• 瀏覽: 6,321
  • 回覆: 24
  • 追帖: 1
小弟新手,宜家做緊功課準備買車
求各位師兄俾d意見,謝謝
target都會係2手車,最盡都係10萬內
唔會考慮7人車同純電車
自己同女友都好鍾意大天幕,呢個係考慮既一大因素
其實除左toyota ractis verso之外,各位師兄仲會唔會推介到有大天幕既車呢?
我咁岩又見到有架kia soul(不過自己又麻麻suv)
mini係咪有型號都會有天幕?
謝謝🙏🏻

Ractis verso只有二手

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白麵包 於 2020-7-11 07:49 PM 發表

... 自己同女友都好鍾意大天幕,呢個係考慮既一大因素  ...
我前後有過三部有天幕 / 天窗的車, 都係固定規格, 不是 Option, 如果平 $5K, 我可以即刻唔要.
(我有 40% 時間係坐助手席, 不是開車只看到前面 ).
我現在部車的天窗, 今年好似未開過, Ractis 的玻璃天幕, 只會曬死你.

引用:
原帖由 PU1997 於 2020-7-12 01:14 AM 發表

我前後有過三部有天幕 / 天窗的車, 都係固定規格, 不是 Option, 如果平 $5K, 我可以即刻唔要.
(我有 40% 時間係坐助手席, 不是開車只看到前面 ).
我現在部車的天窗, 今年好似未開過, Ractis 的玻璃天幕, 只會曬死你. ...
天窗我揸咗廿幾年車,數埋開唔夠十次,買車試車時除外。😅

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 白麵包 於 2020-7-11 07:49 PM 發表

小弟新手,宜家做緊功課準備買車
求各位師兄俾d意見,謝謝
target都會係2手車,最盡都係10萬內
唔會考慮7人車同純電車
自己同女友都好鍾意大天幕,呢個係考慮既一大因素
其實除左toyota ractis verso之外,各位師兄仲會唔會推介到有大天幕既車呢?
我咁岩又見到有架kia soul(不過自己又麻麻suv)
mini係咪有型號都會有天幕?
謝謝🙏🏻 ...
我賣架Toyota camry 給你2.2,行了十二萬公里,一手1997回歸車,保養良好,一萬元,牌費夠期,要驗車。

回覆 引用 TOP

10萬 大天幕 水貨GE8 

回覆 引用 TOP

從不開天窗。
女友中意開關天窗。現正設法整壞隻天窗。

1999年買過天窗之后沒有再特別一定要選擇買天窗慨車,因為真係小開天窗,一來曬,二來之前天窗滲,水,要整。

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 tokama 於 2020-7-12 12:26 PM 發表

從不開天窗。
女友中意開關天窗。現正設法整壞隻天窗。
拆fuse或者掹咗電源搞掂

引用:
原帖由 hkrking 於 2020-7-12 12:55 PM 發表

拆fuse或者掹咗電源搞掂
研究下先。
天窗煩在乘客手多多,反覆按開合掣,有時看以已關上其實有條罅。
有時忘記檢查閉合狀態,大鑊。

回覆 引用 TOP

天窗係裝飾用途多於實際用途

天窗真係冇用

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 jackgbh 於 2020-7-12 04:50 PM 發表

天窗係裝飾用途多於實際用途
實際用途係吸熱

有人自己送上門被KO,CASE 已 CLOSE 心情超舒暢 XD

後記:
總有D輸家唔忿氣不停引你去同佢嘈,再不停兜圈搵漏洞造文章
所以當等到有人送上門被KO之後,要做既就係收工等佢飲恨一世
買架二手jazz ,天窗冇乜用。

回覆 引用 TOP

買車我一定買有天窗,架車開楊好多,有可以唔開,但想開個時可以開。但如無天窗就想開都無得開,不過如你買十五年以上既車就真係會維修,十年以內就無問題,呢啲錢,唔好懶,貴啲都要買,有天窗係好好多

回覆 引用 TOP

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]