• 瀏覽: 4,239
  • 回覆: 112
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2020-6-30 08:39 PM 移動
黑暴唔見哂,社會安寧,大陸人又黎搶樓 唔想同人搶就梗係而家買

引用:
原帖由 江湖仙俠 於 2020-6-30 09:52 AM 發表

黑暴唔見哂,社會安寧,大陸人又黎搶樓 唔想同人搶就梗係而家買
黑暴無晒確係利好消息!

但至於話大陸人黎搶樓...
如果香港已同國策一樣?
咁大陸人仲搶港樓為乜?

首先我唔係想唱淡
我都係講事實啫。。

因為首先係保險界驚緊國安法呢個問題
無論係人壽儲蓄投資三方面?
近十年本地保險業都係靠大陸人做生意!
如果有了解佢哋嗰個行業...
就會知道而家大陸人對投資香港嘅意欲係細咗好多

唔好話唔關地產事!
因為大陸d錢點落黎?
其實唔洗我講大家都應該知途徑得果幾個。。

引用:
原帖由 esmp!!! 於 2020-6-30 11:46 AM 發表

黑暴無晒確係利好消息!

如果香港已同國策一樣?
咁大陸人仲搶港樓為乜?

首先我唔係想唱淡
我都係講事實啫。。

唔好話唔關地產事!
因為大陸d錢點 ...
全論壇笑緊你個「銷情慘淡」、「四月跌10%」、「H降低無用」論
你就算投訴我,也阻止唔到你嘅笑話傳播十年

回覆 引用 TOP

經濟向前發展, 繼續繁榮安定。 

回覆 引用 TOP

無樓扮業主嘅打手比我踢爆!
懷恨在心成日襯我唔喺度幾日就扭曲我講嘅野,再結伴你一言我一語咁洗版式抹黑

乜野叫4月跌10%?
我根本無講過!(有就cap圖無就收P)

H降低無用?
係架!對於我借得少又擺爆ML確係無用!
好過某啲人話H減會刺激d人加快入市
事實就係H減?銀行係會由H+1.24%加到H+1.5%。根本就唔會刺激購買慾!

最後-銷情慘淡?
本人由頭到尾已強調過無數次sea to sky從無擔心過佢首輪銷量!講緊都係全盤1422伙加推加價之壓力。
加價?將會越來越難賣!
唔加?將會越遲買越著數!

而家國安法全要通過!
樓價爆唔爆升其實係未知知數
做業主嘅我就梗係希望會升啦

無樓嘅打手?
我勸你地都係快d儲錢上車啦!
就算樓價升?
戥人開心其實無意思架

上次反對嗰一票都歸隊!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 johnlamhk8822 於 2020-6-30 11:58 AM 發表

無錯 對大陸人吸引力大降

唯一希望保住金融市場

始終大灣區龍二 香港仲有力一爭
其實又未去到咁灰嘅。。。

我知班保險公司大袋同法律部而家都plan緊點令大陸人落黎嘅投資組合可以避過國策
當然佢哋都冇百分百嘅肯定...
但如果佢地嘅plan夠support去呃到班大陸客?
令佢哋有返信心就可以。。

因為最基本而家大陸遺產稅$1000萬遺產收50%,而香港2047前都肯定唔會跟隨。
不過其他投資產品仲係未知數...
所以仲有好多持有香港身分證嘅大陸人幫長者打大緊個保額
當然使費會大好多,同埋保險公司會謹慎好多。。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 esmp!!! 於 2020-6-30 11:46 AM 發表

黑暴無晒確係利好消息!

如果香港已同國策一樣?
咁大陸人仲搶港樓為乜?

首先我唔係想唱淡
我都係講事實啫。。

唔好話唔關地產事!
因為大陸d錢點 ...
香港只係立佐國安法, 其它野都相對自主. 資金出入自由.大陸人資金去美國不安全,香港算唔錯.

引用:

黑暴無晒確係利好消息!

如果香港已同國策一樣?
咁大陸人仲搶港樓為乜?

首先我唔係想唱淡
我都係講事實啫。。

唔好話唔關地產事!
因為大陸d錢點 ...
如果冇分別,咁點解四大城市D樓價跟甘肅省爭左10倍?

引用:
原帖由 香港的外星人 於 2020-6-30 12:16 PM 發表

香港只係立佐國安法, 其它野都相對自主. 資金出入自由.大陸人資金去美國不安全,香港算唔錯.
你話大陸d資金黎左香港會安全?
我信,你信,大陸人唔信都係無用。。

d錢黎香港係要成本。
如走幾轉先乾淨?
中間比人過河濕腳多幾次?
成本自然增加!
再加一d未知數嘅國策?
大陸人普遍都變得審慎左!

尤其是大陸人而家買大陸樓可以打個轉就用公司貸loan返舊錢出黎

引用:
原帖由 gofreego 於 2020-6-30 12:27 PM 發表

如果冇分別,咁點解四大城市D樓價跟甘肅省爭左10倍?
就等同香港九龍新界沙頭角長洲坪洲樓價都有分別一樣。

你唔可以用中半山maytower嘅樓價同大嶼山澄碧花園去比!
大家都屬於香港呢個區域,樓價一樣可以相差10倍有多。。

明未?

引用:
原帖由 esmp!!! 於 2020-6-30 12:33 PM 發表

就等同香港九龍新界沙頭角長洲坪洲樓價都有分別一樣。

你唔可以用中半山maytower嘅樓價同大嶼山澄碧花園去比!
大家都屬於香港呢個區域,樓價一樣可以相差10倍有多。。

明未? ...
比喻不倫,用同一個城市的樓房差價去比喻城與城的房價比?!  

你的香港例子反映同城內有錢人同大眾住屋的分別,我講的係唔同城市普遍大眾房價的差別。 中國城市的房價差,就如城內生活質素及成本,祝乎當地的經濟情況,發展及機遇,明未?

引用:
原帖由 gofreego 於 2020-6-30 12:43 PM 發表

比喻不倫,用同一個城市的樓房差價去比喻城與城的房價比?!  

你的香港例子反映同城內有錢人同大眾住屋的分別,我講的係唔同城市普遍大眾房價的差別。 中國城市的房價差,就如城內生活質素及成本,祝乎當地的經濟情況,發展及機遇,明未? ...
你唔用內蒙古呼和浩特市同中國四大城市比?
咪一樣中華人民共和國嘅城市!

你覺得深圳生活指數高過其他二三線城市?
你上次喺深圳上完地鐵搭多十幾個站(過埋深圳北站),唔好去大商場行吓啲街仔,你就會發現根本深圳指數仲係好低。

你為坳而坳我都吹你唔漲架。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]