• 瀏覽: 4,208
  • 回覆: 32
我想去大久野島(兔島)玩, 初步計劃搭新幹線去到三原駅, 然後搭吳線去忠海駅, 夜晚在三原住一晚, 第二天去廣島睇歷史

請問由新大阪搭新幹線去到三原駅 還是 福岡博多搭新幹線去到三原駅 那個比較方便? 那個車程時間較短? 車費又幾多?

同埋想問以上2條線用那種車種,因為山陽新幹線有希望號,光號,回聲號等等

另外一問, 如果東京轉機去廣島空港, 比較坐新幹線,那個最快/最方便?

台北有沒有轉機去廣島空港? 如轉機留在禁區洗唔洗入台證? 如入境再出境程序又點樣?2程登機證邊度攞? 都係用香港特區護照嗎?

熱賣及精選
飛 岡山或廣島好d喎..

https://transit.yahoo.co.jp/

回覆 引用 TOP

由新大阪~三原或博多~三原都差不多,要2小時半左右,大部份時間只有こだま停靠(因為只是小站),沒有快車,(先坐快車經廣島或岡山轉車會較快),博多出發9~18每小時一班。新大阪出發班次更少,很多時要在岡山轉車。所以似乎是由博多出發較方便。直達慢車車費約10750円左右。
東京~廣島 訢幹線最快要4小時左右,約20000円。
飛機則要1小時半,加來回市區及checkin時間,都要3小時,外國人有機票優惠,低至12000円。所以如果能買到便宜機票,應該坐飛較機化算。
廣島空港有中華航空去台北,亦有快運來往香港,不過航班未恢復正常。台北轉機免入境,香港可出所有登機證,有需要入境時就按正常入境規定處理。

引用:
原帖由 wahcli 於 2020-7-8 09:32 PM 發表

由新大阪~三原或博多~三原都差不多,要2小時半左右,大部份時間只有こだま停靠(因為只是小站),沒有快車,(先坐快車經廣島或岡山轉車會較快),博多出發9~18每小時一班。新大阪出發班次更少,很多時要在岡山轉車。所以似乎是由博多出發較方便。直達慢車車費約10750円左右。
東京~廣島 訢幹線最快要4小時左右,約20000円。
飛機則要1小時半,加來回市區及checkin時間,都要3小時,外國人有機 ...
請問 こだま 是不是站站停?
你上面說岡山轉車係怎樣?點轉法?
廣島路面電鐵可以用IC卡嗎?

如果係飛廣島的話.

廣島机場有高速巴士直去三原. (不需要出廣島市)

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 mankinghei04 於 2020-7-8 09:56 PM 發表

請問 こだま 是不是站站停?
你上面說岡山轉車係怎樣?點轉法?
廣島路面電鐵可以用IC卡嗎?
こだま 是不是站站停?-差不多啦
舉例: 博多~廣島 最快のぞみ停兩個站,1小時左右就到,こだま 要停6個站,1小時45分才到。
新大阪~岡山 のぞみ 45分+ 岡山~三原 こだま 1小時
連轉車時間都比直達慢車快。
廣島路面電鐵可用ICカード,包括SUICA。

回覆 引用 TOP

台北有沒有轉機去廣島空港? 如轉機留在禁區洗唔洗入台證? 如入境再出境程序又點樣?第2程登機證邊度攞? 都係用香港特區護照嗎?

只答你呢樣 係台灣轉機原則上唔需要入臺證 但有時預防萬一 例如天氣差 飛機壞 導致延誤 ... 我都建議先申請定入臺證 反正又唔需要申請費

不過 以我唔UPDATE嘅資料中 台北兩個機場都冇機直飛廣島

廣島好似 好似 好似 係有巴士經忠海駅

第2程機票 去到轉機櫃台攞 又或者第一程同第二程機係同一間航空公司 就可以係香港一次過攞晒

全程用護照出入過關

[size=1.5]YO !!
引用:
原帖由 FairyKingPrawn 於 2020-7-9 12:54 AM 發表

........
不過 以我唔UPDATE嘅資料中 台北兩個機場都冇機直飛廣島

...
現在是有的:

提示: 違規內容已被屏蔽
想問一下,香港-東京/台北轉機-廣島,第2程機同搭新幹線差不多時間,

但係 轉機就要checkin,等候時間...,又要花多3小時

總行程可能花多半日

所以搭新幹線好過轉機, 係唔係呢?

樓主,我多口一句,其實三原兔島的兔仔並不是想像的多🤔一落碼頭會有20隻左右,有一條沿海路,行15分鐘去酒店,途中又有20隻左右,因為它們是野生,所以記憶中沒人抱住它們玩!如果想見識壯觀成地兔💩,那就絶對看到!

想去看看

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 北海道人 於 2020-7-9 10:12 AM 發表

樓主,我多口一句,其實三原兔島的兔仔並不是想像的多🤔一落碼頭會有20隻左右,有一條沿海路,行15分鐘去酒店,途中又有20隻左右,因為它們是野生,所以記憶中沒人抱住它們玩!如果想見識壯觀成地兔💩,那就絶對看到! ...
一定唔會咁少吧.
兔子早上最活躍.兔子最集中碼頭及渡假村附近,
我上次沿路行都有..

引用:
原帖由 mankinghei04 於 2020-7-9 09:06 AM 發表

想問一下,香港-東京/台北轉機-廣島,第2程機同搭新幹線差不多時間,

但係 轉機就要checkin,等候時間...,又要花多3小時

總行程可能花多半日

所以搭新幹線好過轉機, 係唔係呢? ...
香港無直航広島咩有乜嘢原因要轉機揾嘢嚟搞
邊個地方land,去三原搭乜新幹缐去,邊班列車停站較少/列車轉換/車資多少,用乘換Apps一check就知啦
考慮多一樣嘢呀新幹缐行李託運措施已生效,轉換酒店留意

回覆 引用 TOP

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]