• 瀏覽: 3,374
  • 回覆: 32
真心請教下各位師兄, 可否指點下小弟迷津

車型 : Corolla NZE121 2001

背景:
新買電池, 一年唔夠, 突然乾塘著唔到車. 再行車充都充唔返滿

故障排除:
熄車隔一晚全鎖下. 他表度電流仍然有 0.064-0.069A 用緊.有時會上到 0.073A
網上睇日本車通常都係熄車係 0.05A 以下. 通常都係 0.023A左右
懷疑因此, 搞到電池好快乾塘著唔到車

續粒 Fuse unplug測試:
終於比我搵到 unplug 車頭粒 dome fuse 就即刻跌返落去 0.023A
但粒Dome fuse 睇說書係話室內燈, 車機, 尾箱燈同埋插匙燈

於是再試乖客位fuse 箱, unplug 哂所有 fuse, 拆車機, 拆中控台, 插匙燈 和尾箱燈連插頭一齊另都係, 減左都仍然係 0.053A, 一插返粒 Dome Fuse 就即刻上返去 0.064A

註 : 一 unplug 車頭粒 Dome Fuse, 車機和時間記憶都會消失.

小弟有限知識, 拆得既都拆哂黎試, 依然搵唔到源頭
聽人講話車齡大既車, 電線老化都會影響到暗流電,唔知係咪呢個原因.

現在換左粒綠電 45Ah, 只係擔心, 一兩星期唔開又會被食哂電.

各位師兄可以指點一下小弟? 無限感激

回覆 引用 TOP

精選汽車
你係咪插咗車cam去點煙器度?

引用:
原帖由 ac_schnitzer 於 2020-7-2 06:51 PM 發表

你係咪插咗車cam去點煙器度?
師兄 感謝回覆
我車 cam 不是長火, 全部都係煙插取電, 但都已經 unplug 哂...
我連成個煙插取電都 unplug 埋...

回覆 引用 TOP

其實 0.0xxA 好正常。
45Ah / 0.1A = 450 hours

就算當50%容量先著到車,都最少捱到十日。

相信係線的問題
尾沙板有無燒焊過?
起尾座位同腳踏板膠睇下D線
留意下有無插蘇

引用:
原帖由 Stan 於 2020-7-3 12:52 PM 發表

其實 0.0xxA 好正常。
45Ah / 0.1A = 450 hours

就算當50%容量先著到車,都最少捱到十日。
感謝師兄回覆.
因為剛回來果幾年, 係可以停1.5個月都可以著到車. 所以先奇怪...
同埋我係假日先接小朋友出車....所以的確係少著車...

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 chuenwai 於 2020-7-3 12:56 PM 發表

相信係線的問題
尾沙板有無燒焊過?
留意下有無插蘇
thx 師兄
我都估可能線問題, 但如果跟線就真係大工程...
全完裝, 尾沙板無燒焊過

我見車機, 中控, 防盜果D. 如果有線插果D都試過 unplug 再插過, 暫時都係一樣..慘...

回覆 引用 TOP

早排都試迫力腳掌膠爛放曬電,叉返3日都無咗半條人命

可換65A電

有無 check 過發電機輸出?

車舊左係咁,冇辦法,我部錢柒都係擺2星期就無電,Check佢又無漏電,度打南磨又正常,由得佢!

附件

20180107_194017.jpg(228.99 KB)

2020-7-4 10:41 PM

豬西大火雞 (^o^)
大埔空姐空埔大
長洲賓客賓洲長
買塊20W太陽能板,已經可以解決防盜和車機消耗問題

你要多謝你的敵人!
他使你更強,更能忍耐
處事更精密,更識得關心別人
更了解自已,更不再犯錯!
停一個月先着車喺對車極不負責嘅表現

引用:
原帖由 king0053 於 2020-7-3 08:53 PM 發表

早排都試迫力腳掌膠爛放曬電,叉返3日都無咗半條人命
勁呀, 師兄, 你咁都試到....
腳掌膠爛係咪會搞到 迫力燈唔熄關? 所以放哂電?

引用:
原帖由 salondelouis 於 2020-7-3 09:21 PM 發表

可換65A電
thx 師兄, 下次試下先, 但又驚換太大 Ah 數, 打南磨又充唔滿架車

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]