• 瀏覽: 3,290
  • 回覆: 35
  • 追帖: 3
500呎大概幾錢

借問一聲 無縫地板好定木紋磚好?

好似35/呎左右計,唔包地板。

引用:
原帖由 wongflower 於 2020-6-29 10:09 PM 發表

長住梗係木纹磚,
早年外母装修收到细佬(老婆舅父)一批贵野木纹複合地板,不出半年玄关及门口位全部纹路甩色。
原来依類地板基本上表面印刷,强度绝不比磚。如潮湿地下漏水更加....
所以在下家族近年冇人會用,
新岀品廣告又云表面强化乜乜,説到底還不是只印刷表面花纹。绝不過底。
耐磨程度心照吧。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyng111 於 2020-6-29 10:02 PM 發表

500呎大概幾錢
8千

回覆 引用 TOP

都係木紋磚好保用,  木地板用過怕怕。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ADAGU 於 2020-6-29 10:15 PM 發表

好似35/呎左右計,唔包地板。
我家500呎,鋪木紋磚要二萬幾, 有冇收貴咗我?

引用:
原帖由 wongflower 於 2020-6-30 10:35 AM 發表

鋪磚點同無縫地板....

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 andyng111 於 2020-6-29 10:02 PM 發表

500呎大概幾錢
你預一萬之間最少

回覆 引用 TOP

看看是吉屋,還是有傢俬,要改門嗎,用甚麼方式收口,原來是甚麽地台,有好多原因,另工程價錢改變,八仟元是最平,才料到地盆,費料不包清走,單安装地板的價錢合理,其他另計

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 wongflower 於 2020-6-29 10:09 PM 發表

果啲無縫地板,複合地板,只有表面一層1mm左右是真木皮或印刷品,然後下面幾層是夾板,好處是比實木地板平一半有多,熱脹冷縮情況比較穩定,又有木地板既質感。

壞處是已經有師兄講過,有些產品質素比較參差,所以真係一分錢一分貨。

木紋磚當然耐用,但一樣係一分錢一分貨,有啲差既貨,用幾年面果浸一樣會退色。而且,木紋磚始終都係磚,隻腳踩落去既質感同木地板真係無得比,仲有視覺上的氛圍,木地板好太多了。

我上年屋企裝修時也煩過呢個問題,還去親戚朋友屋企實地感受下,最後決定用最貴既柚壇實木地板,貴到肉痛,但係3種選擇中最舒服最靚。

引用:
原帖由 子月月 於 2020-6-30 11:09 AM 發表

果啲無縫地板,複合地板,只有表面一層1mm左右是真木皮或印刷品,然後下面幾層是夾板,好處是比實木地板平一半有多,熱脹冷縮情況比較穩定,又有木地板既質感。

壞處是已經有師兄講過,有些產品質素比較參差,所以真係一分錢一分貨。

木紋磚當然耐用,但一樣係一分錢一分貨,有啲差既貨,用幾年面果浸一樣會退色。而且,木紋磚始終都係磚,隻腳踩落去既質感同木地板真係無得比,仲有視覺上的氛圍,木地板 ...
有冇相給我們見識?

引用:
原帖由 wongflower 於 2020-6-30 10:35 AM 發表

二萬幾頭同二萬幾尾都相差幾千,不過肯定唔貴囉。

引用:
原帖由 wongflower 於 2020-6-30 11:21 AM 發表

有冇相給我們見識?

附件

20200630_113048.jpg(70.97 KB)

2020-6-30 11:31 AM

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]