• 瀏覽: 21,656
  • 回覆: 81
  • 追帖: 3
本主題由 canon123 於 2020-7-4 03:37 AM 移動
林鄭今日話過兩日會爭取港版健康碼,不過最緊要海外其他國家疫情唔好出現反彈,但願歐美唔好出現狀況啦!

"規定公眾地方聚集人數不多於50人的限聚令,將於星期四屆滿。行政長官林鄭月娥表示,本港已兩周沒有新增本地確診個案,根據張弛有度的原則,認為限制措施應該稍為放寬,但看到海外其他國家放寬相關措施恢復經濟後,疫情有所反彈,這亦可能是本港要面對的常態,特區政府不希望屆時本地感染個案暴增,又要提出很多限制措施。
林鄭月娥又提到,明白各行各業都希望回復正常營業,但法例規定目前除食肆外,多類公眾處所的入座率不能多於50%,包括演唱會及康文署場地,當局會重點檢視有無放寬空間。
另外,林鄭月娥表示,港版健康碼安排已進入最後階段,當局會爭取在本周內公布。"

除左特定人士 香港所謂健康碼返大陸係冇用嘅。

回覆 引用 TOP

又本周,loop左N次

回覆 引用 TOP

上個禮拜已經講

回覆 引用 TOP

黎黎去去都只是照顧特權人士, 平民百姓都係乖乖去隔離14日啦

真失敗,七月七又係唔開關。。。

回覆 引用 TOP

而家點呀 ?

回覆 引用 TOP

本周又本周,本周可期多,都吾知係何年何月ge本周

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 lovetohea 於 2020-6-30 01:53 PM 發表

黎黎去去都只是照顧特權人士, 平民百姓都係乖乖去隔離14日啦
最主要係你肯唔肯俾錢做測試,平民只係借口

引用:
原帖由 discussfai123 於 2020-6-30 02:56 PM 發表

平民有得揀?

回覆 引用 TOP

個個星期都本週本週,無了期咁等落去

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 discussfai123 於 2020-6-30 02:56 PM 發表

而家係每周只有1000個名額, 而香港政府傾向只比商務人士, 其他話之你死人冧樓咩中國家庭唔關佢事, 所以平民百姓想過關都係乖乖比錢去隔離14日啦

回覆 引用 TOP

咁就就係做佐檢測OK之後,過大陸係咪就唔曬隔離

等咗好多周,麻木咗。。。。。

回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]