• 瀏覽: 14,534
  • 回覆: 157
  • 追帖: 2
唔開名,但我公司都算國際知名既品牌之一
自己只係嶺南大學畢業,算叫好好彩識人先入到去做
而有後過我入職幾年既同事,佢地外面名牌大學出黎
有啲甚至係劍橋出嚟都試過
而呢啲人雖然讀書叻,但工作能力可能九流
但偏偏呢種人轉個頭就爬過我上晒位
而我就做咗4年都仲係原地踏步
究竟係咪有學歷係咪等於玩晒?我好想知

熱賣及精選
引用:
原帖由 quickqueen 於 2020-7-2 01:15 PM 發表

究竟係咪有學歷係咪等於玩晒?我好想知 ...
工作能力, 是由管理層判斷, 並非樓主.
如果覺得沒前途, 可以考慮轉工.

Actress: 今田美桜、浜辺美波、永野芽郁
Book: 第一序列, 滄元圖, 大夢主
Comic: キングダム
Game: 大航海時代Online
Singer: 杜このみ
Song: シュガーソングとビターステップ / Unison Square Garden
WFH
呢D思維已經輸哂

回覆 引用 TOP

我公司唔睇學歷,只睇閱歷
高分低能請到怕

設計第一,品牌第二,內涵第三

反同性戀,反福利主義
經濟咁差,有學歷都冇嘢做!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 quickqueen 於 2020-7-2 12:15 PM 發表

工作能力「可能」九流?即係你先入為主以為人地只係因為學歷先升職?
你都識講你都係靠人脈先入尼去做 會唔會係你技不如人?
沒惡意 客觀討論~

回覆 引用 TOP

好多野都係由樓主自己斷定,九流同一流個標準都係樓主界定,旁人根本唔知。咁樓主你個客觀標準是什麼呢?

引用:
原帖由 quickqueen 於 2020-7-2 12:15 PM 發表

現實就係咁樣。

回覆 引用 TOP

今年畢業果D無論外國返黎定三大咪一樣冇工開

有學歷真係條路好行好多,尤其頭果幾年
但我覺得幾年後其實學歷都係其次
之後再睇反而係你既表現同有冇進修既沙紙
如果表現出色或者你再進修
你先有得再跳高啲,反而後來學歷變得好次要

公開大學同嶺南大學邊間好D?

睇下個樣係咪廢青先,係既就立即制裁

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 抽後算帳 於 2020-7-2 04:41 PM 發表

好多野都係由樓主自己斷定,九流同一流個標準都係樓主界定,旁人根本唔知。咁樓主你個客觀標準是什麼呢?
大學有排名的。學科亦有評分標準,大學之間識區別。

引用:
原帖由 mlee2 於 2020-7-2 11:35 PM 發表

大學有排名的。學科亦有評分標準,大學之間識區別。
講工作能力,唔係講大學。

回覆 引用 TOP

可能你公司又特別注重學歷囉,不過而家嘅經濟環境差唔好轉住。

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]