• 瀏覽: 44,720
  • 回覆: 434
  • 追帖: 14
7月5日夜晚7:20去到港珠澳大橋,過關後先到金巴counter填表,嗰度有一排凳可以坐,到大約7:45先可以買車票,未夠8點就安排上車,我搭嗰班車連我一共有3個人,大家都係香港人,嗰兩個係揸藍卡(澳門工作證),其實一路都會有人問你係唔係澳門人!
搭8:10金巴返澳門
8:50到澳門
上入境大堂,一路都有保安帶住你行,上到入境大堂,先比健康碼比佢哋睇,量體溫,跟住比埋自己嘅身份證比佢,佢就比3張表比你填,將你嘅身份證影印,然後比埋張影印本比你,填完表逐個去衞生局counter交表,一坐低就講比你知安排去邊間酒店自費隔離(之前send左email問衛生局費用,回覆係$5600包3餐及住宿),琴晚係安排去皇庭海景酒店,見完衞生局就再坐喺度等
9:10就已經做晒所有野,坐喺度等專車送去山頂醫院驗核酸
9:45終於起程,由一位著晒保護衣嘅衛生局職員帶領入境,身份證一路都係佢哋keep住
9:55開車上山頂醫院驗核酸
10:10去到山頂醫院,逐個入去比護士喺鼻度抽取分泌
10:20上返專車去酒店
10:40去到酒店量體溫,衛生局職員逐一比返身份證,酒店職員逐個登記及分派房間(冇講價錢同幾時比錢),酒店會安排一日3餐,早餐7:30-8:30(指定菜式);午餐11:30-12:30(3選1);晚餐6:30-7:30(3選1)
10:50終於上到房
由喺香港屋企出發到澳門酒店用左4個鐘!如果以平時返澳門屋企都要差唔多3個鐘,今次比預期順利同快!

7月6日,8:00派第一日早餐及量體溫,菠蘿包加1隻烚蛋,1杯奶茶

回覆 引用 TOP

點解唔直接去珠海隔離?

樓主14日內房門都唔比出,應該好得閒出日記!

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-7-6 11:24 AM 發表

點解唔直接去珠海隔離?
我唔係澳門人,由珠海入境澳門一樣要隔離

未到11:30已經收到午餐同埋聽日午餐同晚餐嘅餐單,午餐係炒飯同一支水

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 借宿一宵 於 2020-7-6 01:09 PM 發表

我唔係澳門人,由珠海入境澳門一樣要隔離
隔離14日24小時內返澳門仲要重新隔離咩?

引用:
原帖由 天下唯一 於 2020-7-6 01:31 PM 發表

隔離14日24小時內返澳門仲要重新隔離咩?
總之一入境就要隔離14日,就算喺任何地方隔離完都一樣要再隔離

回覆 引用 TOP

澳門同珠海嘅互認健康碼唔係所有人都可以用,每日都有限額

都唔記得講,琴晚喺澳門口岸檢疫嘅時候,填嗰3張表係乜,依家報告一下比大家知,1)係個人聲明,要填同意或拒絕14日嘅醫學觀察;2)係填個人資料,姓名、出生年月日、證件類別、證件號碼、香港同澳門嘅電話號碼、香港同澳門嘅住址;3)係曾到訪地區聲明

回覆 引用 TOP

大約3、4點,衛生局打我手提問身體狀況,今日體溫幾多,仲提我大約隔離第11-13日會驗第二次核酸
未夠6點就開始派飯同收聽日嘅餐單,晚餐除咗盒飯同1支水外,仲有碗好似師姑尿嘅例湯

回覆 引用 TOP

樓主英明,今日香港好多單確診,港澳通關遙遙無期,如果有緊要事情回澳,都係隔離為上策,好過一等再等

引用:
原帖由 巴士小小工人 於 2020-7-7 06:24 PM 發表

樓主英明,今日香港好多單確診,港澳通關遙遙無期,如果有緊要事情回澳,都係隔離為上策,好過一等再等
就係要返澳門做野,如果唔係都唔想坐疫監

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 借宿一宵 於 2020-7-6 03:10 PM 發表

澳門同珠海嘅互認健康碼唔係所有人都可以用,每日都有限額
每日3000個額,最初是1000

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 巴士小小工人 於 2020-7-7 06:24 PM 發表

呢次真係遙遙無期,邊有人估到香港竟然連咁近又同係特區嘅澳門自由通關,去到七月都仲望唔到家鄉。

我真係好想去旅行散心,諗住就算今年搭唔到飛機,至少過澳門都不成問題,而家咁搞法,去到秋天都唔知得未。

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]