• 瀏覽: 7,221
  • 回覆: 88
  • 追帖: 2
多謝咁多位意見!!

綜合大家提點,
我會小心做事, 主動請教人, 識下人
平時要諗返點做先做得更好
唔好比太大壓力自己
有份工好過量地, 返一日就賺多一日, 而且總算有經驗

真心多謝每一位回覆, 所有提點都記係心上

抱著被炒既最壞打算,主動去學去問,把口唔攞黎用,好浪費的

引用:
原帖由 sdtgsdg 於 2020-6-30 09:32 PM 發表

抱著被炒既最壞打算,主動去學去問,把口唔攞黎用,好浪費的
好的 後日返工會再主動d
我都成日諗而家每一日都係賺緊.. 對比失業的日子
同埋,因為無同部門 無得問 又無上手
跨部門問就好怪
尤其呢兩日.. 上司唔直接揾另一dept head
永遠都係叫我去問 去追 去傾
但我只係低層
我唔介意去問去傾.. 係怕唔夠資格姐
呢件事我會覺得好怪

引用:
原帖由 2138roma 於 2020-6-30 07:32 PM 發表

好辛苦先揾到份工
一開頭上司都肯比野我做
但只係講一兩句就掉低份job
無同team的同事 無人教 無manual
交完份job 上司又唔滿意
佢無鬧我,但就自己做返晒
我覺得好頹廢

漸漸又無再交野比我做
只係返左幾日 日日都驚比人炒 ...
做邊行?應該太耐無做野唔慣姐

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2020-6-30 09:39 PM 發表

做邊行?應該太耐無做野唔慣姐
Customer service ..但因為新部門又細公司
連marketing野都要搞埋
Word檔要執到好靚.. 我初時唔知佢要求
真係就咁文字檔比佢
佢過幾日自己執返就交左出去

唉.. 我諗住係我地搞晒文字
俾marketing做
點知marketing得一個人,就係阿head
所有野要我直接揾個head傾

我都失業左年半先揾到工,雖然唔太鍾意份工,加上公司生意差,唔穩陣,每天都有最壞打算係last day,但都感恩有份工,今時今日好難有好工架啦

引用:
原帖由 失業中女 於 2020-6-30 09:58 PM 發表

我都失業左年半先揾到工,雖然唔太鍾意份工,加上公司生意差,唔穩陣,每天都有最壞打算係last day,但都感恩有份工,今時今日好難有好工架啦
好無安全感..
一直有呢種心態好難做得好

唔好係太大壓力自己丫
但工作上主動啲

無論成敗最後 能夠開懷 才是至成功
沿途越有希望 才越有望 誰及我相信
幸福要問自己 不必強求 運氣會贈送

<守護她的51種方法>
引用:
原帖由 2138roma 於 2020-6-30 10:00 PM 發表

好無安全感..
一直有呢種心態好難做得好
巿道太差,如果唔做,唔知再要等幾耐先有另一機會。因有財政壓力,邊做邊等,好驚失業果種感覺。

引用:
原帖由 失業中女 於 2020-6-30 10:05 PM 發表

巿道太差,如果唔做,唔知再要等幾耐先有另一機會。因有財政壓力,邊做邊等,好驚失業果種感覺。
有經濟壓力.. 所以唔敢辭職
唔知同邊個呻好

引用:
原帖由 wai324 於 2020-6-30 10:03 PM 發表

唔好係太大壓力自己丫
但工作上主動啲
多謝你..
我一定會再主動...
但有時問得唔好 上司以為我唔識
好尷尬
有時又覺得決定權係佢到
但最後有錯又要我頂...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 2138roma 於 2020-6-30 09:42 PM 發表

Customer service ..但因為新部門又細公司
連marketing野都要搞埋
Word檔要執到好靚.. 我初時唔知佢要求
真係就咁文字檔比佢
佢過幾日自己執返就交左出去

唉.. 我諗住係我地搞晒文字
俾marketing做
點知marketing得一個人,就係阿head
所有野要我直接揾個head傾 ...
我兩年前情況同你一樣,但工種唔同
成個部門得我一人,有咩交接都係老細
有野唔識?無嫁多啲問,因為做錯左老細都唔會教番你
咁寧願煩啲問左先好過要人地幫你執屎
會唔會被炒呢個時勢就唔好諗咁多啦
盡力做好自己本份啦

引用:
原帖由 ttggyyhhnn 於 2020-6-30 10:33 PM 發表

我兩年前情況同你一樣,但工種唔同
成個部門得我一人,有咩交接都係老細
有野唔識?無嫁多啲問,因為做錯左老細都唔會教番你
咁寧願煩啲問左先好過要人地幫你執屎
會唔會被炒呢個時勢就唔好諗咁多啦
盡力做好自己本份啦 ...
多謝你..
咁我會行多幾步 問多d人
交job前再諗多幾次

不過我怕做得慢... 第一個禮拜返工都日日ot兩個鐘
日日都唔夠訓咁

引用:
原帖由 2138roma 於 2020-6-30 10:36 PM 發表

多謝你..
咁我會行多幾步 問多d人
交job前再諗多幾次

不過我怕做得慢... 第一個禮拜返工都日日ot兩個鐘
日日都唔夠訓咁
係啦,交接前自己double check先
呢個時勢搵工一係忙死,一係失業,咁我會揀寧願有得做囉
遲啲市道好番少少再考慮跳啦

叫樓主去問,咪即係叫樓主知道多啲嘢。

可能樓主覺得呢啲係另一部門的嘢,但都係想俾樓主知。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]