• 瀏覽: 5,460
  • 回覆: 45
  • 追帖: 1
e隻地板,自已冇要求,也可以自已做~

修補完成也只是表面,環境許可就搵師傅做啦~

熱賣及精選
引用:
原帖由 yuen88 於 2020-7-5 06:29 PM 發表

唔會,希望到時send到靚靚完工相上黎
我唔識嘅,不過以前比人裝修,師父專登用現場𠝹木嘅副產品-木糠,同埋各種灰塵,塞哂落去啲木隙嗰度,咁樣做法應該唔會有吸塵嘅動作掛?

引用:
原帖由 IamErine 於 2020-7-6 10:29 PM 發表

我唔識嘅,不過以前比人裝修,師父專登用現場𠝹木嘅副產品-木糠,同埋各種灰塵,塞哂落去啲木隙嗰度,咁樣做法應該唔會有吸塵嘅動作掛?
師兄,我都係紙上談兵仲等緊架生到,你提及果種方式係師父用木糠加其他物料填平d 縫,相信會比我整得好,但要溝野同調色,我唔識搞用現成算。磨完要吸塵再加好乾嘅濕布抹,清潔翻表面先上油

引用:
原帖由 yuen88 於 2020-7-6 12:25 PM 發表

係淘x搵地板修補,會好多選擇,我揀左$1一支有色果種,係縫兩邊痴巢皮膠紙,填滿再用送嘅工具掃平佢就可以,一晚就乾,乾左會收縮小小,所以第一次拉唔怕多,但耐用性就唔知了,另外準備塊濕毛巾,如果掃左出黎膠紙外嘅位置即刻抹返就得 ...
問過話填縫劑唔俾寄香港。

現時考慮有填縫劑, 或木膠粉加木糠, 玻璃膠?  木地板一有罅就越裂越大, 呢個時候唔開冷氣又熱。

引用:
原帖由 冷眼旁觀 於 2020-7-11 12:36 PM 發表

問過話填縫劑唔俾寄香港。
試下問多幾間,用集運,我上星期先收到貨,我買果間叫利事發家居專營店

引用:
原帖由 冷眼旁觀 於 2020-7-11 12:41 PM 發表

現時考慮有填縫劑, 或木膠粉加木糠, 玻璃膠?  木地板一有罅就越裂越大, 呢個時候唔開冷氣又熱。
師兄溫馨提示,如果用我買果隻,記得巢皮膠紙填完就撕,等d膠乾左就好麻煩,而家好多位都要重新整過

我都試過香港五金店買地板填縫膏幾4/5十蚊一個膠罐, 有多隻顏色可選

效果麻麻地, 因為好快又會成條填縫甩出黎

又用過玻璃膠, 都係成條甩
可能我鍾意坐電腦椅轆黎轆去啦 

最後用一隻木膠用黎填縫, 最穩固, 而家都未甩

引用:
原帖由 ggggkin 於 2020-7-11 01:35 PM 發表

我都試過香港五金店買地板填縫膏幾4/5十蚊一個膠罐, 有多隻顏色可選

效果麻麻地, 因為好快又會成條填縫甩出黎

又用過玻璃膠, 都係成條甩
可能我鍾意坐電腦椅轆黎轆去啦 

最後用一隻木膠用黎填縫, 最穩固, 而家都未甩 ...
師兄可否分享多d🙏🏻

引用:
原帖由 yuen88 於 2020-7-11 01:38 PM 發表

師兄可否分享多d🙏🏻
我之前好似你咁, 上哂縐紋膠紙, 再補填縫膏; 其實香港5金店實有, 唔駛淘
條間隙太幼又填唔到, 同埋要事先吸乾淨, 太闊又好易甩出黎
可能我無上光油卦, 因為我又唔鍾意力架個種令立立感

最後試左隻木膠, 連爆哂既位置都黏得到, 無再爆

引用:
原帖由 ggggkin 於 2020-7-11 01:54 PM 發表

我之前好似你咁, 上哂縐紋膠紙, 再補填縫膏; 其實香港5金店實有, 唔駛淘
條間隙太幼又填唔到, 同埋要事先吸乾淨, 太闊又好易甩出黎
可能我無上光油卦, 因為我又唔鍾意力架個種令立立感

最後試左隻木膠, 連爆哂既位置都黏得到, 無再爆 ...
收到,一陣去五金鋪睇下有冇先,thanks!

引用:
原帖由 yuen88 於 2020-7-11 01:55 PM 發表

收到,一陣去五金鋪睇下有冇先,thanks!
隻膠本身都泥泥地啡啡地色

引用:
原帖由 ggggkin 於 2020-7-11 02:02 PM 發表

隻膠本身都泥泥地啡啡地色
好正喎,易用、硬淨同啱色

用填縫膠.香港有得買

引用:
原帖由 yuen88 於 2020-7-11 02:03 PM 發表

好正喎,易用、硬淨同啱色
師兄 你買完隻膠方便到時影張相放上來嗎?我都有同樣情況想自己搞搞佢

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]