• 瀏覽: 18,062
  • 回覆: 84
  • 追帖: 3
[隱藏]
香港小姐出身幾靚女,可惜紅唔到,
又走左一個猛將

《3日2夜》主持之一的陳睿雯(Cherub)因2016年參選「香港小姐」簽約TVB正式入行,不過Cherub近日宣布解約,結束在將軍澳3年半有多的工作。她接受《香港01》訪問時,就解釋離巢的原因:「哈哈,因為爹哋媽咪想我30歲前結婚!」
看來「案情」並不單純,有人為終身幸福而加入TVB,但她居然是因為終身幸福而離開。
陳睿雯(Cherub)主持過《識玩旅行團》和《3日2夜》等節目。(IG@cherubchan0226)
她解釋說:「其實我由二月份就已經諗到而家,入行咁耐都幾多嘢做,有娛樂新聞台(主播)又有旅遊節目。其實係自己都想試多啲不同工作,又有朋友提議轉行,再加上爹哋媽咪想我30歲前結婚,所以先想搵份穩定嘅工作。(同行內人拍拖唔好?)我鍾意專業人仕!醫生、律師、金融嘅,因為我好鍾意一啲聰明嘅人,哈哈。但係我仲未有對象吖!」
陳睿雯主持的《3日2夜》亦十分同歡迎。(IG@cherubchan0226)
陳詩欣(Eunice)和陳睿雯(Cherub)主持的《3日2夜》成為了2018年全高收視,約有15.75點。(IG@cherubchan0226)
她解釋說,自己從小讀書很多,所以也偏愛專業人仕,自己才會對男朋友產生祟拜感。記者問道,TVB是不是沒有聰明人?她笑言:「唔係吖!不過我覺得拍戲嘅人好情緒化,冇咁穩定,太過Social同戲劇化。」
陳睿雯(Cherub)在TVB工作有三年半時間。(IG@cherubchan0226)
會否因為人工問題而離開?她就表示加入TVB三年來,收入也不錯:「講真我都唔係太需要錢,不過第一年人工都唔差,比想像中好好多。(即係幾多?)呢樣嘢都幾私人,哈哈,其實第一年平均收入,月入都有三萬,第二年就差咗少少,第三年都係差唔多三萬。」不過陳睿雯(Cherub)本身亦都十分勤力,為了一些服裝品牌的廣告,還會自己抽空出外影靚相。
陳睿雯(Cherub)表示離巢後會於金融公司擔任Branding相關工作。(IG@cherubchan0226)
陳睿雯(Cherub)於TVB娛樂新聞台擔任國語主持。(IG@cherubchan0226)
她透露離巢後會轉行去一間金融公司擔任Branding相關的工作。「我Master係中大市場營銷,所以都算做返嗰行。」她也表示,自己的合約剩下一年半才約滿:「我係6月尾Resign,本來都唔畀,不過隔咗一日又話可以。」
陳睿雯(Cherub)自言十分不捨幕前工作。(IG@cherubchan0226)
「梗係唔捨得啦,如果唔係都唔會捱咁耐。」陳睿雯(Cherub)用個「捱」字形容在TVB的生活,可想而知有幾辛苦。不過她就表示十分珍惜這3年半生活中遇到的人和事:「好似好深情咁,其實自己啱啱入行時性格真係傻吓傻吓,不過入面嘅導演、監製都畀詔好多建議我,尤其是有一個合作過主播前輩,仲話我成長咗好多,真係好開心。」問及之後的發展,她就明言自己要做一個精美的職業女性,以及趕在30歲前結婚:「哈哈,呢個唔係一個Must,到時搵唔到隨便嫁,而係一個自己畀自己嘅Deadline。」
識玩旅行團2



熱賣及精選
準備去做天使?


炒魷魚?


一路發

回覆 引用 TOP

佢出去做點只三萬,三十萬都有。


[隱藏]
提示: 違規內容已被屏蔽
紅唔到,猛將?


變焦靠對腳
對焦靠隻手

回覆 引用 TOP

完全唔識乜水


回覆 引用 TOP

pretty girl


回覆 引用 TOP

應該揾到老細喇!


回覆 引用 TOP

[隱藏]
同陳詩欣一齊做3日兩夜,俾陳詩欣搶晒鏡。


引用:
原帖由 pqmboss 於 2020-7-6 07:21 PM 發表

準備去做天使?
似係佢屋企叫佢唔好浪費時間轉行。



Hello !!!

回覆 引用 TOP

好樣衰


Can 仆


回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 紂王馬 於 2020-7-6 08:34 PM 發表

好樣衰
X2



回覆 引用 TOP

[隱藏]
大陸妹?


提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]