• 瀏覽: 21,408
  • 回覆: 193
  • 追帖: 2
[隱藏]
今天上晝,全國人大常委會以全票通過「港區維護國家安全法」立法。雖然講「港區國安法」落地係大勢所趨,但呢一日到來嘅時候,身為一個香港市民心中依然充滿咗激動。其實前日就已經有愛港市民團體前往中環舉行「支持港區國安立法」集會並到美領館抗議,而今日喜訊傳來之後更有大量市民湧至政總大樓前自發慶祝「港區國安法」通過。許多街坊聽聞消息後都忍唔住感嘆「有咗國安法,出街都唔使驚!」可見,香港市民等呢一日都等得太耐太耐。


    可能會有死硬「黃絲」依然唔願接受現實,咁不如就擺出D數據來俾你哋睇:香港社會科學民意調查中心喺上周嘅25日至27日隨機抽樣訪問咗大約1300名市民就對港區國安法嘅意見進行調查,結果顯示過半數市民均認同和理解中央政府喺香港設立國家安全公署嘅必要性,六成受訪者認同立法禁止分裂國家罪、顛覆國家政權罪、恐怖活動罪、勾結外國或境外勢力危害國家安全罪四類罪行,七成受訪者認同香港有責任保障國家安全。再睇返經濟數據:「港區國安法」通過,港股港股升幅即刻擴大至近300點,恆指最新報24592點,而黎智英嘅壹傳媒股價則狂跌超4%到咗歷史新低嘅0.088港元。數據容唔得作假,市場更加唔會講大話,​​​可見「港區國安法」一落地,就俾咗香港終結黑暴、長治久安嘅希望。


   正可謂「幾家歡樂幾家愁」,愛港市民有幾高興,賣港分子就有幾沮喪。前一陣就有黎智英多次試圖離港受阻、李柱銘連夜改口批評「暴力」、「港獨」與「攬炒」、陳方安生退出「公民及政治工作」、陳雲退出「香港社運」等一系列明哲保身自顧不暇嘅操作。今日「黃絲」陣營裡邊又傳來消息:黃之鋒,羅冠聰、周庭與敖卓軒都趕著喺今日宣佈退出「香港眾志」,「港獨」組織「香港民族陣線」宣佈「遣散」所有香港成員,至於「肥佬黎」嘅美國助手Mark Simon亦都被曝出早就已經逃到台灣,好一個「雞飛狗走」!最近一期美國《時代》雜誌踢爆美國總統特朗普月初凍結咗美國國際媒體署嘅一筆約一千五百多萬港幣用於支援香港反修例運動嘅資金,呢個就係賣港組織勾結外國勢力嘅鐵證,唔怪得呢班亂港分子咁惴惴不安啦!此外「做賊心虛」嘅仲有「案底令人生更精彩」嘅楊岳橋。今日楊又搬出歪理,稱立法前嘅行為唔等於犯法,普通法並冇持續犯罪嘅概念。對此筆者不妨俾楊先生普及一下知識:喺「港區國安法」執法中會考慮相關人士過去嘅行為,喺國安法生效前嘅行為亦都可成為檢控參考。以為「切割」身份或操弄概念就能夠「蒙混過關」,實在係「好傻好天真」!



   睇返一年之前,香港黑雲蔽日,前景黯淡。一年後嘅今日,「港區國安法」令無數坐困愁城嘅市民睇到咗「撥雲見日」嘅希望!當然,仲有死硬「港毒」好似岑敖輝之流依然喺FB上號召「七一」上街「一齊壯下膽」,但喺如今反對派「作鳥獸散」嘅大環境下,呢不過係賣港者見大勢已去嘅零星「哀嚎」。國安先至能港安、港安先至能家安,維護國家安全,為嘅就係令人人平安!香港等呢一日,已經太耐!



*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
香港眾志怕坐監:無畏無懼原來是呃白癡仔的謊言、黑金收夠了、香港也亂了、青少年的腦已洗了、反華亂港目的達到了……香港眾志的成員必遭天譴!


國安法果然可以震到班牛鬼蛇神,有得震沒得瞓,紛紛患咗骨質疏鬆症,沒骨氣,


實喺令人極興奮。走得嘅走  捉得嘅去捉 真系大快人心。香港卒之有好日子過了!多謝上天為我哋嘅安排 日後國泰民安


[隱藏]
令香港從黑暗走到陽光


過去嘅1年真係好難過,而家終於可以開開心心出街了👏👏👏😊😊😊


港版國安法推出,眾志變成爛頭卒國安法一出,眾志齊齊縮



多謝眾志同泛民成功為香港爭取到國安法



引用:
原帖由 盡相逢 於 2020-6-30 06:35 PM 發表

香港眾志怕坐監:無畏無懼原來是呃白癡仔的謊言、黑金收夠了、香港也亂了、青少年的腦已洗了、反華亂港目的達到了……香港眾志的成員必遭天譴! ...
开香檳大快人心很好可以稳定下來香港再出發



[隱藏]
國安一出,誰與爭峰


所以泛民最無恥,難為人地个仔聽左佢地講,冇咗大好前途,仲要坐埋監。


皮已收


[ 本帖最後由 bestsinger2 於 2020-6-30 06:46 PM 編輯 ]



回覆 引用 TOP

太失望了,都没有好戏看到,这些曱甴都转肽太快了😂😂


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 淚已成海 於 2020-6-30 06:39 PM 發表

令香港從黑暗走到陽光
相信明天七月一日是回歸以來最開心去慶祝回歸日



回覆 引用 TOP

[隱藏]
一衆漢奸成功争取比23條法例更全面嘅國安法,香港市民在此謝過!


回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]