• 瀏覽: 3,227
  • 回覆: 22
想請教各位,1500cc 車仔, 早兩日見到前呔比後呔紋較淺,所以拎咗去將呔前後對掉,但無做戥呔(因為上年換哂4條呔時已做咗),但呢兩日發覺路感比之前差咗,同埋架車跳好多,想問下係咪每次掉呔之後都要重新戥呔同調校?謝謝!

精選汽車
https://youtu.be/FYNU2Gtig58

就算你唔係換胎呢條片都啱睇,咬地嗰對一定放後面,唔好將頭轆淺紋放後啦,由佢,如果真係唔鍾意淺紋嗰對,咁就換新但放後,原有後胎調上前

引用:
原帖由 doraemon_aa 於 2020-6-28 09:45 PM 發表

想請教各位,1500cc 車仔, 早兩日見到前呔比後呔紋較淺,所以拎咗去將呔前後對掉,但無做戥呔(因為上年換哂4條呔時已做咗),但呢兩日發覺路感比之前差咗,同埋架車跳好多,想問下係咪每次掉呔之後都要重新戥呔同調校?謝謝! ...
凳呔通常只凳前唔凳後,你後呔換上前更係要再凳啦!
另外有人話新呔要放後,不能一溉而論,頭驅車,後驅車,四驅車,都有唔同解說

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-29 10:45 AM 發表

另外有人話新呔要放後,不能一溉而論,頭驅車,後驅車,四驅車,都有唔同解說
凳呔只凳前吳凳後,我又真係未聽同見過啊?

引用:
原帖由 chowhungjai 於 2020-6-30 11:33 AM 發表

凳呔只凳前吳凳後,我又真係未聽同見過啊?
你去呔舖問下師父先啦!
你肯比錢凳埋後面,一定同你做
不過換一套呔/你想包晒凳四條呔就想多咗啦

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-30 02:07 PM 發表

你去呔舖問下師父先啦!
不如你去呔舖問下有幾多間係換呔吳包凳呢!知吳知一條無凳過既呔就算裝係尾轆會幾震呀?吳知好閒,但吳知亂吹就係罪過!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-30 02:07 PM 發表

你去呔舖問下師父先啦!
咁有趣!有邊間呔舖換呔唔包凳呔?我四條呔一樣大細收我一樣價錢,下次叫佢後呔唔駛凳平十蚊條比我你估得唔得?

引用:
原帖由 doraemon_aa 於 2020-6-28 09:45 PM 發表

想請教各位,1500cc 車仔, 早兩日見到前呔比後呔紋較淺,所以拎咗去將呔前後對掉,但無做戥呔(因為上年換哂4條呔時已做咗),但呢兩日發覺路感比之前差咗,同埋架車跳好多,想問下係咪每次掉呔之後都要重新戥呔同調校?謝謝! ...
其實呢!正常4條呔都凳晒,你放前放後定放左放右後都無關系,原本前轆細後轆大架車轉向反應會敏感啲操控會好啲,留意賽車都用前細後大呔是有原因的,掉呔後變成前大後細轉向反應會變得鈍啲,揸慣前者特然轉咪覺得差左囉!
至於架車跳好多因數,掉呔有無掉埋呔壓,原本前壓大過後壓喎!會唔會裝得唔好,有呔舖試過真係無幫客裝實螺絲㗎!或者真係條呔唔平衡要再凳。

回覆 引用 TOP

一定四條都凳嘅,冇理由有前冇後嘅

回覆 引用 TOP

先度下呔氣,無改善就再搵呔鋪睇睇。

回覆 引用 TOP

引用:

你去呔舖問下師父先啦!
真係好想請教你,有邊間呔舖,換4條新呔,係只包凳前呔,唔包凳後呔,等我避開唔幫襯

引用:
原帖由 gerson161 於 2020-6-30 08:23 PM 發表

真係好想請教你,有邊間呔舖,換4條新呔,係只包凳前呔,唔包凳後呔,等我避開唔幫襯
間間都係

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-30 08:26 PM 發表

間間都係
你老味, 收皮啦!

回覆 引用 TOP

引用:

首先,理論上頭尾呔對掉唔應該影響路感和車跳,你有咁嘅感覺真係解釋唔到。

如果想改善的話唯有還原,但還原咗都唔擔保路感好返和車唔跳。

第二就係一定要將呔紋比較深的一對呔放在後軸,無論係前驅、後驅、四驅都係,所以你見到前呔呔紋較淺就將呔對掉是錯誤的,路面乾爽時係無乜分別,但當天雨路滑這樣做其實非常危險。

https://www.youtube.com/watch?v=HdSf0KJie_E

https://www.youtube.com/watch?v=nEOe5vfP1zg

我唔敢講上面嘅甩尾例子係咪一定係因為頭呔呔紋深過尾呔呔紋,但我唔覺得係因為 "重 dup 迫力" 導致。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 bbq323 於 2020-6-29 10:45 AM 發表

其實你有冇睇晒我上面條片㗎?咪有實驗證明不分前後驅都係同一道理囉

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]