• 瀏覽: 7,544
  • 回覆: 57
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 Melay 於 2020-6-28 12:01 PM 發表

我記得原本你會去拍攝美瑛雪景
所以旭川停留
係呀…… 連 kumasan 都約好…… 但最後都取消了…… 連 jr 都停駛了

小弟有幸2018年冬天到此一遊,佢結業真係好可惜,仲想話有機會會返兜添!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Melay 於 2020-6-28 10:34 AM 發表

【北海道旭川雪之美術館 不敵疫情6月30日結業】
又一觀光設施因疫情導致經營困難而結業!昨天突然傳來旭川雪之美術館結業的消息,經營美術館的婚禮服務公司表示,自疫情開始後經營狀態變得非常困難,於是決定放棄繼續營運雪之美術館,6月30日起生效。由於消息來得突然,不少日本網友都表示同來打算疫情過後去參觀,可惜現在沒有這個機會了…
11311139 ...
謝謝介紹雪の美術館, 殘念 我也沒有去過. 旭川雪の美術館是1991年建成的, 在泡沬經濟年代營運這種異國風情的美術館是有錢賺的. 因為當年是倒轉來, 日本本土旅遊比去外國旅遊貴 去北海島旅遊比去歐洲更貴. 我記得1995年 我日本同事和新婚太太 8月夏休期間 從東京去北海島旅遊1個星期 花了60萬日元, 而當年2個人 東京去莫斯科旅遊1個星期只用30萬日元. 但是即使是今天 可能是北方四島的歷史原因, 不少日本人寧願去北海島看日本版東正教教堂, 也不願去蘇聯看正版的東正教教堂 .

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lmkandy 於 2020-6-28 12:09 PM 發表

好彩有me總嘅相片記錄,未去過都睇到
我呢啲相係攝於2011年

第一次去係夏季

輕輕的我走了, 正如我輕輕的來; 我輕輕的招手, 作別西天的雲彩。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hysterix 於 2020-6-28 12:11 PM 發表

係呀…… 連 kumasan 都約好…… 但最後都取消了…… 連 jr 都停駛了
希望kumasan在疫情下一切安好

輕輕的我走了, 正如我輕輕的來; 我輕輕的招手, 作別西天的雲彩。

回覆 引用 TOP

好慘,咁有特色嘅景點一次都未去過

希望將來有機會重開

回覆 引用 TOP

去過2次旭川都冇去睇過,可惜可惜。😔😔

回覆 引用 TOP

唔制呀,未去過

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Melay 於 2020-6-28 12:02 PM 發表

太突然
可能之後續有來
早幾年雪祭安排一日去旭川,去旭山動物園就唔夠時間去埋雪之美術館,心諗去唔到就遲D先去,點知再無機會

引用:
原帖由 江南紅色的盡頭 於 2020-6-28 08:29 PM 發表

可惜, 不過去過5次旭川都冇入去參觀過
5次旭川也是路過吧

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]