• 瀏覽: 21,982
  • 回覆: 113
  • 追帖: 8

熱賣及精選
7-2下午1650出發到香港關口淮备過關,到下午1820先出到深圳關口(期间总共要填表三張,互認健康碼兩次),到達深圳關口有職员會按照你所填写的表格地址分配到你所在区域的酒店安排隔離。(期間並未做核酸檢疫)我係选择左到福田區既,前后出發有兩台深圳公交車車我地到一個檢疫点用左20分钟,去到嗰度又再等15分鐘左右重新分配點名安排上車再去酒店,從關口出來到酒店足足用左2個鐘,20點10我终于到左酒店。(如果你地煙引起,去厠所過關前煲足屙足😪)落車到左維也纳酒店,有幾個職員叫我地填寫一堆表,會同你講你從幾時隔離到幾時,咁如果你深圳有獨立房子可以选择7+7隔离,會叫你填張『居家隔离申请表』,填完后佢會影相會同你講,會將啲資料腥比街道办核实后再通知。我先比左7日按金港币1800(人仔1600)跟住叫左酒店提供的21间快餐外卖既其中之一间過左我隔离日子既第一晚。第二日0900点电话嚮醒左我,職员话出酒廊安排做核酸檢疫,(並吾係有香讨師兄所講既係關口做),做完佢話第14日或者第7日先有報告,我都冇追问懒得理,继续无聊训……去到夜晚6点左右酒店專員打电话来,佢话我吾符合申请家居隔离,我呆左,打比我女友先记得我住嗰陣冇申報個名上去,宜家房东吾承认,街道办要房东協商先可以比我居家隔离,直到今日房东都未首肯,勁無奈,宜家變左14+0,冇左7+7隔離😪係度提醒大家如果申请居家7+7隔离,首先要有自己個名係住所,居住证,街道办承认你係度住先得,如果吾係呢14日會人都癫!!

獨立房子嘅意思係間屋得一個人住?定係我間屋有两間房都可以?

引用:
原帖由 ken000086 於 2020-7-5 04:20 PM 發表

獨立房子嘅意思係間屋得一個人住?定係我間屋有两間房都可以?
係一间屋一个人住,有两个房都吾得。我本身諗住叫我條囡去佢家姐度训,我翻去住。點知房东话點解之前吾申報過左來住,宜家翻来隔离先申報,因為我揸香港身份证,租屋手续好麻烦。

引用:
原帖由 黃昏笨拙的魚蛋 於 2020-7-5 04:25 PM 發表

係一间屋一个人住,有两个房都吾得。我本身諗住叫我條囡去佢家姐度训,我翻去住。點知房东话點解之前吾申報過左來住,宜家翻来隔离先申報,因為我揸香港身份证,租屋手续好麻烦。 ...
哦,我有哂租單,租單係我名,諗住睇下可唔可以7+7隔離,但係我同條女同住,即係返去要坐足十四日疫監😔

引用:
原帖由 ken000086 於 2020-7-5 04:29 PM 發表

哦,我有哂租單,租單係我名,諗住睇下可唔可以7+7隔離,但係我同條女同住,即係返去要坐足十四日疫監😔
所以要諗過丫,如果吾係我同我條女分开左5个月,我都吾會咁急翻开

引用:
原帖由 黃昏笨拙的魚蛋 於 2020-7-5 04:32 PM 發表

所以要諗過丫,如果吾係我同我條女分开左5个月,我都吾會咁急翻开
Me too, 我7個月無見了,已決定下個星期去隔離

引用:
原帖由 ken000086 於 2020-7-5 04:35 PM 發表

Me too, 我7個月無見了,已決定下個星期去隔離
我猶豫左好耐了,有時諗緊自己個女人為左自己付出咁多,睇個政府丝毫冇諗過為中港家庭而开关,决定自己吾开工都要翻去陪下佢

引用:
原帖由 黃昏笨拙的魚蛋 於 2020-7-5 04:12 PM 發表

無居住證,但街道辦有登記記錄可否家居隔離

引用:
原帖由 東方雀躍的師姐 於 2020-7-5 05:07 PM 發表

無居住證,但街道辦有登記記錄可否家居隔離
你住嗰度有登记過就得,佢承认你其中之一個住户is ok

唔明咩係街道辦?

我租左間屋 同屋苑管理處已經做好曬身份登記

有租約在身 但冇居住証
係咪都可以?

引用:
原帖由 黃昏笨拙的魚蛋 於 2020-7-5 04:12 PM 發表

冇雪柜咁都幾唔方便

係咪仲要通知定業主?
要佢接電話確認定點?

引用:
原帖由 Rich7 於 2020-7-5 06:04 PM 發表

唔明咩係街道辦?

我租左間屋 同屋苑管理處已經做好曬身份登記

有租約在身 但冇居住証
係咪都可以?
香港叫屋苑管理处,可以冇问题,有你名登记就得。居住证即係等同大陸身份证,可以买社保医疗嗰啲。总之你宜家大陸间屋係你名登记,吾理租定买,係你本人身份登记就得。

回覆 引用 TOP

好惨,啲野擺多兩个鐘都臭

回覆 引用 TOP

主題標籤 #深圳
提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]