法, 不會拉、罰.

簡易情理、邏輯.
無可能唔係.

如果唔係, 立來做乜?  
驚既友你估反來做乜? 兩帶頭大哥、帶頭大姐, 為咩轉太?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-6-28 10:52 AM 發表

視乎內裡情節.
按現時班友搞事目標及模式, 大家都知道有計劃有細節行為, 只不過搜證困難, 才沒有拉到人.

譬如出行前, 班友有開會, 預左公式, 遊行期間會有人偏離路線, 停留叫囂, 叫港獨口號,
遊行結束聚而不散, 等到有警察戒備勸籲, 便衝擊挑釁防線, 有人(議員、記者)出頭要求討論其實再聚眾挑動現場情緒...
按計劃挑動驅散程序, 遊行開始成為示威暴動, 開始破壞、攻擊警察, 製造混亂、衝突,
衝突by definition兩方有行動, 警察行為會被抹黑標籤.

又一單.
出錢者知情("班友開會")有份開會, 前後派錢, 拉埋.

現時及公布國安法, 如果上述細節可被證明, 都犯法,
有國安法, 當然可以拉更多違反份子(紅字).

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-6-28 10:52 AM 發表

就算有國安法,也不是犯法<==似乎你太低估咗啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-6-28 01:23 PM 發表

視乎內裡情節.
按現時班友搞事目標及模式, 大家都知道有計劃有細節行為, 只不過搜證困難, 才沒有拉到人.

譬如出行前, 班友有開會, 預左公式, 遊行期間會有人偏離路線, 停留叫囂, 叫港獨口號,
遊行結束聚而不散, 等到有警察戒備勸籲, 便衝擊挑釁防線, 有人(議員、記者)出頭要求討論其實再聚眾挑動現場情緒...
按計劃挑動驅散程序, 遊行開始成為示威暴動, 開始破壞、攻擊警察 ...
你太籠統啦, 我可以大膽講一句, 不理係咪收錢(其實係藍尼老作), 只要係反政府政策/聲音全部都犯法, 大陸國安機構會MON住遊行性質, 會下令警方拉人封艇. 小朋友, 風水佬呃你十年八年呀, 好快就出籠架, 先試香港法庭審案情況再作調整, 如釋法或交由大陸法庭審要達到入罪同判刑先罷手

引用:
原帖由 20201616 於 2020-6-28 11:58 PM 發表

你太籠統啦, 我可以大膽講一句, 不理係咪收錢(其實係藍尼老作), 只要係反政府政策/聲音全部都犯法, 大陸國安機構會MON住遊行性質, 會下令警方拉人封艇. 小朋友, 風水佬呃你十年八年呀, 好快就出籠架, 先試香港法庭審案情況再作調整, 如釋法或交由大陸法庭審要達到入罪同判刑先罷手 ...
係適當, 適當地籠統.

跟字面, 其實#3正確,
但呢版有普羅水平, 就咁講完, 讀者唔係睇字面而會套去社會狀況,
結果會變成誤導.

所以我有需要在#6補充, 提出反對聲音.

~ ~ ~

閣下堅持在#3,「自己想多左、想錯左」而已.
你「只要係反政府政策/聲音全部都犯法」理論是錯誤的, 一廂情願, 你不了解法律.
憲法容許言論自由, 可以批評政府.
當然包括言論上反對政府政策.

以前是可以反對任何政府政策, 七月月起, 如果反對涉及該4個範疇, 反對不單是了言論, 若.....有埋活動, 包括叫人一齊出來出聲反對, 便犯法.  
只4種, 由個「若」字開始.... 才會犯法.
所以唔想犯法, 注意上一行字就OK, 不難.

政府政策正花百門, 有時是錯誤, 便是由反對聲音開始, 唔通繼續錯落去咩.
市民、議會、法庭(對政府司法覆核)都有「反對政府政策」! ------ 你顯然擺晒烏龍.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-6-29 12:11 AM 發表

係適當, 適當地籠統.

跟字面, 其實#3正確,
但呢版有普羅水平, 就咁講完, 讀者唔係睇字面而會套去社會狀況,
結果會變成誤導.

所以我有需要在#6補充, 提出反對聲音.

~ ~ ~

閣下堅持在#3,「自己想多左、想錯左」而已.
你「只要係反政府政策/聲音全部都犯法」理論是錯誤的, 一廂情願, 你不了解法律.
憲法容許言論自由, 可以批評政府.
當然包括言論 ...
請不要跟大陸"憲法"講法律, 唔合時啦

引用:
原帖由 20201616 於 2020-6-29 12:13 AM 發表

請不要跟大陸"憲法"講法律, 唔合時啦
我不必跟係呢句討論, 這句離題.
況且你打句文字都三幾個錯漏, 擬人法?
中國取消憲法?
幾時唔合時? 係咪因為夜得滯, 要明早先至講?

我一直講香港法律!

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-6-29 12:22 AM 發表

我不必跟係呢句討論, 這句離題.
況且你打句文字都三幾個錯漏, 擬人法?
中國取消憲法?
幾時唔合時? 係咪因為夜得滯, 要明早先至講?

我一直講香港法律! ...
你講甚麼香港法律呀?? 甚麼基本法呀?? 呢D對大陸憲法嚟講不值一提啦, 你冇聽人大講過咩呀? 大陸憲法全部凌駕你講果D咩"法", 係至高無上架

引用:
原帖由 20201616 於 2020-6-29 03:37 AM 發表

你講甚麼香港法律呀?? 甚麼基本法呀?? 呢D對大陸憲法嚟講不值一提啦, 你冇聽人大講過咩呀? 大陸憲法全部凌駕你講果D咩"法", 係至高無上架
九唔搭八.

引用:
原帖由 111x111=12321 於 2020-6-29 04:42 AM 發表

九唔搭八.
小朋友, 學多D課外智識呀, 唔好成日講香港普通法呀, 費事你一框眼淚

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 前往可愛的菠菜 於 2020-6-28 05:11 AM 發表

🤔成日電視同收音機聽到人講...
其實不用國安法,都可以用香港現有的法律捉人、告人,告不告得入,就看律師個人技術。

咁現有香港法律,可以用邊一條來告:
出錢比人去遊行的人 或
收了錢去遊行的人?

這個比較少在電視或報紙新聞報道過因比錢或收錢比警察活捉。
其實咁犯不犯法的?

ps. 🤔又就快到71,突然想到這問題想問。 ...
如果真係想捉, 會試下捉錯處.

香港有自由去遊行.
但如果你收錢, 這是真遊行定打工?
如果當你係打工, 如果你冇香港身份證或勞工簽證, 犯法也.

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]