• 瀏覽: 16,838
  • 回覆: 282
  • 追帖: 1
本主題由 miss5 於 2020-7-3 01:13 PM 移動
中國一定會反制,接受英國移民就失去香港人身份,可能連帶以前移民的都失去香港人身份。

走咗冇得返來,又有幾多人願意走?唔少移走話為仔女,以為將來二種身份左右逢迎,但如果失去中港發展機會,又怎會走?

之前打算移民賣樓咪企喺度,樓股不停升。

熱賣及精選
正常丫, 又要移民又要香港嘅福利 邊有咁著數

引用:
原帖由 CupidHong 於 2020-7-3 10:21 AM 發表

香港人古惑見稱,以後要選定企位啦

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 10:17 AM 發表

中國一定會反制,接受英國移民就失去香港人身份,可能連帶以前移民的都失去香港人身份。

走咗冇得返來,又有幾多人願意走?唔少移走話為仔女,以為將來二種身份左右逢迎,但如果失去中港發展機會,又怎會走?

之前打算移民賣樓咪企喺度,樓股不停升。 ...
你知唔知道大陸大把人雙重國籍。你係咪想 700萬人攬炒 13億人?

如果真係有三百萬bno人士移民英國,香港立即安寧,永遠大平,必定繁荣。
97移民潮,十年後90%回流香港,前車可鑒。

香港人鍾意移民,呢次機會為窮人提供咗移民嘅機會。

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 10:17 AM 發表

如果中共中央係美國政府就會咁做

引用:
原帖由 江湖笑俠 於 2020-7-3 10:23 AM 發表

香港人古惑見稱,以後要選定企位啦
基本法下可以取消香港出生永久居民身份嘅前提係對方已經有其他國籍,而且近三年以上不常住香港。

就算今日離開,最快都要六年先入籍,無可能你話走就取消。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scotfld 於 2020-7-3 10:35 AM 發表

你知唔知道大陸大把人雙重國籍。你係咪想 700萬人攬炒 13億人?
正有此意,大家公平

引用:
原帖由 今天泛黃的神 於 2020-7-3 10:39 AM 發表

正有此意,大家公平
無可能。香港同中央只會唔承認雙重國籍,但唔會禁止。

即係你犯事,唔承認你嘅外國國籍,一律按中國國籍處理,唔使旨意有領事探訪。相反取消你中國籍,個個當外國人審就變外交問題。

引用:
原帖由 CupidHong 於 2020-7-3 10:21 AM 發表

梁振英同林鄭嘅配偶同子女有無豁免?

回覆 引用 TOP

引用:

應該啦
等班權貴冇得拎住外國護照做漢奸。

最好俾佢地二揀一,去定留,等你仲咁爽拎著數呀啦

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 scotfld 於 2020-7-3 10:35 AM 發表

白痴仔,大陸拿了其他護照,會取消中國籍,on9又懶醒

引用:
原帖由 冬寒進擊的西瓜 於 2020-7-3 10:48 AM 發表

白痴仔,大陸拿了其他護照,會取消中國籍,on9又懶醒
大陸大把人雙重國籍,實際上有外國護照邊個知呀?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]