• 瀏覽: 978
  • 回覆: 14
如果要切的線,沒有車輛即將經過或該線最頭的車輛較慢,切線就輕而易舉,但要切的線不斷有車經過,而且短路途之內又要切線,同時未切線前,又頂着後面的車輛,這時心理壓力較大

精選汽車
引用:
原帖由 pycicamn 於 2020-6-30 03:38 AM 發表

如果要切的線,沒有車輛即將經過或該線最頭的車輛較慢,切線就輕而易舉,但要切的線不斷有車經過,而且短路途之內又要切線,同時未切線前,又頂着後面的車輛,這時心理壓力較大 ...
開窗比個5,正常點都會有人讓一讓

cut線都可以禮讓,打燈,收慢,慢慢挨向隔離線,示意自己想cut,後車讓你就盡快入線,最後俾個5

最憎d老L馮,特別係dc9,唔打燈,突個死人龜頭出黎要你讓,見親我篤硬油

切線係有技巧的,如果你覺得困難證明你未去到人車合一嘅境界

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pycicamn 於 30/6/2020 03:38 發表

如果要切的線,沒有車輛即將經過或該線最頭的車輛較慢,切線就輕而易舉,但要切的線不斷有車經過,而且短路途之內又要切線,同時未切線前,又頂着後面的車輛,這時心理壓力較大 ...
其實冇咩壓力,你係CUT唔到就唯有頂住後面,你都係被逼。

最緊要唔好急停或者亂咁急抽,呢D情況要更加冷靜去處理,一急就好易錯。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 波馬神童2019 於 30/6/2020 07:35 發表

開窗比個5,正常點都會有人讓一讓
手都撞斷就有份.......香港正常嘅駕駛者只係佔少數。
或者應該話,大部分人決定「讓唔讓」都係睇心情。

好似小巴、的士個D,好多都會照督油,反正佢撞到你,佢都冇咩機會「輸」。

引用:
原帖由 zerickL 於 2020-6-30 07:59 PM 發表

手都撞斷就有份.......香港正常嘅駕駛者只係佔少數。
或者應該話,大部分人決定「讓唔讓」都係睇心情。

好似小巴、的士個D,好多都會照督油,反正佢撞到你,佢都冇咩機會「輸」。 ...
咁開窗比5,我意思係話紅隧個d啦,如果正常行車先打燈,有時都會有車收慢比你入
不過你都岩,好多睇心情

引用:
原帖由 Feeling_Good 於 30/6/2020 12:49 發表

cut線都可以禮讓,打燈,收慢,慢慢挨向隔離線,示意自己想cut,後車讓你就盡快入線,最後俾個5

最憎d老L馮,特別係dc9,唔打燈,突個死人龜頭出黎要你讓,見親我篤硬油 ...
算啦多一事不如少一事
如果對方駕駛態度係有問題,咁岩份人又小器,之後玩起上黎大家都曬時間。

鬥呢D一時之氣係好無謂,大方少少比佢行先,當送瘟神算啦。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 波馬神童2019 於 30/6/2020 20:01 發表

咁開窗比5,我意思係話紅隧個d啦,如果正常行車先打燈,有時都會有車收慢比你入
不過你都岩,好多睇心情
香港絕大部分人駕駛態度根本就係「想撞車、睇人出事」。
如果係「安全第一」,條馬路點會咁混亂、點會咁多人亂黎

回覆 引用 TOP

香港好多人駕駛態度都好有問題,
其實我覺得要互相遷就,
同埋我覺得要讓巴士🚌

引用:
原帖由 ThE_TrUe5566 於 2020-7-2 02:10 AM 發表

香港好多人駕駛態度都好有問題,
其實我覺得要互相遷就,
同埋我覺得要讓巴士🚌
好多人都係輸個車位=輸身家
我都會讓巴士,始終巴士車住咁多人,讓一讓唔洗死

引用:
原帖由 波馬神童2019 於 2020-7-4 02:36 AM 發表

好多人都係輸個車位=輸身家
我都會讓巴士,始終巴士車住咁多人,讓一讓唔洗死
好多時我讓巴士, 後面會呠😟
我心諗你快果一兩秒可以做得啲咩?

引用:
原帖由 ThE_TrUe5566 於 2020-7-5 12:14 AM 發表

好多時我讓巴士, 後面會呠😟
我心諗你快果一兩秒可以做得啲咩?
岩呀,係唔明佢地點解要快個1-2秒

引用:
原帖由 波馬神童2019 於 2020-7-5 01:19 AM 發表

岩呀,係唔明佢地點解要快個1-2秒
心急  駕駛態度有問題

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 pycicamn 於 2020-6-30 03:38 AM 發表

記著重點係一定有車會讓你既, 千奇唔好心急, 頂住後面都冇法!

回覆 引用 TOP