• 瀏覽: 12,122
  • 回覆: 184
早幾日兩隻單槓大肉蟹,食得十六叔舐舐脷,昨日再追一手, 雙槓大肉蟹,共銀240蚊 ! 有圖有真相,起黃膏,肉飽滿.... 雖然功夫多一點,友人食客,滿足非常非常滿足.....
食客老友問我點樣整㗎,步驟就多啦,蟹必須清洗乾淨 ; 蟹奄必須反開擠出污穢物 ; 蟹切件後沾生粉輕煎 ; 蟹蓋先蒸熟防止蟹膏瀉出,爆香料頭回鍋快炒,讚灒入滾水焗熟,而鑊尾油少不了......大家研究研究

附件

20200707_205721.jpg(84.74 KB)

2020-7-8 09:40 AM

20200708_093806.jpg(157.1 KB)

2020-7-8 09:40 AM

20200707_204855.jpg(99.88 KB)

2020-7-8 09:59 AM

20200707_205350.jpg(73.28 KB)

20200707_211435.jpg(79.49 KB)

20200707_211613.jpg(70.95 KB)

2020-7-8 10:00 AM

20200707_212146.jpg(50.76 KB)

20200707_212157.jpg(52.44 KB)

熱賣及精選
引用:
原帖由 unclesixteen 於 2020-7-8 09:40 AM 發表

早幾日兩隻單槓大肉蟹,食得十六叔舐舐脷,昨日再追一手, 雙槓大肉蟹,共銀240蚊 ! 有圖有真相,起黃膏,肉飽滿.... 雖然功夫多一點,友人食客,滿足非常非常滿足.....
食客老友問我點樣整㗎,步驟就多啦,蟹必須清洗乾淨 ; 蟹奄必須反開擠出污穢物 ; 蟹切件後沾生粉輕煎 ; 蟹蓋先蒸熟防止蟹膏瀉出,爆香料頭回鍋快炒,讚灒入滾水焗熟,而鑊尾油少不了......大家研究研究 ...
每一只都好大嘅个。

引用:
原帖由 unclesixteen 於 2020-7-8 09:40 AM 發表

食客老友問我點樣整㗎,步驟就多啦,蟹必須清洗乾淨 ; 蟹奄必須反開擠出污穢物 ; 蟹切件後沾生粉輕煎 ; 蟹蓋先蒸熟防止蟹膏瀉出,爆香料頭回鍋快炒,讚灒入滾水焗熟,而鑊尾油少不了......大家研究研究 ...
原來有咁多技巧

大師父北戴河永世DIE HEART 網傳最強入室大弟子

引用:
原帖由 商界扁扁的菠菜 於 2020-7-8 09:41 AM 發表

每一只都好大嘅个。
兩隻蟹,接近3斤

16食🦀食到舔舔👅👍🏻
原來個蓋要先蒸🙇🏻‍♀️

流口水, 正😎😋

係噃 ! 用生粉,煎煎, 或調好醬汁煮, 用生粉放蟹面防甩膏。。。典解我咁多年都唔識用生粉呀 !

引用:
原帖由 地藏菩薩 於 2020-7-8 09:42 AM 發表

原來有咁多技巧
Morning))))))美味的背後

回覆 引用 TOP

食完單槓食雙槓,跟住會唔會有吊環蟹?定換換口味,整隻女子組,平衡木蟹!!

正呀😋睇到都癮癮作痛😁

引用:
原帖由 月亮甜點 於 2020-7-8 10:15 AM 發表

16食🦀食到舔舔👅👍🏻
原來個蓋要先蒸🙇🏻‍♀️
每一個環節非常重要,不然的話肉會瀉出,變得永汪汪

唔知點解,每當我下決心減肥時,總有惡魔嚟搵我,啲惡魔嘅招數,就系請我食下晝茶、宵夜啦,對,就系啲我嘅豬朋狗友,講畀我知講,「肥了幾十年了,再食一餐也唔會變瘦,就食吧!」
引用:

呢兩隻青靚白淨,正。見到黑媽媽就唔開胃。

引用:
原帖由 velocirapta 於 2020-7-8 10:15 AM 發表

流口水, 正😎😋
鮮辣之味......難擋

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 hermanherman 於 2020-7-8 10:29 AM 發表

係噃 ! 用生粉,煎煎, 或調好醬汁煮, 用生粉放蟹面防甩膏。。。典解我咁多年都唔識用生粉呀 !
16叔廚藝師承家母

提示:支持鍵盤翻頁左 右