• 瀏覽: 3,528
  • 回覆: 16
https://youtu.be/Sg6iZUiRzlk

slow車D波N波時冷氣泵即索又即放返開, 但俾多dd油, keep住1000轉左右, 呢個問題就無。

行車時1200-2000 或再上高轉數都無呢個問題, 每次泵的開停約10-20秒左右。

Check過冷氣高低壓, 正常夠雪種, 低壓25-45左右, 高壓250左右。

行車時冷氣好凍, 停車時因為個泵時開時關, 所以就唔凍。

車頭熱coil睇過, 風扇著, 唔係太清潔但都未算塞。

有無大大知道係邊part的問題?
謝指教進入香討影片區

精選汽車
之前幫朋友部車整,因成副車頭抬了出來要放雪種,之後打返,有類似你呢個問題,後來跟返manual 放返少少雪種,壓力跟manual 要求,就即刻無晒事,仲好鬼凍
另外你個高低壓讀數係乜轉數讀出來?

引用:
原帖由 ac_schnitzer 於 2020-7-1 02:57 PM 發表

之前幫朋友部車整,因成副車頭抬了出來要放雪種,之後打返,有類似你呢個問題,後來跟返manual 放返少少雪種,壓力跟manual 要求,就即刻無晒事,仲好鬼凍
另外你個高低壓讀數係乜轉數讀出來? ...
低壓 25~40, 高壓 180~220 (1000~ 2000) 轉
有唸過係個pressure switch有事, 但尋日試過用條電線bypass左佢, 都係有噤的情況。

😅如果個泵著時, 係好鬼凍架。

引用:
原帖由 ac_schnitzer 於 2020-7-1 02:57 PM 發表

另外你個高低壓讀數係乜轉數讀出來? ...
低壓 25~40, 高壓 180~220 (1000~ 2000) 轉
有唸過係個pressure switch有事, 但尋日試過用條電線bypass左佢, 都係有噤的情況。

😅如果個泵著時, 係好鬼凍架。

呢個壓力靚仔,有無留意cut 時的讀數? 懷疑散熱唔夠cut 泵,而唔升轉數,電壓是什麼讀數?
另之前有師兄因點火問題引致cut 泵,你都可以參考下

你講嘅徵狀我都試過,當時換粒Relay就解決

引用:
原帖由 THBY 於 2020-7-5 12:54 AM 發表

你講嘅徵狀我都試過,當時換粒Relay就解決
但我試過將個HORN同個泵粒RELAY對調, 都係唔得~

剛睇你條片,個轉數上落係你自己踩定車自己上落?

引用:
原帖由 ac_schnitzer 於 2020-7-10 06:55 PM 發表

剛睇你條片,個轉數上落係你自己踩定車自己上落?
套片無俾油架, 車IDLE 著左AC制

轉數上落係因為個泵頭又索又放開 (循環得好快) 至出現個轉數上上落落的情況

1. 如果我輕力俾DD油 (約轉數高50RPM以上), 個泵頭索完又唔會即刻鬆開, 運作正常冷氣凍的
2. 如正常行車, 1000RPM 或以上, 冷氣正常 轉速正常無問題.

引用:
原帖由 地上的紙巾仔 於 2020-7-14 02:15 PM 發表

套片無俾油架, 車IDLE 著左AC制

轉數上落係因為個泵頭又索又放開 (循環得好快) 至出現個轉數上上落落的情況

1. 如果我輕力俾DD油 (約轉數高50RPM以上), 個泵頭索完又唔會即刻鬆開, 運作正常冷氣凍的
2. 如正常行車, 1000RPM 或以上, 冷氣正常 轉速正常無問題. ...
我有點懷疑你的電壓有問題,引至唔夠電去磁住

引用:
原帖由 ac_schnitzer 於 2020-7-14 02:57 PM 發表

我有點懷疑你的電壓有問題,引至唔夠電去磁住
我都有懷疑過呢點.  因為平時開房燈, 如果打死火燈時, 支房燈都會閃下閃下.

但我開高燈 大燈 著車等, 又唔見有不穩定的情況.

另外, 我都懷疑電確的問題, 試過用過江龍搭住另一舊電池來IDLE著冷氣泵, 但都有即索即鬆的情況出現,

我又想知, 會唔會因為火咀 點火COIL問題, 而導致轉數唔夠. 而唔關冷氣呢個SYSTEM呢PART事呢?

引用:
原帖由 地上的紙巾仔 於 2020-7-14 03:29 PM 發表

我都有懷疑過呢點.  因為平時開房燈, 如果打死火燈時, 支房燈都會閃下閃下.

但我開高燈 大燈 著車等, 又唔見有不穩定的情況.

另外, 我都懷疑電確的問題, 試過用過江龍搭住另一舊電池來IDLE著冷氣泵, 但都有即索即鬆的情況出現, ...
都係果句,用錶check 電壓先

引用:
原帖由 地上的紙巾仔 於 2020-7-14 03:33 PM 發表

我又想知, 會唔會因為火咀 點火COIL問題, 而導致轉數唔夠. 而唔關冷氣呢個SYSTEM呢PART事呢?
高壓過高high cut呀

引用:
原帖由 ac_schnitzer 於 2020-7-14 06:21 PM 發表

都係果句,用錶check 電壓先
試試先.  始終工具有限

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]