• 瀏覽: 16,210
  • 回覆: 115
  • 追帖: 6
減薪掂像冇觸犯法律

回覆 引用 TOP

熱賣及精選
樓主,搞成點呀

回覆 引用 TOP

樓主,你今日去勞工處搞成點呀?  分享吓好嗎。

咁年尾加人工咪都係犯法?

引用:
原帖由 炭屎郎 於 2020-7-3 09:05 PM 發表

咁年尾加人工咪都係犯法?
真係話你on 9怕你嬲
年尾加人工如果員工反對咪犯法囉
不過世界上除咗炭屎郎會反對外,冇其他人會咁做

無話唔告得 但你要預失業 呢個時勢 周圍都有人隨時可以頂你個位
咁大個人 要為自己決定負責 自己話事啦

引用:
原帖由 恐懼基 於 2020-7-3 09:52 PM 發表

真係話你on 9怕你嬲
年尾加人工如果員工反對咪犯法囉
不過世界上除咗炭屎郎會反對外,冇其他人會咁做
好心你認識吓咩叫普通法先衝出黎柒

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 sswcoco1998 於 2020-7-3 07:33 PM 發表

樓主,你今日去勞工處搞成點呀?  分享吓好嗎。
多謝大家關心 已經與勞工處主任了解 檔案已開 排期調解

另外,見到有人說普通法 這是跟僱傭條例毫無關係的

最柒就係話人柒果個

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 yanmail 於 2020-7-3 10:23 PM 發表

無話唔告得 但你要預失業 呢個時勢 周圍都有人隨時可以頂你個位
咁大個人 要為自己決定負責 自己話事啦
自己冇負擔 就要為公義發聲 不恥無良僱主的行為
準備聯絡蘋果報料 將無良僱主劣行公諸於世

咁等你告左 告得入上左新聞先認同你la~ 如果告唔入就認同僱主la~

回覆 引用 TOP

犯唔犯法睇合約點寫,如果係bonus或佣金 ,咁又唔同講法

回覆 引用 TOP

有達到最低工資時薪唔算犯法,但只係覺得你老細正一仆街冚家剷啫!💪👽🖐

引用:
原帖由 清晨綠色馬 於 2020-7-2 06:34 PM 發表

已求證係單方面更改僱傭合約,如果告必定入罪
有乜罪? 最多咪賠足比你中止僱傭關係.... 如你準備唔做都可以告嘅....

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]