• 瀏覽: 4,839
  • 回覆: 29
我個日渣我阿爸架公司車出門口,系青衣esso個邊撞到的士佬
因為第一次出意外比的士佬嚇,之後話私了要賠償2w5
報佐保險公司居然話因為我系young driver同車牌未夠兩年要取消保險
宜家點算,吾通真系要賠甘多,24歲邊度來咁多錢

附件

車禍相 (2).jpg(301.89 KB)

2020-7-3 12:18 PM

車禍相 (2).jpg

車禍相 (1).jpg(322.74 KB)

2020-7-3 12:18 PM

車禍相 (1).jpg

精選汽車
私了又點樣要保險埋單....???

引用:
原帖由 BestMate 於 2020-7-3 12:44 PM 發表

私了又點樣要保險埋單....???
所以就系唔私了轉報保險,應該點算呀😱

回覆 引用 TOP

Young driver墊底要兩萬,inexperience driver又墊底兩萬,你賠$26000保險當然唔賠啦。

引用:
原帖由 little_lam 於 2020-7-3 01:14 PM 發表

Young driver墊底要兩萬,inexperience driver又墊底兩萬,你賠$26000保險當然唔賠啦。
甘我宜家呢種情況算唔算無第三方保險上路而犯法架,宜家個保險唔只話唔賠系直接話要取消個保單

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbb300c1cae8dc 於 2020-7-3 12:18 PM 發表

報佐保險公司居然話因為我系young driver同車牌未夠兩年要取消保險
宜家點算,吾通真系要賠甘多,24歲邊度來咁多錢 ...
GODBE CAREFUL NEXT TIME

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbb300c1cae8dc 於 2020-7-3 12:18 PM 發表

宜家點算,吾通真系要賠甘多,24歲邊度來咁多錢 ...
公司車份單睇吓有冇話唔保年青缺乏經驗司機。
唔賠同唔保兩回事。可能因為唔過底所以叫你取消報保險。有信就PO上來研究吓。
的士可能兩萬五搞得掂,的士司機就......簽和解都可以反口。

回覆 引用 TOP

唔該師兄,剛剛保險個邊同我解釋,的確同你講一樣只系吾續保,今次單意外都會賠
不過咁既情況我以後喳車都要小心了,以後唔可以跟車跟太貼,新手經驗不足,斜坡無留多d安全距離😓

你仲係P牌?你張相有個P係前面

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbb300c1cae8dc 於 2020-7-3 02:26 PM 發表

唔該師兄,剛剛保險個邊同我解釋,的確同你講一樣只系吾續保,今次單意外都會賠
不過咁既情況我以後喳車都要小心了,以後唔可以跟車跟太貼,新手經驗不足,斜坡無留多d安全距離😓 ...
你左邊撞的士右邊,似係cut 線撞到佢

回覆 引用 TOP

你不要和的士司機私了,交保險做,否則以後手尾長。

回覆 引用 TOP

你當日有報保險公司,又唔係幾百萬既豪車,正常唔會唔保年輕司機,最多墊底費貴。因爲年輕而唔保係年齡歧視,你可以去平機會告佢

又P又年輕又不記名執底都唔止兩萬五啦!
點解要保險賠咁on9?
啫係你先賠2萬5比保險公司做墊底,保險就再賠2萬5比的士佬?你唔和解仲要上庭罰錢扣分?咩玩法?你有咩得著?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 fbb300c1cae8dc 於 2020-7-3 02:26 PM 發表

不過咁既情況我以後喳車都要小心了,以後唔可以跟車跟太貼,新手經驗不足,斜坡無留多d安全距離😓 ...
樓主你話今單會賠但唔續保,你繼續揸車就變成無保險喎。

回覆 引用 TOP

你阿爸係車主,續保係佢唔係你,但你係記名司機一定影響埋佢,試下唔報你個名做記名司機續唔續到保?得就一樣可以揸不過用不記名機身份,當然又多一個墊底

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]