• 瀏覽: 14,566
  • 回覆: 87
  • 追帖: 7
話說小弟裝了2部分體,師傅話玻璃係2分,應該即係6mm, 但係摸上去比普通窗震好多,仲傳來類似10號風球吹正玻璃的馮馮聲,我痴左膠紙聲音有細到,我懷疑係玻璃太薄及封得唔好。
依家想請教各位點封最隔音。
1.用鋁板還是玻璃好?(原本呢個位係封鋁板)
2.如用玻璃,最好用邊種?(中空玻璃可開喉洞?)最厚可用幾mm?
3.有冇辦法加條陣用2塊玻璃? 1塊好似太大咁
最後有沒有其他建議,唔該晒

附件

20200623_140446.jpg(65.18 KB)

2020-6-28 05:08 PM

20200628_150007.jpg(97.53 KB)

2020-6-28 05:08 PM

引用:
原帖由 darkstealer 於 2020-6-28 05:08 PM 發表

話說小弟裝了2部分體,師傅話玻璃係2分,應該即係6mm, 但係摸上去比普通窗震好多,仲傳來類似10號風球吹正玻璃的馮馮聲,我痴左膠紙聲音有細到,我懷疑係玻璃太薄及封得唔好。
2.如用玻璃,最好用邊種?(中空玻璃可開喉洞?)最厚可用幾mm?
最後有沒有其他建議,唔該晒 ...
好似得普通玻璃才可𠝹洞,中空及不碎都𠝹不到

引用:
原帖由 ck360913 於 2020-6-28 05:31 PM 發表

好似得普通玻璃才可𠝹洞,中空及不碎都𠝹不到
再封吸音绵

引用:
原帖由 shek88 於 2020-6-28 07:18 PM 發表

再封吸音绵
加吸音绵後再加磨沙膠片做裝饰

引用:
原帖由 darkstealer 於 2020-6-28 05:08 PM 發表

為安全就用鋁板吧

回覆 引用 TOP

引用:

用鋁板......一定安全

回覆 引用 TOP

無法
即時封是用普通玻璃封
用玻璃膠痴
無法再用更好方法做
最多第日再做

機震
不是噪音
無必隔音棉

室外機有無-避震膠
機震
喉又震
喉窿己墊膠和玻璃隔一隔

http://h50178.www5.hp.com/support/EM921PA/solve/112920.html?jumpid=reg_R1002_TWZH
http://h50178.www5.hp.com/support/D8150A/faqs/54626.html
亞加力膠片

你加塊約一吋厚的發泡膠封𥦬,面再加幅油畫就搞掂。

我用亞加力膠片(有色同無咁 透光)鋁窗框同膠片再加水松板

傻的嗎?拆咗塊玻璃啦!邊有人咁做㗎,一係過牆,一係窗口位補番塊板。

裝冷氣架有支撐點落左鋁窗,鋁窗吾夠穩固同冷氣機共振,試下塊玻璃吾拆面用多玻璃膠再加厚D膠板或鋁板吸震。
另外多左風聲及逢逢聲,留意下冷氣機與機架位有窄空間引致,用膠片玻璃膠填補就冇聲

部機乜牌子?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2020-6-28 08:06 PM 發表

無法
即時封是用普通玻璃封
用玻璃膠痴
無法再用更好方法做
最多第日再做

機震
不是噪音
無必隔音棉

室外機有無-避震膠
機震
喉又震
喉窿己墊膠和玻璃隔一隔 ...
唔係我部機震,我熄晒全屋電器個窗都傳來馮馮聲,我唔知之前封鋁板有冇聲,因我4月底先搬來,之前2部窗口機好嘈乜都聽唔到,一換分體機就出事,除左2個新封窗,廁所同房中間的牆(即係呢個窗左邊)入邊係水喉,都有同一個頻率的震動。。貼埋去幅牆都有聲,但就冇玻璃窗咁大聲

引用:
原帖由 yoyomamms 於 2020-6-28 09:59 PM 發表

傻的嗎?拆咗塊玻璃啦!邊有人咁做㗎,一係過牆,一係窗口位補番塊板。
唔係新裝修好難過牆呀,要搞好多野

提示:支持鍵盤翻頁左 右