• 瀏覽: 4,055
  • 回覆: 24
如果過咗65歲出現癌症、心臟病之類的重症,冇乜積蓄,去政府醫院醫通常最貴要多少錢?(手術+治療+藥物)因為父母年紀大,又煙又酒膽固醇和血壓都高,諗住有一些心理準備

引用:
原帖由 al511 於 2020-7-12 07:21 PM 發表

如果過咗65歲出現癌症、心臟病之類的重症,冇乜積蓄,去政府醫院醫通常最貴要多少錢?(手術+治療+藥物)因為父母年紀大,又煙又酒膽固醇和血壓都高,諗住有一些心理準備 ...
香港居民 每一科專科門診頭1次約135以後每次約80 住院入院費約75 住院費每日120 電療每日96 藥費每款15 藥物名柵內 非藥物名柵唔知 經濟有問題可找醫護社工

引用:
原帖由 ben700914 於 2020-7-13 12:24 AM 發表

香港居民 每一科專科門診頭1次約135以後每次約80 住院入院費約75 住院費每日120 電療每日96 藥費每款15 藥物名柵內 非藥物名柵唔知 經濟有問題可找醫護社工 ...
如果要做手術呢

引用:
原帖由 al511 於 2020-7-13 02:04 PM 發表

如果要做手術呢
公立正常手術係無額外收費

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2020-7-13 02:14 PM 發表

公立正常手術係無額外收費
十年前我家人qe做通波仔十幾萬

引用:
原帖由 al511 於 2020-7-13 04:45 PM 發表

十年前我家人qe做通波仔十幾萬
支架, 導管等不嬲係自費, 你可以揀牌子

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2020-7-13 06:59 PM 發表

支架, 導管等不嬲係自費, 你可以揀牌子
所以想問下去政府醫院醫通常最貴要多少錢?(手術+治療+藥物)諗住有啲心理準備

引用:
原帖由 al511 於 2020-7-13 07:10 PM 發表

所以想問下去政府醫院醫通常最貴要多少錢?(手術+治療+藥物)諗住有啲心理準備
最貴係自費既標靶藥,免疫治療可以十幾萬一個月,當然有其他免費藥物可以代替但效果可能無咁好

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2020-7-13 07:44 PM 發表

最貴係自費既標靶藥,免疫治療可以十幾萬一個月,當然有其他免費藥物可以代替但效果可能無咁好
謝謝你仲有冇其他?

引用:
原帖由 al511 於 2020-7-13 08:18 PM 發表

謝謝你仲有冇其他?
仲有照CT, PET CT要自費,每次幾千至一萬幾

引用:
原帖由 pkpkpad 於 2020-7-13 08:38 PM 發表

仲有照CT, PET CT要自費,每次幾千至一萬幾
最貴係邊種手術通常要幾錢㗎?

引用:
原帖由 al511 於 2020-7-13 10:14 PM 發表

果d係檢查唔係手術,用黎睇睇醫得好唔好有無進展嘅,果d檢查去到最尾階段就會免費

引用:
原帖由 另一個天堂 於 2020-7-14 08:13 PM 發表

果d係檢查唔係手術,用黎睇睇醫得好唔好有無進展嘅,果d檢查去到最尾階段就會免費
除咗通波仔之外仲有什麼手術要收費?

回覆 引用 TOP

引用:
原帖由 al511 於 2020-7-13 22:14 發表

PET scan 最貴

不要美金,只愛黃金 !!
引用:
原帖由 rayrayccw 於 2020-7-21 08:29 PM 發表

PET scan 最貴
多少錢?

提示:支持鍵盤翻頁左 右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]