• 瀏覽: 68,633
  • 回覆: 147
  • 追帖: 2
香港人只能在英國洗碗, 我認識一個英國的香港外賣店廚師,他把劍橋大學畢業證書放到餐廳很骯髒的牆上,  God bless You ! 

Intel Xeon L5420 @ 2.50GHz Harpertown Quad Core 12MB Level 2 Cache, Windows 10 x64 Pro, 2x4GB DDR3, ATI 7770 Graphics.

熱賣及精選
引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-7-2 09:59 AM 發表

係香港 讀返個 英國top up degree,到英國打工有用嗎 ??
可以接駁到英國當地既 (Master) 碩士 ??
無!
英國而家都大把大學。年年製造大量大學畢業生。
外地人去到,要做D無本地人肯做的厭惡性/低薪工作。

回覆 引用 TOP

not really, degree no help at  all

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 kk5032019 於 2020-7-2 09:59 AM 發表

係香港 讀返個 英國top up degree,到英國打工有用嗎 ??
可以接駁到英國當地既 (Master) 碩士 ??
唔知🙄

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 棧道 於 2020-7-3 10:19 AM 發表

樓主,上面好多人根本未去過英國,係英國大學生係好少,如果你讀到top up根本上已經係高人一等,揾工已經好好好容易
我有個朋友英國大學畢業生,出黎已經50k+,重要大把公司爭著請,有信心可以試下! ...
馬卓安做首相時,「德政」就是增加好多大學,大量製造大學生。
香港第一任特首就是學佢,大學由兩三間加到8間,可惜香港公司無法增加咁多適合的職位配合。
於是,以前只需要中學畢業程度的工作,就升格到要大學畢業生囉。
甚至,以前中學畢業生都唔肯做的工作,「大學畢業生」都要去做。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 rhg087 於 2020-7-4 07:47 PM 發表

香港人只能在英國洗碗, 我認識一個英國的香港外賣店廚師,他把劍橋大學畢業證書放到餐廳很骯髒的牆上,  God bless You !
劍橋大學有「廚藝」科?

可以考慮去掟汽油彈,食皇家飯

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 James97 於 2020-7-2 07:45 PM 發表

到時你搵到工才算! 當地都有很多本土人找不到工作!

香港人的英文, 應该可以找到当地人不願做的工作
同意

回覆 引用 TOP

香港人優勢係連接中國市場

諸行無常、諸法無我、涅槃寂靜
諸佛如來是法界身,入一切眾生心想中

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 Hung196108 於 2020-7-5 12:53 AM 發表

劍橋大學有「廚藝」科?
好明顯人地個意思係名校畢業都冇用,要去做廚師

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-7-5 03:58 AM 發表

可能:
一是興趣,讀書為求知識啫。
二是搵錢,外國不似香港,高層可以任意將自己友薪酬提高,肥上瘦下,外國工人有工會為工人爭取權益,做工人肯工作,收入往往比管理層好。
三,檔生意係父母留落,俾個仔繼承。

回覆 引用 TOP

同英國可做外賣司

回覆 引用 TOP

谢谢分享

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 棧道 於 2020-7-3 10:19 AM 發表

樓主,上面好多人根本未去過英國,係英國大學生係好少,如果你讀到top up根本上已經係高人一等,揾工已經好好好容易
我有個朋友英國大學畢業生,出黎已經50k+,重要大把公司爭著請,有信心可以試下! ...
咪昆人啦!英國幾多人失業你知唔知?有幾多英國留學生因搵唔到野做,要回流返香港,你又知唔知?英國少大學生?你講笑咩,就算做醫生,初初人工都冇50+啦!

引用:
原帖由 cool_stone 於 2020-7-5 03:58 AM 發表

盧永仁博士都係劍橋出嚟~

走的終須走,莫等待!

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]