• 瀏覽: 4,150
  • 回覆: 39
自去年因經濟不景,公司需要重整架構而需裁員,到呢一刻仍然求職中。但最近收到兩個offer,有點煩惱。
前公司有13個月糧,12日大假,5.5日長短週。離職時開14K。 以下兩個offer,一份細企業長工,另一份係展覽會工作。

1. 細企業出13個月糧,12個月加一個月花紅,但人工只開13K,7日大假。除老闆外其餘都係女同事。大假要逐年清,唔可以累積。

2. 一間大企業早前已獲聘,請我做臨時展覽推廣員,工作期五天。

第一份接受唔到係大假7日實在太少,以前做既公司都開10-12日,7日對去旅遊或處理家事實在唔足夠,又未必批你放無薪假,第三年年假開始先遞增一日。第二份雖然係臨時工作,但可以發輝工作上挑戰性,感覺上想返第二份多過第一份。大前題我唔等錢用,屋企人都話自行決定,大家點睇?

如果係我會揀長工囉    生活迫住要開支呀麻

不過你既然話你唔等錢洗既  可以做住份臨時工先  再慢慢搵

回覆 引用 TOP

職位?

引用:
原帖由 chris968 於 2020-6-29 09:02 PM 發表

職位?
物流倉務助理

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 哪吒~ 於 2020-6-29 09:20 PM 發表

第一份咩工?做推廣員係咪搵到錢架?
第一份係物流倉務文員,第二份係會展做臨時工,專賣公司產品,唔需要追quota, 要睇住檔位。

我個人覺得第一份好d
雖然年假得7人,但起碼可以儲到物流倉務經驗。
第二份展覽推廣,又唔係長工 完左又要再搵工
你物流倉務當你做夠1年 之後搵工方便過展覽推廣啦 展覽推廣都係 sales CS經驗
除非你鐘意CS Sales
如果唔係,建議第一份

b]
引用:
原帖由 andyivan 於 2020-6-29 09:56 PM 發表

我個人覺得第一份好d
雖然年假得7人,但起碼可以儲到物流倉務經驗。
第二份展覽推廣,又唔係長工 完左又要再搵工
你物流倉務當你做夠1年 之後搵工方便過展覽推廣啦 展覽推廣都係 sales CS經驗
除非你鐘意CS Sales
如果唔係,建議第一份 ...
其實我好concert七日大假,實在唔夠用。以前12日大假可以計劃下點用,而家少左五日真係唔掂,來年有部分日子要幫朋友屋企辦事。

引用:
原帖由 kelvin2010a 於 2020-6-29 10:18 PM 發表

其實我好concert七日大假,實在唔夠用。以前12日大假可以計劃下點用,而家少左五日真係唔掂,來年有部分日子要幫朋友屋企辦事。
講真而家疫情重係冇咩減既情況,黎緊1年都唔方便去旅行。咁你一係豁出去,果7日年假用晒落幫朋友辦事,唔好去旅行。同埋物流應該係放銀行假? 有時連到紅日連住星期六日 有3至4日假,如果真係想去旅行 大環境又去到 咪去d短線放鬆。咁你捱1年零 到時再轉其他物流倉務公司都叫做有經驗先。

如果你真係超concern7日假太少 咁就唔好諗啦 揀第二份。因為年假已經係你第一concern位,咁你做第一份應該都唔會做得安心。

b]
引用:
原帖由 andyivan 於 2020-6-29 10:28 PM 發表

講真而家疫情重係冇咩減既情況,黎緊1年都唔方便去旅行。咁你一係豁出去,果7日年假用晒落幫朋友辦事,唔好去旅行。同埋物流應該係放銀行假? 有時連到紅日連住星期六日 有3至4日假,如果真係想去旅行 大環境又去到 咪去d短線放鬆。咁你捱1年零 到時再轉其他物流倉務公司都叫做有經驗先。

如果你真係超concern7日假太少 咁就唔好諗啦 揀第二份。因為年假已經係你第一concern位,咁你做第一份 ...
以前做過三間公司都係10至12日大假,試過有間7日大假公司請我,我推左。

回覆 引用 TOP

第一份係幾時返工?
第二份係幾時返工?
講真,第一份工你未返工但心裡面已經唔鍾意,覺得委屈,
我建議你想清楚係咪真係要返第一份,

引用:
原帖由 hello179 於 2020-6-29 10:41 PM 發表

第一份係幾時返工?
第二份係幾時返工?
講真,第一份工你未返工但心裡面已經唔鍾意,覺得委屈,
我建議你想清楚係咪真係要返第一份,
第一份工下星期一,第二份工七月中,第一份工因為大假太少,本身冇唸過佢請我,唸住IN下就算。未IN見第二份工已請我做展覽推廣員,雖然辛苦但有挑戰性。7日大假冇得累積放確實幾困身。

騎牛搵馬是常識吧

回覆 引用 TOP

後生建議揀第二份工,做得好可能轉到長工或其他部門,吾係都可以拿工作經驗見第二份工。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]