• 瀏覽: 1,979
  • 回覆: 29
  • 追帖: 1
漂流喺大陸嘅我,實行home gym都有半年

當然,對於hard core嘅人嚟講,home gym並非完美方案,但對我一個中坑來講,基本上已經足夠

我嘅架生唔pro兼唔多,但勉強滿足到一般健身需求

Home gym嘅利弊
第一,冇人同你爭架撐,你玩哂
第二,冇時間限制,基本上24/7
第三,著睡衣練都得
第四,唔使再比會費

唔好方面
第一,由於成屋得一個人,所以要特別小心,尤其推胸同深蹲,同埋冇得喺gym玩咁重
第二,組與組之間,因為冇壓力,平均會比喺gym長
第三,尤其夜晚,器材要非常輕放,以免影響樓下街坊
第四,有時因為懶,訓練冇一氣呵成,最常見係腹,手成日會hea到臨訓前先做

第五,帶氧部份比較被動,例如今日落大雨,落唔到街跑步,只能踩單車

任何運動,貴乎堅持同恆心,我嘅理念就係,郁得就盡量郁,可以狠狠咁做一次訓練,練到大汗淋漓,就係享受,器材同環境條件,只係其次

我諗我會繼續home gym⋯⋯

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-6-28 04:09 PM 發表

當然,對於hard core嘅人嚟講,home gym並非完美方案,但對我一個中坑來講,基本上已經足夠

Home gym嘅利弊
第三,著睡衣練都得
第四,唔使再比會費

唔好方面
第一,由於成屋得一個人,所以要特別小心,尤其推胸同深蹲 ...
呢個係一個極好既減壓方法
好奇怪,我舉爛鐵時會出奇地專注,跑步時可以咩都唔諗,出一身大汗再沖個靚涼就係一種高潮,所以健身係會上引架

目標人物
引用:
原帖由 傲骨 於 2020-6-28 04:19 PM 發表

呢個係一個極好既減壓方法
好奇怪,我舉爛鐵時會出奇地專注,跑步時可以咩都唔諗,出一身大汗再沖個靚涼就係一種高潮,所以健身係會上引架 ...
有時跑完步之後會有種high咗草嘅感覺
不過唔係成日有⋯

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-6-28 04:23 PM 發表

有時跑完步之後會有種high咗草嘅感覺
不過唔係成日有⋯
係架,我都試過,唔知係咪血壓高呢

目標人物
引用:
原帖由 傲骨 於 2020-6-28 05:38 PM 發表

係架,我都試過,唔知係咪血壓高呢
聽講係因為我哋體肉釋放一種叫乜嘢胺嘅元素喎!

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-6-28 05:41 PM 發表

聽講係因為我哋體肉釋放一種叫乜嘢胺嘅元素喎!
今晚係咪飲菜汁?

目標人物
引用:
原帖由 傲骨 於 2020-6-28 05:44 PM 發表

今晚係咪飲菜汁?
唉⋯⋯⋯係!
不過呢排發現咗一樣嘢
練咗嘢之後,用幾粒菠蘿加椰子水打埋一杯仔(細細杯好啦)

好飮到不得了,椰水又可以補番D電解質

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-6-28 05:54 PM 發表

唉⋯⋯⋯係!
不過呢排發現咗一樣嘢

加啲咩可以頂吓肚呢?蕉得唔得?

目標人物
引用:
原帖由 傲骨 於 2020-6-28 05:55 PM 發表

加啲咩可以頂吓肚呢?蕉得唔得?
未試過喎,不過應該得!

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-6-28 05:59 PM 發表

未試過喎,不過應該得!
我以前用蕉加益力多加冰粒又係超好飲又頂到吓肚

目標人物
引用:
原帖由 傲骨 於 2020-6-28 06:00 PM 發表

我以前用蕉加益力多加冰粒又係超好飲又頂到吓肚
諗到都好味⋯⋯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-6-28 05:54 PM 發表

唉⋯⋯⋯係!
不過呢排發現咗一樣嘢

11312717 ...
我做掌上壓同深蹲、做完成身汗先洗個面,吹下風扇,再食個橙同狂飲水....

引用:
原帖由 DJ/EX 於 2020-6-28 09:51 PM 發表

我做掌上壓同深蹲、做完成身汗先洗個面,吹下風扇,再食個橙同狂飲水....
做完運動唔好咁快吹風扇呀!好易感冒㗎⋯⋯

臨瞓操有冇影響睡眠?

引用:
原帖由 EDEDEDD111 於 2020-6-28 04:09 PM 發表

Home gym嘅利弊
第三,著睡衣練都得
第四,唔使再比會費

唔好方面
第一,由於成屋得一個人,所以要特別小心,尤其推胸同深蹲 ...
我將來就不可以天天homegym
因為屋有人非老婆就不方便…我過嚟就去銀吉姆…你試吓椰漿加冰加水果…例如:荔枝椰汁…死亡之水⋯保證上電…八月試吓5G咖啡店上班掂唔掂,我哥哥上班坐房一個星期只返公司一日…但天天約開三個鐘會…上海比較貴是一笑韋得,pure,亞歷山大等等…但下班唔揸車比較麻煩…又唔係一樣…但擼鐵看習慣…三頭,推胸、肩等有補比較好…腳就睇吓你自己點睇⋯搵人揼骨擦背…食好D睡好D一樣…咪飲仙女汁…不如試吓西冷牛扒減肥法!因為一樣得的

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]