• 瀏覽: 59,982
  • 回覆: 379
  • 追帖: 1
本主題由 泉船 於 2020-7-10 04:39 AM 移動
https://wealth.hket.com/article/ ... 人識廣東話有優勢??mtc=20023
英國早前公布英國國民(海外)護照(BNO)擴權方案,為BNO持有人及其家屬提供入籍路徑,允許BNO持有人在英國工作或就學5年,居留滿6年可申請入籍。移民外國,最擔心莫過於難找到工作,但從英國的職位空缺可見,不少職位均要求應聘人要有一定中文程度,甚至特別列明要識廣東話。

以求職網站Indeed及Linkedin的招聘廣告為例,位於倫敦的職位空缺,不少設有中文語言能力的要求,部分列明必須懂得普通話或廣東話,部分則視廣東話為「加分位」。招聘的職位範疇廣泛,包括零售、金融、科技、物流及貿易等,年薪可達3.8萬至6萬英鎊(約37萬至58萬港元)

去英國揾工會吾會容易過香港?
喺香港一份皮幾嘢嘅政府文職都過千人申請,仲要全部大學生兩文三語,識廣東話無得加分,見工仲要group in俾hr玩,
諗起都想喊

英國失業率是8%,真係咁易找工作。

引用:
原帖由 ww4565555 於 2020-7-8 09:13 PM 發表

唔好講真話,希望曱甴走

我就唔信英國容易過香港搵嘢做! 咪老點呀,我冇咁戇居。

快D過去啦,唔好執輸呀!走得快好世界,走得魔無鼻哥。聽日就訂機票走啦!

回覆 引用 TOP

快D走啦

回覆 引用 TOP

係呀好易搵工快啲去啦😉

人工高,福利好。
睇醫生唔洗錢tim
唔移民主去英國先係笨柒。
食鬼姐正過港女多多聲啦。

乜話?唔使英文?三百萬人去到,叫班鬼佬分清邊個係莊閒先啦,叫佢地學中文啦

快D過英國呀,香港可以多D空間。

係唐人街執垃圾,中餐館做企堂,識廣東話會好啲

引用:
原帖由 larry64 於 2020-7-8 08:19 PM 發表

https://wealth.hket.com/article/2689960/%E3%80%90BNO%E7%A7%BB%E6%B0%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E3%80%91%E8%8B%B1%E5%9C%8B%E6%90%B5%E5%B7%A5%E4%B8%AD%E8%8B%B1%E9%9B%99%E8%AA%9E%E4%BA%BA%E6%89%8D%E5%90%83%E9% ...
真係咁容易,英國點解搞到咁大龍鳳都要脫歐…

Yes, many jobs there.  Go Go Go.  Cut your HK ID.  Don't look back.  Don't come back.  

洗鬼識廣東話咩,你話識Boris Johnson大把工等你做。

kwailo
甘你快d去,叫埋d曱甴,吾好反黎

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 ww4565555 於 2020-7-8 09:13 PM 發表

佢地吾識廣東話,吾夠競爭力

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]